Senaste inläggen

Av Walters Edénius - 2 maj 2015 16:45

Musikgruppen Fingal höll ett uppskattat musikprogram i Bingsjö kyrka härom kvällen. Det är Åke Wänn, Prästgårdsmannen, som spelar i gruppen och kunde därför sprida musikglädjen till flera.

       

Päkkos Mor har också kört igång vedarbetet, hon drar igång motorsågen och så pruttar den igång och bjö för i år. Björkarna kapas i valda bitar.

   

Husse och Matte jobbar också med veden här hemma, snart är den klar för i år.

   

Matte håller på och gör sina vårjobb med att dekorera och förbereda runt omkring på tomten, trädgårdsmöbler skall ut och allat annat.

                 

En dag var Matte och pastoratets övriga kyrkvaktmästare runt i alla kyrkorna och kollade kyrkklockornas kondition. En expert var med och visade.

                   

Av Walters Edénius - 25 december 2014 14:53

Matte förbereder här hemma så det verkligen skall synas att julen är i antågande. Tomtar och annat finns lite här och där. Jag känner mig alltid i sällskap på det viset när Husse och Matte är borta. Men visst finns det tomtar året om under fjusgôlve, det har jag koll på!

                             

Förra helgen var Husse till Rättviks kyrka och spelade på en begravning. Det var en högtidlig stund med magnifik solosång av en släkting till den avlidne, som var bördig i Stumsnäs. Husse spelade flera låtar som önskats. Änkan spelade piano och hon ville att Husse skulle spela dessa låtar på begravningen och under minnesstunden.

   

För någon vecka sedan gjordes Bingsjö kyrkas julkrubba iordning. Mattes dotter sjöng några julsånger. Bingsjöfolk i alla åldrar hjälpte till med utplaceringen av alla figurerna.

         

Lars-Erik och Ingrid tänkte ta sig en svängom kring granen.

 

En dag när Husse och Matte gick ut en sväng på Bûdvägen var det stora spår av något blodtörstigt vilt på vägen. Spåret följde efter ett rådjursspår.

   

Undrar om det är varg eller lo?

Snön har bäddat in stugorna här uppe på höjden i ett vitt bomullsskydd.

                 

Hönsen går trots snön ut och "badar" i jorden under vedtraven. Här kommer Bella och Astrid.

   

Astrid är en riktig enstöring, som går ut själv om ingen annan följer med.

 

Usch för snön, jag håller mig inomhus.

 

Dagen före julafton kom Mattes barn hit och hade julkväll, liksom Mattes mamma och Mattes måg.

         

Julen sjöngs in i Boda kyrka vid Luciatiden och drog fullt hus. En populär tilldragelse som folk gärna upplever.

       

Husse fick mottaga en magnifik fruktkorg från kören för sångårets insatser.

Idag när Husse stod vid bänken och kikade ut mot Sturollôs och Pekkos kom en vacker räv gående till Päkkos och ställde sig vid bron där och kikade. Men bildkvalittén blev suddig inifrån, genom fönstret.

     

När dom var ner och julhandlade i affären blev det Lan-party med Mattes Syster Yster och Bonden.

 

Inatt var Husse och Matte på julottorna både i Bingsjö och Dådran. Kallt kallt.

Lite folk, men det kom i alla fall en häst och släde.

Det var -22 grader.

         

Denna klädsel kunde ej användas denna morgon.

   
Av Walters Edénius - 25 november 2014 21:34

På förmiddagen idag kom elever och lärare till Bingsjö kyrka för att fira en adventshögtid. Det får inte heta något som anspeglar på religion. Adventsgudstjänst eller så. Därför alla omskrivningar in absurdum. Skönt att vara katt så man slipper hålla på med sådant "joll"! Husse och Matte åkte redan 7.30 i morse för alla förberedelserna. Alla ljusen i kronorna i taket och i fönstren skulle tändas, så att barnen kunde känna högtidligheten nu inför advent. Bussen kom och det tågade in klassvis barn och ungdomar. Kyrkoherde Sven Trägårdh hälsade välkommen och frågade om någon hade märkt något speciellt denna morgon? En och annan svarade direkt "Jo solen skiner!" detta var en verklig nyhet nu när det varit så grått.

Eleverna spelade olika instrument och Husse ledde skolkören i ett 10-tal sånger. Smårs Carina och Fiol Margareta ledde några som spelade instrument.

