Senaste inläggen

Av Walters Edénius - 17 juni 2015 23:30

Matte trimmar hackslogen mellan diket och kyrkogården. Ett tungt jobb med höga nässlor och annat grovskjälkigt. Husse var i Boda Prästgård och började med höstterminens planer.

Husses "gamla" elever gjorde cirkuskonster med den äran på Björkallén.

   


Fyra av de fem entusiasterna kring verksamheten Boda Vardagsrum var också i planerartagen.

 

Nu när skolan slutat för terminen verkar det lite ödsligt kring matsalen och Mikaelsgården.

   

Mattes gröna fingrar har färgsatt perennerna i flera färger än grönt, bara bollpilen är grön i sin helhet.

       

Vår midsommarstång är inte normal jämfört med alla andra byars. Matte fick tips från Hästhagen i Dådran. Sedan är det en traditionsenlig stång på bordet.

     

Nu är det liv och rörelse här hemma, folk i de flesta stugorna, härligt! Bara Hilmas, Stûrollôs, Lassas och Lisbets som är i skrivande stund tomma. Men vem vet?


Av Walters Edénius - 16 juni 2015 23:45

Nu är det hur mycket att göra som helst på kyrkogården för Matte. Allt skall vara tip-top, speciellt till Midsommar. Igår kväll åkte hon ner till Rättvik och hämtade kompletterande plantor. Klippning, trimning, hackslogning. 

Brandlarmskillar skall också komma denna vecka och antikvarier, gamla präster m.fl

Husse åkte till Boda prästgård och jobbade. På eftermiddagen var det andakt på Backåkern. Senare på kvällen var det Öppet Hus i Prästgården, där verksamheten "Boda Vardagsrum" visades. Värdinnorna Lotta och Stam Marie ansvarade för programmet tillsammans med Diakonin och Hall Ewa.

Ute på Bron satt Haga Mor från Dalbyn tillsammans med Lâggar Elisabet och sålde godis och hantverk.

 

Ute vid nya grillplatsen serverade Ollas Hans och Långsvens Pär-Anders varmkorv. Där samlades många hungriga och sugna gäster.

                     

Inne i Prästgården visades gymnastik för äldre bönor.

   

Husse och Gesar Mattias spelade lite dragspel och piano.

   

"Bom-Fjutt-cittrorna" framförde ett knippe Bingsjölåtar.

 

Kaffet gjorde att folk pratade och umgicks i prästgårdens stora sal. Ett femtiotal personer kom och gick under kvällen.

               

Matte höll på och trimmade under tiden i Bingsjö och klippte, planterade och ansade.

Husse åkte sedan till Bingsjö och hämtade upp Matte. De åkte och hämtade posten och tog en sväng till Lassas en stund.

Bûdvägen hade saltats tidigt på morgonen. Skönt, nu dammar det inget under helgen då trafiken ökar markant.

Här hemma hade Kjell i Bûdgården klippt överallt och Bûd Olas duva hade kommit med sin rumän.

Nu väntas Pajasesfamiljen på onsdag.

Av Walters Edénius - 14 juni 2015 23:15

På söndagmorgonen åkte Husse och Matte till Boda för att jobba. Det var mässa kl. 11.00 och kl. 16.00 skulle det bli den traditionella sommarkonserten med Kyrkokören Bellatrix och Boda Spelmanslag.

Det regnade som om hela skyn var öppen, Matte var i Prästgården och städade. Husse åkte upp till kyrkan för att öva inför mässan.

Det var Jones Monica som predikade och bl.a kom prosten Anders Åkerlund och en tysk kvinna, som hade letat efter en mässa i hela pastoratet, och i Boda bjöds en sådan.

Matte gick sedan till sin mor en stund innan Husse kom. De var bjudna till henne på lunch.

Vid 13.30 ringde ett par sopraner ur kören och funderade var Husse var. De stod i regnet utanför kyrkan och kom inte in. Men Husse var redan på väg och det var inte förrän kl. 14.00 som den egentliga körövningen skulle inledas.

Det var Lillemor och Birgitta från Vikarbyn, som kom först och hade med sig fyra prinsesstårtor. För kören skulle fira prinsbröllopet med att äta tårta i pausen mellan övningen och konserten.

Kören övade och stod i och humöret var på topp. Jann Knuts sonhustru, Anna-Carin från Västannor, var med och spelade tvärflöjt. Det var 37 stycken ur kören som kom, det var bara ett fåtal som hade förhinder denna gång.

Strax kom spelmanslaget och provspelade sina låtar, alla vill vara förberedda inför en konsert, det brukar ofta komma mycket folk till denna tradition i Boda kyrka som säkert varat i över 20 år.

Kören satt nere på kyrktorget och fikade och smaskade i sig princesstårtor som aldrig det. Husse fick en tackpresent från kören för terminen som gått, ett välkommet presentkort med spännande innehåll.

När allt började hade det kommit 287 personer. Det kändes lite humoristiskt att spela och sjunga in sommaren när regnet forsade ner, men det övergick i alla fall senare på kvällen.

   

Spelmanslaget spelade som vanligt toppenfint medryckande och bjöd på ett flertal bodapolskor med sin mjuka rytm. Applåder i mängd till alla medverkande.

Kören sjöng bl.a en låt ur filmen "En värsting till syster" och "den satt som en smäck", om man nu skall citera Sven Trägårdh.

Spelmanslaget avslutade med en fin gånglåt av Hjort Anders varunder de tågade ner till kyrktorget och kören samt besökarna gick efter och klappade taktfast i händerna.

Efter denna konsert var det dags att plocka ihop och städa upp. Ställa tillbaka stolar, plocka in noter och sådant. Sedan ut i regnet och ner till prästgården med körnoter och annat.

Så hemresan till mig, som inte varit ut på hela dagen. I Päkkos var Henrik med sin familj och till Bûdgården hade Kjell kommit. Nu börjar Midsommar närma sig, snart kommer Pajases-folket och Bûd Olas duva.

Husse och Matte hoppas nu på solsken så det finns möjlighet att klippa gräset till nästa söndag då det blir fäbodgudstjänst här nere i vår lada. Välkommen!

Av Walters Edénius - 11 juni 2015 23:00

Tänk vad fåglarna trivs här trots att jag går ute och smyger på låga ben. Det är nästan väl mycket av den varan, men jag får än dock inte ta fåglar. Sädesärlor, svalor, hackspettar ja allt annat som trivs på vårt krön.

           

Nere i byn har Ljungbergs staket i Lutherkroken ännu en gång blivit flyttat en bit. Det, som var återuppbyggt och nymålat, men det är ju ett skarpt hörn att svänga runt. Lika skarpt som det alltid har varit.

      

Husse och Matte var bjudna till Siljansnäs på 8 års kalas. Göstas Tyra firade med prinsesstårta och allt. Där var många barn och vuxna.

                   

På andra sidan sjöng ligger Alvik med alla röda stugor.

         

Åt andra hållet ligger Hallen med kyrkan mitt i byn.

   

På fredagen åkte Husse och Matte iväg på en spelmansstämma i Österbybruk, Norra Uppland. Den började egentligen på lördagen, men de åkte på fredagen.

Först åkte de till Falun och Gruvrisskolan för att titta på skolavslutningen som Husses barnbarn Melker och alla andra barn bjöd på.

Melker går i fyran och klassen sjöng "Guld och Gröna skogar" som Hasse Andersson sjöng på melodifestivalen. Dans och sång.

 

Sedan samlades klasserna och tog avsked för terminen.

 

Husse kom också med på ett hörn.

 

Ljunggrens Christina, som sjunger i Bingsjökören, jobbar också där som lärare, och hon blev snopen när Husse och Matte plötsligt dök upp.

Sedan åkte de hem till Melker på Galgberget och drack examensfika.

Nere på sta´n var det studenter i mängd. Då Husse och Matte åkte vidare mot Norduppland var det svårt att komma fram för alla glada människor. Men det gällde att köra med gasen i botten!!


Så småningom kom de fram till Österbybruks Slott, där de skulle övernatta och där spelmansstämman ägde rum.

   

Ena flygelbyggnaden var Värdshus numera och på andra sidan Slottskapellet.

 

Husse och Matte inkvarterade sig i stallet? Ja faktiskt! Stallet var inrett med ett 20-tal dubbelrum med toa och dusch.

Sedan gick Husse och Matte ner på byn och kikade och handlade lite.

       

På kvällen var det lite försmak av spelmansstämman. Matte hade cittran med sig och Husse fiolen.

De satte sig och spelade lite mot värdshusväggen intill en söderkis som blev mer och mer pratsam ju flera öl som rann ner.

 

Ja Matte tog också en öl med sin skuggfigur. Söderkisen började kompa Husse och Matte på s.k snatterpinnar, som han själv gjort. Det lät nästan som kastanjetter. Sådana spelade vi jämt på som tonåringar på Söder, sade han.


Efter hand började det ljuda nyckelharpslåtar utanför och inne i slottet.

 

Det fanns flera ståtliga värmekällor där i salarna.

   

Klockan började lida mot 22-tiden och inne i ett slottsrum spelades väldigt vackert. En oktett med nyckelharpister spelade sköna låtar från Uppland. När dom fattade att Husse och Matte var från Bingsjö blev det intressant. Det visade sig att en av dem hade sin svärfar boende på vägen mot Getryggen. Musikanten med sina vänner är alltid och spelar vid Danlesladan kl. 10.00 på onsdagsmorgonen då alla andra ligger och sover sedan tisdagens utsvävningar.

 

Ett annat par hörde att Husse och Matte spelade bodapolskor, då bad de att få dansa bodapolska inne i ett av de stora slotts-salarna. Mannen ströade ut stearinpulver på det sträva golvet så att skorna skulle glida fram bättre. Husse och Matte spelade polskorna om och om igen länge och väl, så de verkligen kunde få dansa så länge de ville. Dansarna stortrivdes, "när vi dansar på danslogen i Boda får man aldrig dansa ut riktigt för det är så trångt, men nu har vi en hel slottssal". Plötsligt kom det in två holländska par som också kunde dansa bodapolska. De kunde också prata svenska till viss del. Det visade sig att dessa par brukar vara på Bingsjöstämman och Bodastämman. I Bingsjö bor de med sina husbilar i Träsket. Vad världen är liten!

Husse träffade mannen till det första entusistiska dansparet på morgonen efteråt, då låg hans partner och sov, för hon hade kramp i benen efter nattens utsvävningar.


På lördagen blev det invigning kl. 13.00 och det gick tåg med spelmän fram till scenen.

     

Tidigare på morgonen spelade Husse och Matte med holländarna och en norrman. Norrmannen sitter längst t.v och är rektor för en skola i Trondheim.

 

Det fanns även ett orangeri och en slottsträdgård en bit bortom vagnslidret. Där fanns örtagårdar och försäljningar av plantor m.m

Inne i slottets ena del kunde alla som hade och ville, lämna

in sin nyckelharpa för att få den bedömd. Matte hade med sig sin nyckelharpa och passade på att få ett värdepapper på den. Den blev inte alls så tokigt värderad, mer än hon vågade hoppas på.

Det var många som gjorde samma sak och det var ett helt rum fyllt av olika modeller och med olika utseenden.

       

Så blev det lördag kväll. Husse och Matte packade ihop och begav sig hemåt. Husse hade två harpor i bilen. I morgon skulle det bli mässa i Boda kyrka där Husse skulle spela meditativ musik. På eftermiddagen skulle sommaren spelas och sjungas in med Boda spelmanslag och Kyrkokören Bellatrix. Det gällde att komma hem någorlunda hyfsat så det fanns krafter kvar till ett engagemang på söndagen.
Av Walters Edénius - 11 juni 2015 05:45

Igår var det en mastodontdag för de mina. Den började i ottan och slutade mot 22-tiden.

Dom stack iväg med fullpackad bil, matlådor för lunch och kvällsmat, frukt, ombyteskläder.

Matte har tidigare i veckan planterat alla vårdgravar på kyrkogården, dom med den tragiska skylten "Sköts av kyrkvaktaren".

Det blir massor av lådor och brätten kvar efter alla blommor, som Matte kör till Stenbåkkan. Så blev det denna morgon, sedan till Rättvik och en s.k storsamling för information och uppmuntran.

Blank Heléne från Solberga hade dukat upp till förmiddagsfika och alla kände situationen positiv, koffein och tein är bra medel till gemenskap.

Kyrkvaktarna hade ett eget möte sedan och så här ser Matte och Ollas Sanny ut från en backspegel.

 

Under tiden höll Bodapolisen med sin kollega på att koppla på en släpvagn i hettan. Stackars detta skrå, som måste vara så påpälsade med tjocka kängor, tjock overall och behängda med diverse utrustning runt midjan så de inte ens kan sitta skönt när de är på rull.

 

Under tiden hände något märkligt här hemma, besynnerligt värre, man kan knappast tro på det jag såg. Det kom upp en bil, Opel Frontera mörkgrön, såg ut som en Jeep. En karl släppte ut en liten hund fast det är förbud att släppa hundar lösa nu. Hunden var nog av rasen Jack Russel eller Dansk Bondhund. Hunden kutade på elstängslet och fick en chock så den flydde amok åt något håll. Ägaren har kinesat här hela natten, kanske i bilen, på vägen mot Bûd Olas stuga. Han hoppades givetvis på att hunden, som hette Bosse, skulle spåra sig tillbaka så småningom. Hoppas dom får en god lösning. Ägaren lär ha bott i Bûdgården tidigare. Han måste dessvärre åka iväg ett tag och han lämnade en stol och mat så att hunden kunde känna igen sig om den kom åter.

 

Under tiden var Husse och Matte i Boda och jobbade, och på kvällen körövning fram till klockan 21.30 Eftersom Alm Alf från Gässbin fyllt jämnt så hade hans kalaspingla skickat med två brätten med härliga bakelser till körens pausfika. Snälla och generösa människor.

Husse och Matte packade ihop och började sin resa hem till mig. Matte körde och Husse satt beredd med kameran ifall det skulle dyka fram något spännande vilt. Denna resa hem är alltid deras diskussionsresa från dagens glädjeämnen och fadäser (Husses fadäser förstås). De åkte förbi avtagsvägen mot Finnbacka och lite längre fram stoltserade en älg fram på vägen och ställde sig att begrunda vår bil, som inte var nytvättad.

   

Den gick in på det slybevuxna hygget och där stod det en älg till och kikade.

     

Älgen såg lite tovig och medfaren ut, kanske dom byter päls eller så, eller någon olycka?

Jag kan skryta med att stenknäcken varit här igen, roligt med en sådan gäst till och från.

 

Det är en viss turordning bland fåglarna. Oftast är det domherrarna som bestämmer, men dom får gå undan för stenknäcken, som är större. Näbben är lika lång som hög. Men det är en finkfågel också, som domherren är.

Husse och Matte körde runt bystugan och sedan sakta hemåt, Nisses bil (Hundägarens) stod där.

I Päkkos har det varit full rörelse hela veckan med trevliga ungdomar och småbarn.

Bonden har börjat med Midsommartrimningen runt ägorna.

 Av Walters Edénius - 8 juni 2015 19:57

Kallt och kallt men i alla fall sol och inte så hård blåst idag, men sommaren har då inte kommit igång.

I morse när Husse och Matte skulle åka till sina jobb var det två björnar vid gamla skolan i Bingsjö, bakom en grushög höll dom till och smaskade på maskrosor. Länge kunde dom beskådas dessa varelser, som inte var det minsta rädda trots att Husse backade tillbaka med släpkärra och allt. Kunde ju inte stå där mitt i vägen i kurvan. Plötsligt kom en timmerbil farande, då blev dom rädda först, men kom åter, chauffören stannade också och kikade från sin höga plats i lastbilen.

                                          

Ja ni ser själva vilken upplevelse Husse och Matte fick på morgonen och detta händer ju tack och lov inte så ofta att möta björn på tio meter. Nu var det ju så turligt att de mina satt i bilen så det var ingen farlig upplevelse. Lite otrevligt att björnarna håller till så nära inpå husen så folk inte törs gå till sin postlåda utan måste ta bilen.....om man nu har bil och körkort!

Hoppas nallarna förstår att dom ska vara i skogen och inte på byn.       


F.ö var det jobb i Dådran för Matte hela dagen, med att klippa kratta kott, rycka uggôl och trimma kyrkogården och sedan samma sak runt kapellet.

Husse var i Boda Prästgård. Stam Mor och Lâggar Elisabet höll på och städa tvättstugu vid prästgården till sommarens loppis.

När Husse hämtade upp Matte i Dådran åkte de till Bingsjö och åt och slängde på släpet för att åka till Rättvik och hämta alla plantor till vårdgravarna.

Här hemma går kor, kalvar och tjur i hagen och betar. Sigges Torsten åker hit emellanåt och kollar av dem då Bonden med fru gjort en tur runt Mellaneuropas bergstrakter, men de har nog kommit hem nu.

Det är väldig trafik av timmerbilar nu från Rocka och vid infarten till Dalstuga står en rastkoja, så det avverkas säkert närmare Amungen.       

Av Walters Edénius - 6 juni 2015 22:15

Svenska Flaggans Dag och uruselt väder. Bonden kom tack och lov upp en sväng och hälsade på och gladde Husse och Matte med sitt friska humör.

Husse och Matte tröttnade på att sitta inne och glo på vädret, de beslutade sig för att att ta en tur med automobilen för att som de flesta i byn vara lite vibolâ. Matte satte sig vid rodret och Husse skulle vara kartläsare. Först till Bingsjö för att lämna lite sopor sedan vidare mot Lamborn och Svartnäsvägen via Öregrundsdammen, Stockholmsdammen och Nilslarsberg, sedan plötsligt framme i Svartnäs.

 

P.g.a deras yrkesskador besöktes givetvis kyrkan och kyrkogården.

   

Här hemma spanade jag på Stjettrosten som byggt bo på husknuten.

 

En liten grönsiskeunge satt vid garaget, men tog sig sedan vidare ner till kompisarna.

 

Husse och Matte åkte sedan mot Svärdsjö och till Vintjärn. En gruvort som varje Midsommar besöks av Bûd Olas barnbarn Cecilia, som rockar loss där då. Där fanns det dagbrott, som var in-nätade tack och lov, gruvtornet och andra speciella byggnader som finns i gruvorter.

           

Sedan åkte de vidare till Spjersbodarna där det tidigare under dagen varit en fäboddag.

 

En fantastiskt fäbod som ligger vackert vid sjön Spjersen. Vidare gick resan till sjön Hyn och bebyggelsen runt den.

                Matte hade för flera år sedan besökt fäboden Nysjön och ville nu visa Husse denna stora fäbod, som också låg vid en sjö, Nysjön.

Där fanns det stugor i mängd och de flesta underhållna. Det satt folk i var och varannan stuga, det gungade ett huvud i flera fönster, som kikade på Husse och Matte. Är det Jehovas vittnen ända här?

                           

Sedan gick trippen mot kyrkogården i Björnås där några gravsättningar gjorts genom tiderna. Matte var sugen på att söka kyrkvaktartjänsten där, eftersom det verkar vara hur enkelt som helst att sköta.

     

Det växte mängder med torsklav i dikeskanten.

De hade för avsikt att åka till Gårdviksbo fäbodar, men med Husse vid kartan blev hur tokigt som helst. De måtte ha svängt på något konstigt sätt på alla dessa grusvägar och kommit på fel spår.  T.o.m. GPS:n verkade snurrig. De kom tydligen på en grusväg som gick åter ner mot Svartnäs, de skulle ha svängt vänster och inte höger.  Ett roligt älgpass stod på ett ställe med ett älgpass nedanför som höjdrädda kunde använda.

   

Så tog Matte över navigeringen och sa "Nu följer vi solen, den har väl aldrig gått ner i öst, nu åker vi hit åt, och då kom vi på Svartnäsvägen och var strax framme i Lamborn igen och inte i Svabensverk, som avsetts.
Av Walters Edénius - 6 juni 2015 11:05

"Sömarn va på en fredá" sa Jones Emil med ett extra tryck på vokalerna. De flesta som kan riktigt gammalt Bingsjömål har just det trycket i språket.

Nu får vi då väl innerligen hoppas att det inte var så som han sa och att det i alla fall inte gäller för i år.

Igår var det en helt underbar sommardag, och fredag. Matte utnyttjade dagen i vår trädgård, plantor och jord kördes runt och fick en riktig genomgång. Trimmern körde hon så det fräste runt husknutar och stängseltråd.

Jag överblickade hela tillställningen från min position i den härliga Bollpilen.

       

Vi är "fâlug mâ vôd´n" sen en tid tillbaka men på ett och annat ställe kan man se att veden ligger ute på tork.

Julbocken som skämdes över att det grönskade ute,hade smygit in i vedboden och gömt sig, men när boden skulle förberedas för vedstapling blev han utschasad och sattes till trädgårdsmästare. Eller kanske är det tänkt att han ska vara "Bock i Örtagård", som den skånska Piraten, bördig i Färs härad, skrev om.

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se