Senaste inläggen

Av Walters Edénius - 31 juli 2014 23:45

Igår åkte Husse och Matte upp till Mora för att serva bilen hos Skogs John på Tuvan. Normalt är det Hedmans Toivo i Rättvik som sköter det, men även han måsten få ha lite semester. Samtidigt kan det vara trevligt för de mina med en längre semesterresa än ner till postlådan vid "Klases".

Hela Kyrkogatan i Mora var full av kaffedrickande turister med norsk accent. Grannas Far och Mor i Bûdgården var också i Mora fast de guidades hos Zorn och hans nakna kullor. Efter bilserven åkte de till Noret och besökte Juhla och Biltema, som hör till när det är mankön i bilen. Sedan mot Rättvik och en stunds koloxid och njutning vid Riksvägen. Massor av olika bilar körde fram och åter.

                     

"Är det inkomster, så är det utgifter" sa möbelhandlare Nilsson i Hallstavik!

 

En tuff liten tös med "vuxna" kläder, var med och hejade.

 

Burnout-ing får man visst inte göra, men nog är det häftigt!

   

Så var det årets dagen D! Husses och Mattes årliga upplevelse på CCW.

Under f.m var dom hemma och grejade, packade matsäckar för dagen. Matte hann ner till Amungen och tvättade en stor matta, Husse klippte det som återstod av gräsmattan. Matte skötte även om sina älskade rosor.

   

Jag ligger inne på Mattes säng i stort sett hela dessa heta dagar, sedan går jag ut och spanar nattetid. Vid 14-tiden åkte mina inneboende iväg med bilen ilastad fyra fällstolar eftersom Mattes kôlla med presumtiv måg skulle slå följe nere i Rättvik. Annica och Patric åkte med Wasatrafik och blev avsläppta långt innan Rättvik då chauffören inte hade lust att åka in i röran, stackars äldre resenärer som hade svårt att gå.

Husse och Matte slog läger vid Rundiln mot Rättviksskolan. Det kom massor av folk. Så småning om kom också Annica och Patric, nyfrisserade dagen till ära. Lite senare kom Patrics föräldrar från Grycksbo, som satt i bilkö i stort sett hela vägen. De parkerade vid Reningsverket och fick promenera till Rättviksskolan.

   

Spännande bilar avlöste varandra alldeles förbi deras lägerplats.

                                       

Vissa blev trötta andra engagerade i annat och andra i bilarna.

                 

     

Silverfärgade bilar och kroppar.

       

Slaktaren med fru kom bland dom första.

 

Vid Knektplatsen var det presentation av bilar. Primo Helge åkte med sin stolthet och gjorde en rivstart så gruset stänkte in på balkongerna vid Enådal.

     

Tekla, från Halland, var en trevlig kynologisk personlighet. 

 

Under presentationen kördes också en bil ā la Mr Bean fram och en massa andra. 

         

Hjerp Eriks vackra Packard körd av döttrar men mågarna fick vackert hålla till i baksätet.

   

Klöver Tre stod på ett bilflak och spelade låtar passande för sammanhanget. Plötsligt ropade dom ut i högtalaren när de fick se Husse och Matte: "Edénius var har du cittran!" Husse svarade: "Nej men jag har harpan med mig"!

     

Så började uret gå mot midnatt och dags att åka hem.  Jag har väntat länge nu på mina undersåtar. Hönsen hade vaglat och nere i Bûdgården var alla i drömmarnas värld. Husse och Matte tog en nattfika innan de beblandade sig med sänghalmen.


Av Walters Edénius - 27 juli 2014 23:45

På morgonen åkte Husse och Matte ner till Knektplatsen i Rättvik för att kika på Damrallyt. Kvinnfolk som klär sig i tidsenlig utstyrsel och dekorerar stundom sina farkoster med lämplig rekvisita. Det var stark hetta på planen och flera bilar var svåra att få fart på. Många personer var där trots värmeböljan.

                   

 

Matte träffade Gillis från Finnbacka, och de blev oerhört euforiska så Gillis bjöd upp till en Bingsjöpolska på Knektplatsen.

 

Vackra damer i vackra bilar avlöste varandra. Ibland komiska rollspel.

 

En Lâggarkôlla från Gulleråsen iklädd störtkruka. 

             

Längst t.h står Maria från Lenåsen.

   

Färnäsgänget. Tjejen längst till höger har Åkerlunds-anknytning till Finnbacka. Husse spelade när hon och hennes man gifte sig i Bingsjö kyrka.

DAF-gänget från Leksands norrabyar kan konsten att "hitta på" så publiken får trevligt.                

Efter starten blev det ganska lugnt på den heta planen, folk gick och tittade på bilar, åt lunch och träffade bekanta. Husse och Matte åt sin lunch vid bilen och Norrgårds Else från Finnbacka kom och pratade. Hon hade varit till Ann-Marie och fikat.

Husse och Matte gick en sväng på Rättvik och kollade in de olika tävlingarna som ägde rum här och var.

   

En rymdfarkost svävade över Knektplatsen och filmade.

   

En liten fin bil var till salu. Skulle vara lagom i Dalstuga.

 

Husse och Matte åkte upp till Boda, där det på kvällen skulle bli rockkonsert med Klöver Tre. SMHI hade utfärdat varning om åska och mycket regn. Det tornade upp otäcka moln från Rättvik. Det åskade men regnet var längre österut.

   

Det strömmade bilar till kyrkan och Husse fick agera parkeringsvakt.

Några sov ett tag innan konserten.

 

Innan det skulle börja blev det strömlöst!!! Instrumenten kräver el!!!

Men den fullsatta kyrkan började tillkalla hjälp från ovan och det blev ljust i Guds hus alldeles innan det började. Alla andades ut, inte minst Klöver Tre.

       

Det blev en bejublad konsert och rockprästen i prästrocken, Sven Trägårdh, agerade mer än vanligt och fick publiken att förstå att kyrkan behöver inte bara vara "mungiporna neråt"!

Härlig dag var till ända. Husse och Matte åkte hemåt och fick se regnbågen gå ner i Kringlen vid Finnbacka.

 

Jag hade föst in hönsen och själv låg jag inne i kammaren och vilade.

 


Av Walters Edénius - 25 juli 2014 23:45

Varmt och hett! Men idag en liten skur med mycket åska, det friskade upp. Nere i Bûdgården är det full fart med byggnationer. Två karlar med två kvinnliga arbetsledare. Men det går undan också!

           

Själv blir jag väldigt dåsig och slö om dagarna, jag ligger i skuggan någonstans på gården och så kikar jag på Mattes fina blommor.

         

I tisdags under det s.k Tisdags-Kul i Rättvik sjöng Kyrkokören Bellatrix och Bingsjökören på den nya scenen vid fontainen. Det var ett Taubeprogram med allsånger, prästen Jones Monica berättade om Taubes levnadsöde mellan sångerna.

  

Eftersom Husse ledde kören, kunde han inte ta någon bild och själv var jag hemma. Gamle Finnmarksprästen, Stefan Fredriksson, kom och hälsade tillsammans med Hall Eva. Han var lik sig och hade inte lagt sig till med något skånskt läte trots att han bor där.

På kvällen var Husse och Matte på Dalhalla och lyssnade på en av de Tre Tenorerna, José Carrera, som höll en konsert tillsammans med en turkisk sångerska. Stockholms Orkester spelade.

När Husse och Matte åkte mot Dalhalla över Västanå och Östbjörka blev det ett Herrans åskväder, så Husse och Matte blev kvar i bilen så länge som möjligt. Men regnet avtog och alla hann ta plats i god tid.

Plötsligt reste sig alla upp. Från sidan tågade Kungaparet omgiven av vakter och lakejer in och satte sig.

   

Drottningen och Kungen sitter alldeles framför de grönklädda människorna.

I pausen gick de upp till ett specialordnat partytält med kristallkronor och annat som bör finnas vid dessa besök. Kungaparet har också kunnat avnjutit konserten därifrån om ovädret fortsatt.

I pausen kom en kvartett herrar som ville bli fotograferade av Matte.

 

Dom var nästan lika härjade som tjuren här på fäboden.

 

På torsdagen kom Dunder Mor och Svensk Far från Ovanmyra och hälsade på. Ett kärt besök. Gamla kort visades och Matte fick veta att hon var släkt med flera än hon anade i Boda Åsarna.

   

De hade fina kort med sig bl.a av Lâggarfamiljen i Gulleråsen som tillhör Mattes släkt.

 

Några systrar och andra som också är släkt. Överst t.v Svensk Anna Persson. I mitten står Larslars Lisbet och t.h Kus Karolina (mor till Mattes farfar Gustaf). Nedanför t.h sitter en Gullås kôlla mor till Ruth Sedvall. Den andra är Öst Kalles mor. Längst ner sitter Julins Britta.

 

Julins Mor var en hamper kvinna, som hade till uppgift att sköta grisslakt hos bönder i Boda. Hon var noga med att de skulle lögas ordentligt. Här är hon i Ollasgården i Ovanmyra.

 

Bodaungdomar som träffas i Boda och spelar hockey. Dahl Edvards hus är i bakgrunden.

   

Eleverna från skolköket i Boda kyrkskola.

 

Jässpôd i Boda. Finnbåkkingar också är med, Bl.a Norrgårds Far och Mor.

     

Den fina hoppbacken på Klitten, som i mångas mun kallades för "Sathoppa".

   

Larslars folk utanför Olersbûdär.

 

Vy mot Boda kyrka och affärer.

   

Ett gäng ungdomar som skidat upp till Silbäsbûdär. Dahl Violet står nog längst till höger.

   

Hjort Keste som gifte sig med Ivar, Keste vikarierade för Husse när han var kantor i Siljansnäs i början av 90-talet.

 

Det var många kort som visades och det blev mer och mer spännande om hur släktena hörde ihop.

Igår kväll var det en musikstund här på altanen när det blev lite svalare. Mattes BB-kompis Arv Britt Marie och hennes Hans från Änderåsen kom och spelade bodalåtar tillsammans med Husse och Matte.

Musiken ljungade över fäboden, men korna trivdes ändå.

       

Musik på klarinett, dragspel, cittra och piano. En ovanlig konstellation men det lät bra. Trots att jag är katt, kunde jag urskilja låtar som "Liten Karin", "Jässpôdspolska nr 1" och "Svensk Annas vals".

Av Walters Edénius - 15 juli 2014 22:45

Nu äntligen är alla Husses kôllor hemma på trakten. Millkôllas flyttbil kom nu på kvällen från Nacka till Galgberget. Husse och Matte och flera övriga hjälphänder hade samlats och så småningom kom flyttbilen.

     

Matte var ute och gick med Sixten och Malte för att bekanta sig med omgivningarna under det att flyttbilen fixerades i bekvämt läge för avlastning.

         

120 flyttkartonger bars in samt annat som tillhör ett hem.

     

Pianot, som Husse haft i sitt föräldrahem, fick fortsätta sin existens hos Johanna ännu ett tag.

     

På två timmar var allt urlastat och huset ilastat.

Husse och Matte åkte hem, nöjda med att kunna vara till hjälp.

Tidigare på dagen spelade Husse på Backåkern.

Här i byn har det varit Fiskefest och sedvanliga arrangemang har erbjudits hågade gäster. I Lutherkroken har några byggt en fin mjölkbrygga och dekorerat med blommor. Härligt med friska och fiffiga idéer.

   

Förra veckan tog Husse och Matte en ledig dag och åkte till Amungen för att tvätta mattor och stolsöverdrag. De senare såg nästan ut som konfimandkåpor. Husse tänkte på kupletten som "Tre Knas" gjorde "Man tager tagelskjortan på ...".

     

De svängde ner vid Kontoret till Knäppbäck. Där var det lämplig botten för ändamålet. Vilken stor sten som kommit fram sedan avverkningen skett.

 

Det var vackra vyer över Amungen till andra sidan. På holmen utanför Flytåsen fanns trädgårdsmöbler och annat.

                       

Bruhn från Svärdsjö kom och slängde i sin båt i närheten av "vår" tvättplats. Efter lite om och men kom båten i vattnet och han for ut på den blå ytan förbi stugan vid stranden.

       

I Siljansnäs var det födelsedagskalas i fredags, då Husses måg Alm Micke fyllde 36 år. Många av hans "lekkamrater" från förr hade samlats plus de närmast sörjande.

         

Även deras hund var med men han fick klåda av tårtan.

     

I lördags begravdes Nygårds John i Bingsjö kyrka. Prästen Rudman höll ett vackert minnestal om Johns liv och leverne. Släkt och vänner hade samlats för hedra en genuint präktig och pålitlig Dalstugabo. John har varit sin hemby trogen i stort sett hela sitt liv med undantag av de sista åren.

 

Lite senare skulle ett barnbarn till Aborr Alden gifta sig. Båda har sitt värv i brandkår och räddningstjänst, så Envikens gamla brandbil kördes fram tills brudparet hade blivit gifta.

Det var mycket musik, spelmän på läktaren och solosång från koret.

 

     

Brudens far ledsagade sin dotter fram till koret där den blivande maken och pojkarna stod och väntade.

            

Mitt bland alla dräkter från Enviken kom en som bar en fin Rättviksdräkt.

   

Innan vigsel var Rudman över till bystugan för att kolla med brudparet att allt var klart.

             

Så var vigselakten över och en av brudparets härliga söner reste sig från altarringen. Det är jobbigt med bröllop?

             

Matte hjälpte en av åldermännen i samlingen ut från kyrkan.

   

Så kom brandbilen fram och brudparet och pojkarna tog plats på bänken där brandsoldaterna skall sitta.

           

Sedan bar det av mot Marnäs med burkar skramlande efter och siréntjut ibland.

F.ö är det ju fullt upp för Matte på kyrkogårdarna, många besökare kommer och vattnar sina gravar. Men de senaste dygnen har regnet hjälp till ordentligt.

   

Ikväll när vi kom hem hade Steensland kommit och nere i Bûdgården var det resning av väggar till uthuset. Cecilia och hennes fjås kom också på kvällen och kinesade i Bûd Olas stugu.

Här hemma satt hönsen på vedtraven och kikade ner på det idoga jobbet som utfördes i Bûdgården.

             Av Walters Edénius - 6 juli 2014 23:00

När det är torsdag efter Bingsjöstämman blir det fort tyst i byn. Undan för undan lämnar övernattningsfordonen trakten och det är folk som rensar upp och plockar tillbaka skyltar och soptunnor till nästa års festival.

Husse spelade lite orgel och fiol med Lars i kyrkan. "Det är ingen riktig stämma om jag inte får spela lite fiol med orgeln!" sade Lars.

Matte gick upp redan vid 5-snåret för att städa kyrkan på gruset. Hon kinesar ju i sitt ombyteskyffe under stämmorna. I morgon fredag skall Jöns Inga från Finnbacka begravas och då skall det vara städat i kyrkan. Husse hade mycket roligt med Jöns Inga under den perioden hon bodde på Backåkern när hon var pigg. Hon älskade att sjunga och Husse spelade till hennes sånger. "När skall vi ut på turnée"? Sa hon varje gång de träffades. Hon sjöng alla gamla schlagers och evergreens som var populära då hon var ung.

Husse spelade "As times goes by" under begravningen. Hennes barn hade placerat ut ett ungdomsporträtt av henne vid kistan, ser nästan ut som ett konfirmationskort, hon läste säkert fram i Bingsjö kyrka.

   

Många bybor från Finnbacka kom och hedrade henne med sin närvaro.

     

Efter begravningen åkte gästerna till bystugan i Dalstuga där minnesstunden skulle äga rum. Husse gick till Bingsjö bystuga och hissade upp flaggan på hel stång.

När begravningen var över började grannar och andra jobba igen med klippning och annat.

 

På kvällen åkte Husse och Matte till Gammelgården i Boda kyrkby på spelmansstämma. Husse tog en bärbar synt med sig och Matte en cittra. Samt myggspray. Stämman hade börjat och det var en del folk där.

           

T.o.m "Rättvisan" slog några lovar bland spelmännen.

   

En man i bodakläder hade en ovanlig huvudbonad, den såg ut som en krippmössa?

   

Mattes BB-kompis Arv Britt-Marie från Änderåsen kom och spelade med Husse och Matte.

 

Ett äldre par från Piteå, som campar vid Sinksjön, kom också och spelade med. Det var egentligen kvinnan som spelade munspel och mannen höll rätt på alla hennes munspel som låg i en tygväska sorterade efter tonarter.

Sedan kom dansken som åker på alla stämmor och spelar cittra och flöjter. Han ville prova Mattes 10:a.

   

På lördag eftermiddagen var Husse och Matte till Siljansnäs då en av mågarna fyllde år. Det blev jordgubbstårta som vanligt när han fyller. En smaskig CKF-tårta. Centerns KvinnoFörbund körde alltid med sådana tårtor på träffarna när Husse var ung. Marrängtårtor med grädde och jordgubbar mellan bottnarna.

Det blev sång och hurra-rop.

 

Mågens mor kilar stadigt med Partner-Stigs bror. Dom hade en krusbärsbuske med sig, som de själva planterade ute på landet.

     

På söndagen åkte Husse och Matte på en liten färd till Dala Husby Gammelgård, där det bjöds på ett lustspel med lokala förmågor på scenen.

Vilka stora åkrar och fält det finns där i trakten. Inga stenar i åkrarna.

               

Boda och Ingels skolors nya rektor, magister Rönnols, var också där. Han flyhttade till Rättvik från Sätertrakten. Han har kanske bekanta med bland de agerande.

 

Mannen som skötte ljudet ringde in föreställningen i den gamla vällingklockan.

 

Bland musikerna spelade Karl Larsson basgitarr, hans far har en stuga vid Djuppvik och jagar älg på Rocka Södra.

 

Husse och Matte träffade också en som varit lärarinna i Dalstuga i många år. Hon började sin tjänst där när hon var 19 år. Husse och Matte träffade henne också när Rensläkten hade sitt jubileum.

   

Efter denna bejublade föreställning i Dala Husby åkte de mina vidare hemåt, men gjorde först en avstickare till Stora Skedvi kyrkogård för att besöka Mattes fasters grav.

 

Det är flera griserier där i trakten och det vimlade av suggor med småttingar.

       

Husse och Matte tog en sväng till Sundet i Vika också för att heja på Lillemor, som gick i lanthushållsskola samtidigt med Matte. Men hon var i stan, men hennes chevalreske son var dock hemma.

Så gick färden hem över Svärdsjö som omväxling.

Väl hemma blev det sedvanlig kvällsfika och nattinatti.


Av Walters Edénius - 3 juli 2014 19:30

Undrar hur många kullar Stjettrostar lägger? Matte hittade ett vackert bo när hon fixade hackslogen vid kyrkan för ett tag sedan.

 

Efter allt regnande och blåsande måste Mattes majstång kammas ut.

 

Spelmän är väl ett segt släkte! Varken åska eller regn avskräcker dem från att åka till Bingsjöstämman. Ibland var det heta solstrålar och så blev det regn och kallt.

Husse stämde upp Mattes cittra innan stämman.

  

Människan är väl en härlig skapelse, tänk så många varianter det finns. Och då bara under Bingsjöstämman. Och alla fungerar skapligt ihop.

                                                            

Gruvris Maria från Boda Kyrkby var där med sina pojkar.

 

Det är vackert att stå uppe på Päkkos och se allt vimmel på lindan.

   

Två av Husses skolkörselever kom också och lyssnade på musiken.

 

Det är underhållande att gå runt på lindorna och kring husen. Bara att se på folk och höra hur dom spelar låtarna olika och på en massa olika instrument.

                           

Som vanligt har RagnKjells fullt upp med sopkörning.

   En av bröderna Moraeus med spelkompis från Orsa ville gå till Päkkos Gustafs grav och spela en låt. Husse visade vägen.

     

Göras Leif ringde precis från Östbjörka till Olle Moraeus och bad honom hälsa till Gustaf.

Sedan ville de gå till Päkkos Helmers grav och sjunga för honom. Helmer skulle ha fyllt 109 år denna dag. De spelade Macklins brudmarsch och så skålade de för Helmer på födelsedagen! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

     

Husse parkerade bilen på ett ställe där skylten "Parkering förbjuden" satt, men eftersom det redan parkerat ett fågelbo där, så var det ju prejudikat!

 

Ewa från Gulleråsen spelade med Säbb Anders och Ingrid till dans i ladan.

       

Det är spännande med ben också?

    Vissa har imponerande kameror att släpa på.

Tallen mitt på Päkkoslindan var ett populärt utkiksställe.

   

Det verkade som om Sjörövar Fabbe också var där.

   

Durspelargänget körde hårt och Dufmats Karl-Erik m.fl lyssnade.

                     

Fram på småtimmarna slocknar en och annan sspelman, fylld av toner.

 

Klockan blev framemot 02.00 innan det fanns möjlighet att släppa taget om stämman. Matte var tvungen att sova på jobbet sedan i söndags för att kunna vara på pass och finnas tillgänglig för allas frågor. Husse däremot kom hem till mig.

Här i Bûdär är det bebott i de flesta stugorna nu under stämman. När Husse åkte ner till kyrkan i morse låg det en ihjälkörd harunge på Bûdvägen?? Vem kör så fort på den vägen?

Idag var det storstädning av kyrkan. Eftersom det regnade igår och folk vällde in och ut ur kyrkan så fanns någon kubik med grus inne på kyrkgolvet. Husse och Lars spelade orgel och fiol en stund innan alla skildes åt.

Husse och Matte åkte ner till byn på eftermiddagen och fikade på sommarcaféet. Härliga bakverk serverades. Vackra att beskåda och smakliga att inmundiga. Idag hade det varit så mycket folk så det nästan tagit slut på brödet.

    

Eftersom det regande till och från satte sig Husse och Matte på altanen, som var betakad. Det satt folk vid borden här och där.

Två hästar kesade runt ibland i hagen intill och stundom ville de ha bröd. Fast de ville inte ha grädde till rabarberpajen utan vaniljsås!

           

Nu är det tyst, tyst i Bingsjö. Så här fort gick den trevliga stämman och den goda stämningen förbi. Så mycket förberedelser och ändå så fort till ända. Lindorna har tömts på husvagnar och tält, pisskurerna blir snart hämtade och byborna städar upp skräp och ölburkar som slängts härs och tvärs. Alla hjälps åt var och en på sitt vis.


Av Walters Edénius - 1 juli 2014 23:45

Nu märks det att Bingsjöstämman är i faggorna. En husvagn kom redan en vecka innan och nu fylls lindorna av skiftande övernattningsmöjligheter. Skitvädret har bedarrat för närvarande. Men just nu åskar det på andra sidan Hälsingerået.

Förra helgen var Husse och Matte bjudna ner till Nygårds på invigningskalas i det nyinredda huset. Flera av byborna nôdifrå hade också tagit sig upp för Bûdbåkkan medelst olika medel såsom packmoppe, Skoda och Jeep.

Bonden med fru öppnade pärleporten till sitt mysiga näste och det blev en kväll med underhållande samtal och berättelser från förr.

       

Bonden hade lagt fram en psalmbok vid sängen till aftonbönen lite senare. Som om det vore ett traditionellt hotell.

 

Larz Börjez höll ett program om Västkustens Pärlor som drog fullt hus i Dådran. Det blev låtar av Lasse Dahlquist, Taube och andra musiker från västsidan.

 

Husses äldsta dotter med familj och vänner från Arvet kom också och lyssnade, de hade med sig en fikakorg och bjöd Husse och Matte på i sakristian, när alla övriga gått ut i knottvimlet.

   

Fram på förnatten stängdes kapellet och alla skildes åt.

På söndagkvällen höll Larz Börjez samma program i Ore kyrka och det blev också en uppskattad föreställning. Bassisten Carl från Rot i Älvdalen sjöng och spelade bas till "Hej du gamle indian!"

 

I Boda Prästgård pågår nu loppisen för fullt, det dåliga vädret har bidragit till flera kunder. Husse trodde att Sveriges Radio skulle komma dit och filma, men de vände och åkte till gammlegården.

 

Ingels Anita jobbade idag med Dahl Ruth och Stam Marie. Skylten skulle dras ut till 301:an så folk skulle hitta fram.

   

Viola från Kärvsåsen kom med grejor att sälja och några okända kom och kollade efter fynd.

 

I Bingsjö packas förtälten fram och dragspelsmusik hörs från husvagnarna.

   

RagnKjells kör sopor och håller rent som alla år, duktiga killar.

 

Igår kväll höll Bingsjökören, Cittronilerna och kompgruppen en bejublad stödkonsert för macken. På kyrkogården väntade folk in tiden för konsertstart.

   

Matte hade satt ihop ett program som en resa genom pastoratet fia Finnmarken. Detta gjordes som en stödkonsert för att få in pengar till Macken som ortsbor och andra intressenter själva måste finansiera för att få behålla. Larz Erik Larzon från Dådran var berättare och gjorde det på ett fyndigt sätt med inpass av historiska fakta. Hans fru Brith var ljudansvarig.

 

Det blev ett uppskattat program med spontana applåder.

   

Som extranummer spelades Bingsjö Nationalmelodi "Trettondedagsmarschen". Sedan höll Jones Peter från Mackgruppen ett tacktal till alla som kommit och betalat entré så det kom in 11.000:-

Sedan började kören och musikerna framföra "Roy och Roger har en mack ihop" och ut kommer Roy och Roger från sakristian och sjunger till publikens jubel.

 

Sedan tågade de medverkande och publiken mot affären för att överlämna pengarna och i affären sjöng de samma låt.

                       

Vilken succé det blev och mycket skratt och jubel från alla. Det skrev en bit historia kanske! Nygårds Britta hade gjort en text till "Macken"-melodin med lokalt innehåll.

På kvällen var det full fart i bystugan och på dansgolven. Husse och Matte gick till bystugan och anslöt sig till yran på altanen.

               

Så var tisdagen på årets vecka 27-stämma klar för Husses del. Han kom hem till mig och var trött från dagens id. Vad som hände i Bingsjö är oskrivet blad för oss.

Av Walters Edénius - 23 juni 2014 18:34

Vilken midsommar det varit? Nästan så plantorna frusit på kyrkogården, det var sommarväder i påsk och nu kring nollan. Regn och rusk samt blåst. Stackars arrangörer! På Midsommarafton åkte Husse och Matte ner till Rättvik, där de var bjudna på lunch hos Ljunggrens på Lerdalssluttningen. Från deras altan kan man se Backa skola.

 

Vikarby skola.

 

Kyrkan, fästet till Långbryggan och Kapplaskogen förstås.

     

 

Matte fastnade förstås i deras fina växthus, vad vore livet utan plantor?

 

Nere i Bûdgården var det full fart för Kjell och Anna-Karin att ta emot helgfrämmande. Deras gästfrihet saknar motstycke.

               

En sädesärla här hemma är väldigt grinig och skall hela tiden reta mig. Den kommer närmare och närmare mina klor.

 

Men de skygga ringduvorna håller ett större avstånd. Ibland ledsnar jag på fåglarna och lägger mig på pianostolen för att lyssna när Husse försöker spela.

     

Matte sitter och syr på en fäbodstola, som Rudman skall bära runt halsen då han predikar på söndag.

Husse spelade i Boda kyrka på Midsommardagen. Där predikade Jones Monika och det var mycket folk. Knappkusinerna Maria och Karin spelade hur bra som helst flera Bodalåtar. Bl.a Hållbergspolskan och Klabblåten. Ingels Erik och Ingrid var också där. Dom är ju två bodaspelmän, som spelar munspel och cittra i laget. Knapp Barbro höll ett vackert tacktal till sina kusinbarn.

 

Själv iddes jag inte gå i kyrkan. Spanar hellre på bofinken utanför altanglaset.

   

Pajases-folket kom upp en stund och övade låtarna, som skulle spelas på morgondagens fäbodgudstjänst.

 

På söndagen skulle den traditionella fäbodgudstjänsten hållas här på gården eller rättare sagt nere i vår korladu. Det var på ren svenska, skitväder. Regnade ymnigt under morgontimmarna men framemot 9-tiden tittade solen fram och strålade varmt.

Bonden kom in och hejade en stund och hörde efter att allt var i sin ordning.

Husse räknade ut att ladan rymmer ca 40 personer. Matte sa att kommer det 20 stycken får vi vara glada. Vid 10-tiden kom första bilen och det var Jerkanders Ingmar med dotter och fjås från Kärvsåsen, sedan kom Ljungrens, Ingrid Olsson, Vikarbyfolk och ena bilen efter det andra kom, till slut var parkeringen full liksom ladan. Lind Evy med familj var nog dom sista. Ladan blev överfull, det kom 48 personer.

Prästen Rudman kom direkt från hemtrakten i Edsbyn och hade sin propra mor, som kartläsare.

Berit Lund från Perjonsgården i Gärdebyn kom bland de första. Hon hade donerat sin makes, John Ronnås, röcklin. Det var till röcklinet, som fäbodstolan skulle höra ihop. Prästen Carl Johan Rudman ville ha en liten invignings-ceremoni kring detta.

Bûd Katharina kulade i stället för vanlig sammanringning, Matte gick och skramlade med en koskälla utanför ladan och flera av besökarna trodde att det var kor som kom.

Rudman klädde sig i röcklinet och stolan med assistans av kyrkvärden Ingrid Olsson och berättade om dessa klädesplagg.

     

Berit Lund, som donerat röcklinet, berättade om bakgrunden till makens omsorg och varma intresse för Finnmarken.

 

Bûd Katharina och Gustaf spelade flera låtar efter Bûd Ola Hedman, som var bördig härifrån Bûdär. Husse spelade piano till psalmerna och kompade.

 

Kyrkvärden Ingrid Olsson läste dagens texter.

 

Efter gudstjänsten tog alla fram sina kaffekorgar och det doftade kaffe runt fäboden. Under gudstjänsten kom det ett präktigt skyfall. Skönt med tak över huvudena!

                     

Matte satt och pratade med Rudmans mor.

 

Sedan ville några se mera på fäbodstolan och höra Mattes tanke bakom den skapelsen. Hon berättade att de liturgiska färgerna representerades av olika tyger från vår sockendräkt, såväl herrdräkten som damdräkten.

       

Bondens kor kom och bistod med sina varianter av liturgiska melodier. Flera av besökarna gick ut och tittade på korna. Många av besökarna förundade sig hur Bonden kunde ha så rena och välskötta djur. Flera hade inte sett så fina kor, för det mesta har de dynga och lera upp till halva låren, men att se dessa var en prydnad för verksamheten. Bonden fick stora eloger.

 

           

Det passade bra att Matte bar sin fjustrija utanpå dräkten.

 

Solen kom tillbaka folk började passa på att bege sig upp till sina bilar innan nya moln från Flytåshållet kom.

Tyvärr fick en av besökarna punktering på bilen, men Bingsjökyrkvärden Mats Ljunggren kavlade upp ärmarna och bytte snabbt och vant.

   

Terese och Bosse jobbade för fullt med att trava panel efter helgens sågning. En präktig stapel att använda framöver.

 

Plötsligt var det tomt på folk. Husse och Matte började plocka undan och städa upp för denna gång. Husse åkte ner till Rockvägen och hämtade hem skyltarna om "Fäbodgudstjänst". Midsommar kom och Midsommar gick lika fort.

Bûdgårdsfolket åkte hem till Kungliga Hufvudstaden, men kommer åter inom kort.

En cyklist banade sig fram genom elstängslet ner till Blåbergsåsvägen och korna flyttade sig motvilligt. Man kunde riktigt se hur korna tänkte "ska vi behöva flytta oss för en sådan yngklig velociped? Om det åtminstone vore en traktor".

Idag fick jag faktiskt ett vykort från min eken-kompis Eva, som bor nere i byn om somrarna. Tack kära kompis! Jag ska försöka skicka dej ett kort men min stil är så tass-kig! (Typisk katthumor).
Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se