           

Efter denna härliga samvaro bjöds alla in i Bystugan där Liss Anna-Maria dukat upp med lussekatter och pepparkakor, saft och java. Den stadiga frågan av eleverna var "Får jag ta en lussekatt till?"

Själv var jag hemma och passade på att sova i Mattes barnkorg.

 

I lördags var Husse och Matte bjudna till Galgberget  i Falun då Husses äldsta barnbarn fyllde 10 år. Livets första jubileum! Det var ett riktigt barnkalas fast de vuxna fick vara med på ett hörn.

            

För en tid sedan hämtade Bonden hem sina kor. Dom längtade hem till sin trygga lagård och att varje dag få höra Bondens visslingar och trallanden medan de utfordras. När det var bara en ko kvar att hämta gick hon in själv utan lock och pock.

       

"På brutje" eller rättare sagt i Svabensverk var det teater en kväll här förliden. Den handlade om livet förr om slit och släp med att hässja och jobba med åker och mark. En tänkvärd stund med fullsatt bystuga.

           

I Boda kyrka spelade ett par Lônåspåjkar under gudstjänsten, där de gjorde stor succé, det började lite försiktigt med "Diana" sedan brakade det loss under kyrkvalven med YMCD och Down by the riverside.

   

Samma kväll gästade Soldh Andôs och hans ensemble Bingsjö kyrka och sjöng Artur Eriksson-sånger, eller rättare sagt sånger som sångarpastorn hade i sin repertoir. Husse träffade Artur Eriksson flera gånger i Siljansnäs och han fick en hel del av hans kompositioner.

           

När far i Bûdgården var här och jobbade på sitt uthus blev Husse och Matte nerbjudna att provsmaka årets glögg, som hade en tendens av lavendel-arom. Då visade han gamla foton som hans föräldrar tog på midsomrarna i mitten av 70-talet. Vissa är i Dalstuga, andra är i Bingsjö och Dådran.

                           

Alberts koja här nere i byn fanns på ett foto som Iris visat. Han spådde visst folk i den kojan.

Sedan det gamla huset vid Lutherkroken, som det är ovisst vad det använts till.

     

Matte har gjort stortag med att måla om ytterdörrarna, så de blev julfina.

Hon höll till i stora rummet, för det regnade ju hela tiden ute. Men bra blev det.

 

Under en gran här nere har en hackspett eller ekorre haft sin arbetsplats. Det är hur mycket kottrester som helst.

 

Mattes båda barn med respektive samt en barndomskompis till dem var hit för någon månad sedan. Det var en trevlig stund kring matbordet. Gamla minnen kom fram och gamla kort.

       

Under årets ljuständning i kyrkan Alla Helgons Dag tändes 9 ljus, det är många för att vara Bingsjö. Jones Cissie tände ljusen med högtidlig hand. Det var rörande att se när hon tände ljuset efter sin fina mor, Jones Ulla.

     

Annars är det fullt upp för Husse att mata fåglarna nu och ibland går hönsen ute än. En småvessla kom på besök ena dagen, men den var omöjlig att få något klart foto på.

         

Så var det slut för denna gång. Hoppas jag får inspiration att skriva lite oftare. Mattes barndomskamrat Gun från Västberg ringde mig och ville få läsa lite färskare bloggar, nu är det gjort. Tack för att du fick lite fart på mig.


Av Walters Edénius - 25 oktober 2014 23:45

Det rasar löv och regn, ibland snöflingor, men dessa smälter än så länge. Matte har ett sjå på kyrkogården med alla löv som finns där, många gravrättsinnehavare smyckar nu sina käras gravar. Såsom Päkkossystrarna gör.

 

Husse var till Siljansnäs kyrka förra lördagen och spelade på en begravning. En församlingsbo där hade skrivit och önskat att Husse skulle spela då han begravdes. Det är konstigt med begravningar, då träffas alltid bekanta som inte setts på länge. Husse träffade "gamla" sångelever som han hade i skolan där för länge sedan. Bl.a Leander Kalle, som också sjöng två solosånger på begravningen.

         

Direkt efter begravningen åkte Husse till Boda kyrka för att spela på en annan begravning. Det var en morkarl, som för många år sedan flyttat till Ovanmyra, som begravdes. Där var det också morabor som sjöng duett. Malte från Bjurs begravningsbyrå dekorerade kring kistan.

       

 

På kvällen sedan blev det konsert av en bejublad kör från Stockholm, Stockholm Cantus, en KFUM-kör. En av tenorerna, Per-Anders Aglert har sin sommarstuga i Östbôrtjâ och han har hjälpt Kyrkokören Bellatrix några gånger, så det blev naturligt att gästa Boda kyrka.

 

Kören är vibola och van att resa runt över allt, land och rike runt. Deras ledare var fullfjädrad sångerska och sjöng även i Radiokören.

     

Jag själv trivs bäst hemma på sängen och njuter av när Matte eldar i öppna spisen. Men ibland ger jag mig ut på strövtåg för att fånga möss och sedan ta in dem för beskådande, då får jag beröm.

   

Igår var Husse och Matte ute i skogen i ruskvädret tillsammans med jaktlaget. Vid Nårstjärn sköt hundföraren en älgkalv och det blev att hämta den över myrmarkerna och blöthålen.

       

Nårstjärn är en fin liten "sjö" som ligger i skymundan. I närheten av den har det funnits odlade åkrar, som det nu är synnerligen svårt att se spåren av. Niklas fiskade gädda där i sjön som barn.

   

I slaktladan stod ett gäng väntande "flåbusar" och tog sig an bytet med liv och lust.

     

Sedan var det bara att bege sig hem till mig.

I morgon skulle Husse och Matte hälsa på barnbarnet Alm Elsa och hennes familj. På hemvägen skulle Matte hjälpa sin, för tillfället handikappade, mor med diverse husgöromål.


Av Walters Edénius - 13 oktober 2014 20:45

Husse och Matte var ute i skogen på lördagen och tittade på älg. Matte hade en magnifik 12-taggare på 40 meter. När den stod bakom en granruska bredde två vida skovlar ut sig åt var sida. Fast nedanstående torrstolpar var Husses upplevelser.

   

På söndagen var det totaljobb från morgon till kväll. Först i Boda kyrka, där Kristina Arvesdotter sjöng vackra solosånger. Bränd Anna-Greta och Lâggar Elisabeth serverade sedan smörgås och kaffe varefter Långsvens Per Anders höjde klubban och auktionerade ut skördealster och bakverk.

Matte var under tiden och städade prästgården samt hjälpte sin mor. Mattes liv består av att städa och städa efter andra.

På kvällen var det en höjdpunkt i Bingsjö med årets älgmålsbön. Jägarprästen Jones Monica höll ihop de medverkande så det blev ett uppskattat och bejublat program med såväl bibelord, böner som vacker musik och kyrkkaffe.

Tänk att så mycket folk, de flesta iklädda flanellskjortor, storvästar och stövlar kommer till kyrkan, söndagen innan älgveckan. Orbergs-, Finnbacka- och Hållbergslagen brukar vara bäst representerade, så även denna gång.

Orbergs Trion som för kvällen blivit Orbergs Sextetten framförde skickligt och lättsamt musik av hög musikalisk klass. Runstens Kjell från Mora hanterade sin fiol på ett enormt skickligt sätt, framförde Koppången tvåstämt på sitt instrument! Sedan de övrigas fingerfärdighet på tre dragspel, bas och gitarr blev en total upplevelse. På en av de avslutande låtarna gjorde Back Ulf ett intro på sitt dragspel Amazing Grace genom att få fram en säckpipe-bordunton. Spännande!

     

Matte hade redan en timme innan tänt en liten brasa utanför kyrkan, som hon och Mases Enar vaktade innan alla kom.

 

 

Som avslutande del i programmet hade musikerna sammanställt en avdelningen med läsarsånger där alla sjöng med. Alla stod upp och hävde upp sina stämmor utan skyddsnät.

   

Hall Ewa hade fixat iordning ett kyrkkaffe på läktaren, som de flesta köade till. Ett flertal satt redan där t.ex. Nylander Leif med sin turturduva, Witasp Björn, Jones Olle med familj.

Efter hand droppade alla ut i skitvädret och åkte till sina jaktstugor eller hemvister.Av Walters Edénius - 6 oktober 2014 17:00

Husse och  Matte for iväg till Husses kusin Anita i Norrtälje i fredags. Där skulle dom kinesa över till kommande dag då Husses fd svärfar skulle fira 80-års kalas i Grisslehamn. Det blev en snabbrunda till Roslagen. Husses barn med familjer hade också rest dit plus andra bekanta.

Innan de kom dit så stannade Husse och Matte på kyrkogården i Edebo där Husses föräldrar, bror, morfar, mormor, farfar, farmor m.fl ligger begravda.

             

Matte räfsade och tvättade gravstenar sin vana trogen.

             

Mittemot kyrkan på andra sidan riksvägen ligger kyrkskolan där fröken Andersson gjorde allt för att få lite vett i Husses skalle.

Fröken Andersson är nu över 80 år och bor i Harads, de har telefonkontakt ibland och berättar gamla minnen.

 

I Norrtälje hos kusinen var det trevligt att träffas, då det är långt mellan varven. Övernattningsrummet i hyreshuset är som en liten lägenhet med pentry.

 

Under lördagsförmiddagen åkte de norrut mot Grisslehamn. Där samlades en mängd bekanta och det var liv i luckan. Utanför låg havet blankt och buskage med havtorn hade givit årets skörd.

       

I byn Färsna har en med samlarmani arrangerat en gammal GULF-mack och ställt fram lite jordbruksmaskiner.

     

Men sedan fördrevs eftermiddagen med god mat och dryck.

               

På de två rundilarna vid Norrtäljes norra infart har man gjort miniatyrer av båken på Arholma och Albert Engströms ateljéstuga mitt i. Väldigt fyndigt, det skulle Rättvik ta efter med Vidablick och Glen eller så.

     

Redan vid 17-tiden var Husse och Matte tvungna att bege sig hemåt, då det var fullt upp tidigt på söndagen med marknadsgudstjänsten som Finnmarken skulle ansvara för. Resan gick bra och de åkte direkt från festen ner till Församlingshemmet och möblerade upp innan de åkte hem till oss.

Tidigt på söndagen, redan före 09.00 var de åter i Rättvik och övade med kören och musikerna "En resa genom pastoratet via Finnmarken".

 

Hans Lindgren ville inte vara med på bild först.

 

 

Dahl Stefan lever in i musiken och både dirigerar och spelar luftfiol, varunder hans hustru sitter lugnt stilla. Hon stulade ikull i köket och fick sy flera stygn i huvudet berättade Stefan.

 

Det gick bra med sång och musik och det kom närmare 90 personer inklusive allt och alla.

 

Här hemma har korna fått härlig mat av Bonden.

   

De röda flugsvamparna har styrka i foten och tränger undan jorden för att titta upp i kyrkogårdens rabatter.

   

Efter gudstjänsten åkte Husse och Matte upp till Boda kyrkby. Matte skulle hjälpa sin mor som också stulat omkull. Husse jobbade på expeditionen med diverse saker.

Av Walters Edénius - 28 september 2014 23:45

Så var det söndag och ännu en heldag i församlingens tjänst. Husse och Matte åkte tidigt till Boda kyrka.

På Lidbergsvägen vid Tora gick fyra ungtjädertuppar och pickade på vägen.

   

Matte städade i Mikaelsgården och putsade fönster. Husse åkte upp till kyrkan. Det skulle firas Diakonins dag, kaffekokerskorna kom och började brygga och duka. En härlig koffeindoft spred sig under valven. Kristina i kören var ombedd att sjunga några solosånger. Hon sjöng bland annat sin egen höstvisa om Ovanmyra, där hon bor.

Ett trettiotal besökare hade kommit.

Efter gudstjänsten var det kyrkkaffe och sedan barndop av Lâggar Annettes barnbarn på Silverberg. Fast barnbarnet med föräldrar kanske inte bor där nu? Matte är ju också en Lâggar på sin fars sida, så de är släkt.

Knapp Kalle från Östergrav eller därikring var dopbarnet Viktors morfar. Han skulle spela en låt på fiolen och ville att Husse skulle kompa på orgeln.

         

Det var väldigt mycket folk på dopet, många unga föräldrar med sina småbarn utanför och i barnvagnar. Även Kaptens Marie med sina färska tvillingar var med bland gästerna liksom Björn, som hjälper Matte med Saaben.

Viktors fadder läste en vacker dikt.

   

Viktors pappa hällde upp dopvattnet utan att spilla.

 

Sedan skred prästen till verket och barnet blev döpt.

         

Efter sista psalmen var Husse tvungen att direkt åka till Dådrans kapell där det skulle bli gudstjänst.

Lars "Inlandsbanan" Pettersson skulle spela fiol. Prästen Rudman kom alldeles orolig av att något bet honom i näsan. Matte såg att det var en älglusfluga som lagt beslag på hans kran och Matte befriade honom från odjuret.

Kyrkvärden Lars-Erik läste en av texterna liksom Hall Ewa.

   

Efter gudstjänstens slut och när alla gått städade Matte av kapellet och Husse körde undan parksofforna inför vintern.


Av Walters Edénius - 27 september 2014 20:30

Det var mycket jobb här hemma med att städa upp inför vintern ute runt husen. Tömma vattentunnor, städa upp i rabatterna. I en av dem hade några av hönsen gömt sex ägg. Hos grannens i Päkkos var det full fart med att rensa lingon.

Matte och Husse hjälptes åt med att bära undan olika prylar som har haft med sommaren att göra. På eftermiddagen började stormvindar tjuta och det blev störtregn. Lite senare kom solen fram och målade vackra färger i naturen. Korna gick nere runt Bûd Olas stuga medans solen lyste upp.

         

På andra sidan Amungen framträdde hyggena som makabra sår i naturen.

     

Amungens blåa yta kunde skönjas mellan träden.

   

Masten nere vid Kullerbacks Garaget stack upp som en raketramp.

  

Mattes pendlande vita hjärta svävade i vinden.

   

Humlen har växt väldeliga detta år och nu börjar dess kottar mogna.

   

Under kvällen var Matte och Husse fram till affären där Kôrv Per härjade vilt med kunderna. Nygårds Kjell, Knekt Leif, Sigvards mågen och några till. Matte köpte en ljuslykta som hon skulle ha vid cykeln nere vid Bûdbåkkan. Hon har ett ljus, som tänds i lyktan när mörkret infaller.

Lite senare på kvällen gick de ner för att kolla om det fungerade. Då var det alldeles svart ute. Det lyste hos Päkkos och nere hos Nygårds hördes det människosorl och dansbandsmusik inifrån stugan. Jag följde med Husse och Matte ner fram och åter. Skönt att släppa kvällsfjärten innan det var dags att slumra in.

På lördagsmorgonen packade Husse och Matte mat och te i en korg, för det skulle bli heldag i församlingens tjänst. Först grävdes en grav på Bingsjö kyrkogård. Sedan bar det iväg till Dådran där det skulle firas ett stort bröllop. Över hundra personer skulle komma. Matte hade möblerat så det skulle gå att få sittplatser åt alla.

Det var en Ängsås-kôlla från Marnäs som skulle gifta sig. Knutes Jonas och Tjäder Thomas skulle också spela liksom flera andra konstellationer. Det var soligt och fint i Dådran.

 

Brudparet hade en egen präst, en släkting från Täby församling, som skulle förrätta vigseln. En glad och pigg ordning som var lätt att samarbeta med.

       

Det fanns spännande hårvarianter bland gästerna.

   

En leksandskôlla och en morkôlla spelade in brudparet.

       

Brudparet sjöng också själva en kärleksvisa till varandra, brudgummen presenterade humoristiskt sina sångtalanger för gästerna.

 

Det var även folk från Rättvik med.

 

Kapellet var så gott som fullsatt, såsom det var på julottorna för ett antal år sedan.

   

Brudens syster sjöng också en låt och hon höll inte hemligt med att hon var nervös "Jag håller mig i altarskranket" sa hon.

 

Det var fotografer med i alla åldrar.

 

Så förlöpte vigselakten enligt handboken, så ingen kunde säga annat.

             

Brudgummen förvarade ringen i en liten "stubbe".

 

Spännande presenter till brudparet stod och väntade.

 

En av de yngsta gästerna slocknade och hans mors magd hade lossat av bara farten.

   

Prästen höll ett brudtal som var värt att minnas, men Husses minne är kort tyvärr.

   

Så började Knutes Jonas med kraftiga uppstråk inleda med sin egen "Vägen till Dalstuga" och brudparet lotsades ut i solskenet.

             

Prästen skulle åka hem igen till sin församling i Täby. Han skulle hämta upp sina barn hos svärföräldrarna och en dalmatinervalp. Han körde en riktig vildmarksbil för att vara Stockholmspräst. Men han behövde inte bilen till jobbet. Han och hans fru, som också är präst, fast i Danderyd, skriver böcker och är konfirmandansvariga i Täby och Danderyd. Han visste att kyrkoherdetjänsten i Rättvik är vakant. "Jag kanske ska söka, för jag har den utbildning som krävs" sa han med underton.

     

Bruden kom och visade sina skor som tillverkats för henne där hon jobbar, ett unikt skopar!

   

"Hej då gamle vän" sa hon till Husse!

Husse och Matte åkte till Bingsjö där det skulle bli gravsättning av en urna. Det var en god vän till Jones Ulla som skulle gravsättas. Husse var med och hjälpte till att sjunga psalmen.Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se