Direktlänk till inlägg 31 augusti 2015

Husses tur att fylla liksom Bondens fru

Av Walters Edénius - 31 augusti 2015 23:45

Idag firade Bonden sin kära fru med frukost och kaffe på sängen. Han kom upp till oss och berättade med stor iver vilken uppskattning det rönte i hemmets harmoni. Vi satt och pratade lite vid köksbordet innan han skulle stänga på Vallen åt korna.

Husse och Matte åkte en sväng till Rättvik för att uträtta några ärenden.

I fredags fyllde Husse "äldre". Han fick över 100 gratulationer vilket jag inte kan fatta? Matte gratulerade honom med sågholkar, som är den modernare varianten av sågbyxorna. Lättare att använda när det är varmt. Sedan gjorde de en utflykt till Mora för att skaffa lite grejor på Biltema och Husse blev bjuden på lunch i Wasastugan. En god köttslamsa med pommfrits och bearnäsås (hur det nu stavas). På Zorns gammelgård var det en utställning av en konstnär som skapar klänningar av bl.a mansskjortor och kragar och annat konstigt som verkar vara besvärligt att bära till vardags.

           

"Detta kallas konstnärlig frihet" som 89:åriga Syster Majbritt i Bingsjö brukar plädera.

Kragarna var bortklippta från skjortorna och fastsömmade i varandra. Det verkade lite oroligt ā la skatbo i mitt tycke, men ni mänskliga varelser har ju annan smak. Knapparna i livet verkade spännande!

     

På Zorns gammelgård skulle det bli guidning, Husse och Matte hängde på. Fina gamla morabyggnader vackert belägna mot Siljan.

         

Sedan blev det en tur till Helmers Konditori för eftermiddagskaffe, där träffade Husse sjuksköterskan som "tog hand om" Husse på operationen, och Husse visade upp resultatet med glädje för båda.

Så ut till affärsområdet på Noret där Biltema, och Jula ligger. "Gubbdagis" som kvinnorna kallar dessa rörelser.

Hemåt mot mig och min lugna tillvaro på altanen.

En dag när Matte var på jobbet så hörde Husse en bil som stod och burrade i grindhålet. En väldigt gul personbil av herrgårdstyp. En svartmuskig person gick in på gården och Husse förstod att det var "bärplockare" i antågande. Han gick ut och då kutade vederbörande ner till bilen i vilken en annan person satt och väntade. Han backade i ren hysteri ner i ett stenkummel eller liknande och sedan bar det av i full kareta ner mot byn. Jag undrade verkligen varför han fick så bråttom och det gjorde Husse också.

I lördags packade Husse och Matte husvagnen och ämnade bege sig på utflykt till Norrtälje och samtidigt hälsa på Husses kusin och på söndagen besöka en spelmansstämma i Häverödal.

Matte tog ratten i besittning och så bar det av till Valbo för frukost i husvagnen. Matte gjorde en runda på IKEA medan Husse studerade folk och deras beteenden. Tänk så många olika uttryck och ordval det finns! Husse besökte bekvämlighetsinrättningen och där stod en halvnaken stor man på 2 meter och tvättade sin teshirt i handfatet. "Fan jag spillde kaffe igen" sa han. "Blir det inte kallt att sätta på sig den nu" frågade Husse. "Det skiter jag i" sa han irriterat, sedan ropade han ovänligt på sin kvinna att hänga på.

resan gick via Edebo kyrkogård för att hälsa på Husses föräldrar, bror och många andra.

Så fortsatt tur söderut mot Norrtälje och campingen där.

 

Campingvärden hade inte sett denna husvagnsmodell på länge, "dom är fina dom där, mera praktiska än man kan tro!" sa han. Matte hade med sig en färdiglagad älgstek som hon skulle bjuda kusinen på nu när de kom och våldgästade. Kusin Anita var f.n ensam då hennes man var i Rimbo och tävlade i bridge.

Lite senare på kvällen kom dom båda till husvagnen och alla fyra satt där och hade det mysigt och småpratade.

I en till campingen intillliggande barack hade orienteringsklubben i Norrtälje sin sensommarfest. Det var ett tjo och tjim med ungar och vuxna så Husse sov med ögonen öppna. Men Matte däremot hörde inget! Så blev det lugnt! Det lugna bestod i att familjerna med barn åkte hem och nattade sina juveler för att senare komma åter laddade med mera styrka och ljud. Efter kl 2.00 avtog glammet och alla hade orienterat sig till sina visten.

På morgonen sken solen varmt och det skulle bli en härlig dag. Det är i stort sett ingen skillnad på IKEA och campingar, människor av alla typer trängs ihop och umgås på gemensamma utrymmen och toaletter. En äldre gentleman hyrde en stuga där på campingen. Han vankade i stilla mak varje kvart eller liknande till toan, tydligen prostataproblem. Husse hejade på honom eftersom han gick förbi husvagnen. Men han bara muttrade något ohörbart.

Hur som helst var det dags att bege sig till spelmansstämman. Husses ena dotter sände via sms ett foto av graven på kyrkogården. De visste inte om varandras resor. Två av husses barn hade varit på Fogdö och hälsat på sin gammelmorfar. Så det kan bli!


Husse klämtade kl. 6.00 på morgonen och 18.00 på kvällen varje vardag i klockstapeln sommartid nio slag under några sommarveckor då Husse gick i skolan. Han fick stå högst upp och nästan inne i storklockan.

 

Väl nere i Häverödal parkerade de vid gamla stationen och åt lunch innan de promenerade upp med cittra och fiol.

   

Husses äldsta bror bodde i det gråa huset till vänster då allt var som det skulle. Men han har tyvärr gått bort sedan några år.

Väl på hembygdsgården var det idel bekanta från förr och det spelades både här och var.

   

Tiden gick fort och det var dags att åka hem. Måndag arbetsdag för Matte och resan var lång. Vägen förbi Åshammar, Lumsheden mot Svärdsjö var gropig och besvärlig. Husvagnsinredningen nästan bytte plats.

Jag välkomnade dem och tyckte det var på tiden att de kom och bjöd på lite mjukmat som omväxling på torrfodret.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se