Direktlänk till inlägg 11 juni 2015

Födelsedag i Siljansnäs bl.a.

Av Walters Edénius - 11 juni 2015 23:00

Tänk vad fåglarna trivs här trots att jag går ute och smyger på låga ben. Det är nästan väl mycket av den varan, men jag får än dock inte ta fåglar. Sädesärlor, svalor, hackspettar ja allt annat som trivs på vårt krön.

           

Nere i byn har Ljungbergs staket i Lutherkroken ännu en gång blivit flyttat en bit. Det, som var återuppbyggt och nymålat, men det är ju ett skarpt hörn att svänga runt. Lika skarpt som det alltid har varit.

      

Husse och Matte var bjudna till Siljansnäs på 8 års kalas. Göstas Tyra firade med prinsesstårta och allt. Där var många barn och vuxna.

                   

På andra sidan sjöng ligger Alvik med alla röda stugor.

         

Åt andra hållet ligger Hallen med kyrkan mitt i byn.

   

På fredagen åkte Husse och Matte iväg på en spelmansstämma i Österbybruk, Norra Uppland. Den började egentligen på lördagen, men de åkte på fredagen.

Först åkte de till Falun och Gruvrisskolan för att titta på skolavslutningen som Husses barnbarn Melker och alla andra barn bjöd på.

Melker går i fyran och klassen sjöng "Guld och Gröna skogar" som Hasse Andersson sjöng på melodifestivalen. Dans och sång.

 

Sedan samlades klasserna och tog avsked för terminen.

 

Husse kom också med på ett hörn.

 

Ljunggrens Christina, som sjunger i Bingsjökören, jobbar också där som lärare, och hon blev snopen när Husse och Matte plötsligt dök upp.

Sedan åkte de hem till Melker på Galgberget och drack examensfika.

Nere på sta´n var det studenter i mängd. Då Husse och Matte åkte vidare mot Norduppland var det svårt att komma fram för alla glada människor. Men det gällde att köra med gasen i botten!!


Så småningom kom de fram till Österbybruks Slott, där de skulle övernatta och där spelmansstämman ägde rum.

   

Ena flygelbyggnaden var Värdshus numera och på andra sidan Slottskapellet.

 

Husse och Matte inkvarterade sig i stallet? Ja faktiskt! Stallet var inrett med ett 20-tal dubbelrum med toa och dusch.

Sedan gick Husse och Matte ner på byn och kikade och handlade lite.

       

På kvällen var det lite försmak av spelmansstämman. Matte hade cittran med sig och Husse fiolen.

De satte sig och spelade lite mot värdshusväggen intill en söderkis som blev mer och mer pratsam ju flera öl som rann ner.

 

Ja Matte tog också en öl med sin skuggfigur. Söderkisen började kompa Husse och Matte på s.k snatterpinnar, som han själv gjort. Det lät nästan som kastanjetter. Sådana spelade vi jämt på som tonåringar på Söder, sade han.


Efter hand började det ljuda nyckelharpslåtar utanför och inne i slottet.

 

Det fanns flera ståtliga värmekällor där i salarna.

   

Klockan började lida mot 22-tiden och inne i ett slottsrum spelades väldigt vackert. En oktett med nyckelharpister spelade sköna låtar från Uppland. När dom fattade att Husse och Matte var från Bingsjö blev det intressant. Det visade sig att en av dem hade sin svärfar boende på vägen mot Getryggen. Musikanten med sina vänner är alltid och spelar vid Danlesladan kl. 10.00 på onsdagsmorgonen då alla andra ligger och sover sedan tisdagens utsvävningar.

 

Ett annat par hörde att Husse och Matte spelade bodapolskor, då bad de att få dansa bodapolska inne i ett av de stora slotts-salarna. Mannen ströade ut stearinpulver på det sträva golvet så att skorna skulle glida fram bättre. Husse och Matte spelade polskorna om och om igen länge och väl, så de verkligen kunde få dansa så länge de ville. Dansarna stortrivdes, "när vi dansar på danslogen i Boda får man aldrig dansa ut riktigt för det är så trångt, men nu har vi en hel slottssal". Plötsligt kom det in två holländska par som också kunde dansa bodapolska. De kunde också prata svenska till viss del. Det visade sig att dessa par brukar vara på Bingsjöstämman och Bodastämman. I Bingsjö bor de med sina husbilar i Träsket. Vad världen är liten!

Husse träffade mannen till det första entusistiska dansparet på morgonen efteråt, då låg hans partner och sov, för hon hade kramp i benen efter nattens utsvävningar.


På lördagen blev det invigning kl. 13.00 och det gick tåg med spelmän fram till scenen.

     

Tidigare på morgonen spelade Husse och Matte med holländarna och en norrman. Norrmannen sitter längst t.v och är rektor för en skola i Trondheim.

 

Det fanns även ett orangeri och en slottsträdgård en bit bortom vagnslidret. Där fanns örtagårdar och försäljningar av plantor m.m

Inne i slottets ena del kunde alla som hade och ville, lämna

in sin nyckelharpa för att få den bedömd. Matte hade med sig sin nyckelharpa och passade på att få ett värdepapper på den. Den blev inte alls så tokigt värderad, mer än hon vågade hoppas på.

Det var många som gjorde samma sak och det var ett helt rum fyllt av olika modeller och med olika utseenden.

       

Så blev det lördag kväll. Husse och Matte packade ihop och begav sig hemåt. Husse hade två harpor i bilen. I morgon skulle det bli mässa i Boda kyrka där Husse skulle spela meditativ musik. På eftermiddagen skulle sommaren spelas och sjungas in med Boda spelmanslag och Kyrkokören Bellatrix. Det gällde att komma hem någorlunda hyfsat så det fanns krafter kvar till ett engagemang på söndagen.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards