Direktlänk till inlägg 24 augusti 2015

Lugn tillvaro och Mattes födelsedag

Av Walters Edénius - 24 augusti 2015 23:30

I fredags åkte Husse och Matte iväg med den rullande slogboden till Siljansnäs, närmare bestämt till Olsnäsgården.

Innan dess stannade de till i Leksand och besökte en utställning i kulturhuset. Matte blev alldeles lyrisk av det hon såg och hennes kreativitet tändes och hon smidde planer i huvudet hela tiden.

Olsnäsgården ligger som en oas vid Siljan. Husses barnbarn Göstas Märta skulle ha födelsedagskalas i deras stuga uppe vid Skäppsjöns fäbodar. Skäppsjön ligger västaför, som man säger där.

Husse och Matte ställde upp husvagnen och åkte upp till Buffils Annas och Hotellet för att äta kvällsmat.

 

Men allt var stängt precis innan, på hotellet var det en man i receptionen som verkligen uppträdde arrogant för att ha ett serviceyrke. Matte föreslog att de åkte till affären och handlade lite kvällsmat och åt i husvagnen. "Man ska alltid ha en kylväska med mat när man åker ut i periferin" sa Matte irriterat! Sagt och gjort!

Sedan var det lagom att åka ett par mil eller så västaför. Genom Brasksläktens by, Nybingsbo, sedan genom byn på höjden, Klockarberg, där det inte talas Siljansnäsmål, utan ett idiom från Ludvikahållet.

Vidare grusvägen mot sjön Lång och förbi avtagsvägarna till Jordbergs och Långsåsens fäbodar. Strax glittrade en spegelblank sjö mellan furorna och så var dom framme för att fira 10-åringen.

 

Deras älghund Ella är jättepersonlig och vänlig, älskar "sina" barn.

 

Här umgås hon med Göstas Tyra, som inte riktigt gillade att systern fick presenter denna gång.

Husses måg hade ordnat kring stugan och riktat upp den, sedan blir det nog solenergi och annat där, då det inte finns el. Mågens far med sin tjej kom också. Tjejen är ingen annan än Mattes skollärarinna i Dalstuga, Lind Inger eller Grälls Inger, som hon heter här i byn. Hon bor i föräldragården i Åkersbûdär. När Inger kommer blir det fart i stugan med glada och pigga berättelser från upplevelser, som ingen kan ana har skett.

Utanför stugan växte det skvattram (Ledum palustre) och massor av blåbär. Husses måg är dessutom jaktledare där på området. Han berättade att dom sedan flera år infört att alla som skall deltaga i jakten måste blåsa i en alkoholmätare innan. Skulle någon vara i berusat tillstånd och något händer är det jaktledaren som har ansvaret och blir den skyldige. Mågen gör stickprov då och då under veckan. En gång var det en av jägarna som flåsade ut positivt på mätaren. Mågen tog då slutstycket från hans bössa och han fick sitta på passet ändå utan att kunna skjuta, om det skulle komma skjutbart vilt. Det var alltså inget tillfälle för den druckne att gå hem i kojan och sova. I stället var det ett tillfälle till eftertanke genom att sitta på pass och fundera - var värt att supa och äventyra lagandan. Detta var ett bra botemedel för att bli av med fylla i samband med älgjakten.

Detta kommer säkert att införas mer och mer av jaktledarna runt om.


Efter ett roligt kalas blev det ändå dags för alla gästerna att bege sig till sina natthärbärgen. Husse och Matte åkte till sin husvagn. De satt en stund och njöt av tystnaden innan det var dags att låta John Blund ta över situationen.

På lördagen fyllde Matte år och då hade Husse bjudit ner sin äldsta och yngsta kôlla med familj på frukost i Olsnäsgårdens matsal. Dessa två kôllor bor i Siljansnäs.

Husse och Matte tog en liten promenad runt stranden med alla sjöbodarna.

Strax kom gästerna för att träffas kring frukostbordet.

   

Det serverades en riktig hotellfrukost med allt vad det innebar.

 

Efteråt blev Husses operationssår ompysslat, det gällde att passa på när två sjuksköterskor fanns i närheten.

En glass-stund ute i solen och lite småprat innan alla skulle till sitt.

      

Så blev det dags att åka var och en till sitt.

Husse och Matte åkte till Boda Kyrkby för att hämta upp Ann-Lis. Matte hade bjudit barn och mor på lunch i Furudal. Mattes mågstump jobbar i en av restaurangerna där och just där skulle det kalasas.

Mycket folk gick och kom, kommersen var på topp, det klirrade i kassan eller så drogs kontokorten och allas fyra siffror trycktes. Livet är nu fyra siffror i olika kombinationer för alla liv, utom för mig, jag skulle aldrig befatta mig med dylikt. Jag tar mig en mus utan en kod.

Det hurrades för Matte och hon fick paket. Även Husse fick paket eftersom han har sin bemärkelsedag framgent. "Det gjordes två flugor på smällen" som man säger i Norrtälje.

Så var det dags för recession och dags för färd hemåt. Husse, Matte och Ann-Lis stannade på Näcken och handlade något som glömts.

Husse och Matte åkte hem till mig. Skönt med avlastning, trött på att passa höns och kycklingar, dessutom är det björnjakt och det smäller både här och där. Det var bra att Bûdfolket var här. Kjells idoga snickarjobb med den förnämliga altanen har nu blivit ett fulländat verk. Toppenställe för dem att vistas på och njuta sommarsol.

Husse och Matte plockade ur husvagnen och Matte ordnade plötsligt med kaffe och rosévin ute på trädgårdsmöbeln. En bil hördes stånkande i Bûdbåkkan och tvenne familjer Ljunggren kom och hurrade och sjöng. Efter detta saluterande blev det fikastund och samvaro i skön miljö med värmande solstrålar.

Inte nog med detta, det skulle bli ytterligare kalas på aftonen i Bingsjö bystuga. Där har det ordnats en tackfest för alla som varit behjälpliga under Bingsjöstämman.

Kjell och kvinnan i hans liv åkte mot Eken för denna gång, men de kommer åter strax. Han ringde från Bûdbåkkan och sa att den giftiga huggormen Botvid ligger och gassar sig, nu med fyllda blåsor efter tömningen i en av hundarna för ett tag sedan. Husses dotters hund blev biten härförliden.

Utanför Bingsjö bystuga stod en hord av människor som lyssnade på bl.a Bonden och en annan man som tackade för allas insatser samt en ekonomisk redogörelse yppades.

Anna Maria kom glad i hågen och välkomnade alla till kvällens mat. Hon berättade om matsedeln och hur det praktiskt skulle gå till när så många människor skulle smyga sig på matbordet.

Efter inmundigandet spelade tre älvdalingar och en "osskall" upp till dans. Det var olika dansstila.Under de lugna danserna rymdes alla men när det spelades bugg tog flera par hela dansgolvet i besittning med yviga och vilda åthävor så de buggokunniga fick retirera.

Det blev sent, klockan närmade sig söndag. Husse och Matte åkte hem och umgicks med mig en stund.

Husses mellandotter från Galgberget kom på söndagen med sin familj. Det blev en skön stund med tre glada pojkar som utnyttjade gräsmattan och kesade runt och njöt. Riktiga sommarlovsplanscher. Husses måg, Fredrik hjälpte Husse med att förankra en prydnadspump i en betongsockel sedan var det några andra göromål som inte Husse har kunskap att göra.

 

Mot kvällningen åkte de hemöver för att samla sig till en ny arbetsvecka och ny skoldito.


Igår började Matte tidigt, semestern är slut och nu är det gråa veckor igen. Husse är dock sjukskriven efter operationen, men hon gav vissa tips till göromål Husse kunde utföra under det hon var hemifrån.

"Rensa gräs från rögålsstörarna, klipp gräsmattan, ge hönsen friskt vatten och skotta dynga, detta klarar du med en hand!". Bonden kom en sväng och tröstade. Han sa att Husse skulle vara tacksam för att få arbetslista för dagarna, det var i alla fall han.

Husse led sannerligen inga kval, han bara försöker få det att låta så. Nu måste han börja träna fingrarna för att kunna spela igen. F.n är det hopplöst. Det blir nog psalmer spelade såsom "pekfingervalsen".
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se