Direktlänk till inlägg 23 juni 2014

Midsommar med väder!!

Av Walters Edénius - 23 juni 2014 18:34

Vilken midsommar det varit? Nästan så plantorna frusit på kyrkogården, det var sommarväder i påsk och nu kring nollan. Regn och rusk samt blåst. Stackars arrangörer! På Midsommarafton åkte Husse och Matte ner till Rättvik, där de var bjudna på lunch hos Ljunggrens på Lerdalssluttningen. Från deras altan kan man se Backa skola.

 

Vikarby skola.

 

Kyrkan, fästet till Långbryggan och Kapplaskogen förstås.

     

 

Matte fastnade förstås i deras fina växthus, vad vore livet utan plantor?

 

Nere i Bûdgården var det full fart för Kjell och Anna-Karin att ta emot helgfrämmande. Deras gästfrihet saknar motstycke.

               

En sädesärla här hemma är väldigt grinig och skall hela tiden reta mig. Den kommer närmare och närmare mina klor.

 

Men de skygga ringduvorna håller ett större avstånd. Ibland ledsnar jag på fåglarna och lägger mig på pianostolen för att lyssna när Husse försöker spela.

     

Matte sitter och syr på en fäbodstola, som Rudman skall bära runt halsen då han predikar på söndag.

Husse spelade i Boda kyrka på Midsommardagen. Där predikade Jones Monika och det var mycket folk. Knappkusinerna Maria och Karin spelade hur bra som helst flera Bodalåtar. Bl.a Hållbergspolskan och Klabblåten. Ingels Erik och Ingrid var också där. Dom är ju två bodaspelmän, som spelar munspel och cittra i laget. Knapp Barbro höll ett vackert tacktal till sina kusinbarn.

 

Själv iddes jag inte gå i kyrkan. Spanar hellre på bofinken utanför altanglaset.

   

Pajases-folket kom upp en stund och övade låtarna, som skulle spelas på morgondagens fäbodgudstjänst.

 

På söndagen skulle den traditionella fäbodgudstjänsten hållas här på gården eller rättare sagt nere i vår korladu. Det var på ren svenska, skitväder. Regnade ymnigt under morgontimmarna men framemot 9-tiden tittade solen fram och strålade varmt.

Bonden kom in och hejade en stund och hörde efter att allt var i sin ordning.

Husse räknade ut att ladan rymmer ca 40 personer. Matte sa att kommer det 20 stycken får vi vara glada. Vid 10-tiden kom första bilen och det var Jerkanders Ingmar med dotter och fjås från Kärvsåsen, sedan kom Ljungrens, Ingrid Olsson, Vikarbyfolk och ena bilen efter det andra kom, till slut var parkeringen full liksom ladan. Lind Evy med familj var nog dom sista. Ladan blev överfull, det kom 48 personer.

Prästen Rudman kom direkt från hemtrakten i Edsbyn och hade sin propra mor, som kartläsare.

Berit Lund från Perjonsgården i Gärdebyn kom bland de första. Hon hade donerat sin makes, John Ronnås, röcklin. Det var till röcklinet, som fäbodstolan skulle höra ihop. Prästen Carl Johan Rudman ville ha en liten invignings-ceremoni kring detta.

Bûd Katharina kulade i stället för vanlig sammanringning, Matte gick och skramlade med en koskälla utanför ladan och flera av besökarna trodde att det var kor som kom.

Rudman klädde sig i röcklinet och stolan med assistans av kyrkvärden Ingrid Olsson och berättade om dessa klädesplagg.

     

Berit Lund, som donerat röcklinet, berättade om bakgrunden till makens omsorg och varma intresse för Finnmarken.

 

Bûd Katharina och Gustaf spelade flera låtar efter Bûd Ola Hedman, som var bördig härifrån Bûdär. Husse spelade piano till psalmerna och kompade.

 

Kyrkvärden Ingrid Olsson läste dagens texter.

 

Efter gudstjänsten tog alla fram sina kaffekorgar och det doftade kaffe runt fäboden. Under gudstjänsten kom det ett präktigt skyfall. Skönt med tak över huvudena!

                     

Matte satt och pratade med Rudmans mor.

 

Sedan ville några se mera på fäbodstolan och höra Mattes tanke bakom den skapelsen. Hon berättade att de liturgiska färgerna representerades av olika tyger från vår sockendräkt, såväl herrdräkten som damdräkten.

       

Bondens kor kom och bistod med sina varianter av liturgiska melodier. Flera av besökarna gick ut och tittade på korna. Många av besökarna förundade sig hur Bonden kunde ha så rena och välskötta djur. Flera hade inte sett så fina kor, för det mesta har de dynga och lera upp till halva låren, men att se dessa var en prydnad för verksamheten. Bonden fick stora eloger.

 

           

Det passade bra att Matte bar sin fjustrija utanpå dräkten.

 

Solen kom tillbaka folk började passa på att bege sig upp till sina bilar innan nya moln från Flytåshållet kom.

Tyvärr fick en av besökarna punktering på bilen, men Bingsjökyrkvärden Mats Ljunggren kavlade upp ärmarna och bytte snabbt och vant.

   

Terese och Bosse jobbade för fullt med att trava panel efter helgens sågning. En präktig stapel att använda framöver.

 

Plötsligt var det tomt på folk. Husse och Matte började plocka undan och städa upp för denna gång. Husse åkte ner till Rockvägen och hämtade hem skyltarna om "Fäbodgudstjänst". Midsommar kom och Midsommar gick lika fort.

Bûdgårdsfolket åkte hem till Kungliga Hufvudstaden, men kommer åter inom kort.

En cyklist banade sig fram genom elstängslet ner till Blåbergsåsvägen och korna flyttade sig motvilligt. Man kunde riktigt se hur korna tänkte "ska vi behöva flytta oss för en sådan yngklig velociped? Om det åtminstone vore en traktor".

Idag fick jag faktiskt ett vykort från min eken-kompis Eva, som bor nere i byn om somrarna. Tack kära kompis! Jag ska försöka skicka dej ett kort men min stil är så tass-kig! (Typisk katthumor).




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards