Alla inlägg under november 2010

Av Walters Edénius - 17 november 2010 12:53

Nu är vecka 46 här, snart får vi läsa i Falu Kuriren om vem som blev årets Lussekatt. Husse skickade in ett foto för några år sedan på mig, men det kom inte med. Nu har han inte skickat in något alls. Jag gillar inte att bli plåtad i närbild så mina numera så skrynkliga morrhår kommer med.

I måndags var Husse i prästgården och spelade på Diakonins Trivselträff. Under tiden var Matte och Affes Matte till Dådran och städade och förberedde julen. Där var det väldigt kallt bara 3 plus inne. Sedan stampade de snön utanför kapellet och på Dådrans kyrkogård. Matte hade sina snöskor som hon gick med fram och åter. Affes Matte trampade på med sina 47:or.

I Boda prästgård serverade Mattes mor och Inga Öberg tillsammans med Back Maud en delikat söndagsstek med rotfrukter, gelé, pilsner och näringsrik sås. Falubon Hilding Sjöström var dagens gäst. Han har levt ett knapert och eländigt liv i sin barndom i södra Finland.

  

Han har varit uteliggare och tagit de ströjobb som fanns att tillgå, kommit in i livets skuggsidor innan han tog sig i kragen och lämnade det gamla och övergick till att utbilda sig till Baptistpastor i Bromma. Nu idkar han en Secoundhand butik i Falun. Han kör billaster till Rumänien med prylar, kläder, mat och annat. Han berättade inlevelsefullt med stora variationer på röstläget. Ollas Anita lyssnade andäktigt, liksom dom andra.

  

Prästen i Boda var bekant med Sjöström sedan tidigare. Han lämnade en kyrkoalmanacka som tack för att han kom. Sedan hade de flesta av besökarna med sig en massa kläder och pinaler som han fick fylla lastbilsflaket med. T.o.m en bäddsoffa fick han med sig. Diakonissan hade svårt att få fram kökstrion ut på golvet, så de kunde rosas för den goda förplägnaden. De serverade till kaffet en superb banankaka, hög och lagom fuktig. Damerna trängdes i köksdörren.

  

På tisdagen var det barntimmar i Boda Prästgård. Det var fem småbarn med mammor som under Lotties ledning hade en trevlig förmiddag. Husse var med på slutet och spelade till några sånger i passande genre. Matte hade en helvetisk dag i Bingsjö kyrka. Kallt var det ute. Hon skottade rent gångarna och sedan putsade klart alla fönster och städade. På grund av kylan fick hon en sådan där hemsk självspricka mellan nageln och skinnet. En spricka som man alltid fastnar i och som läks väldigt dåligt. Aj! Nu svider det igen och gör ont, det kom fönsterputs i såret! Husse var i Rättvik på eftermiddagen och spelade på vårdhemmen. På Prästskogen satt som vanligt Ernst och Olle i salongen och åt. Ernst är född i Tjeckoslovakien och han kan fortfarande sitt modersmål fastän han kom därifrån för snart 70 år sedan. Patrik från Röjeråsvägen som fyller 90 år 27 november går lite knaggligt men har bra stöd av rullatorn. Han är en hejare på att sjunga med i alla sånger.   

Husse och Matte har haft hennes barnbarn Annie och Johan i sång i Ingels skola. Johan var en hejare på att vissla.

På Enådal var det inte så många som kom denna gång, men kyrkvärden Gunvor var där och delade ut psalmböcker. På Enådal var det som vanligt, förutom att Uvbo Hanna inte var med, hon kanske inte orkade just då. Poliskommissarie Holger däremot var uppåt och svängde sig bland skoj-friska fraser. Vissa med en tendens till "under bältet", som fick alla att skratta högt. Ingels Inga kom in ett tag, reslig och lång och undrade med barsk ton "Vad är det som pågår här då?" När hon förstod att det var andakt så vände hon på klacken och gick in på sitt rum och lyssnade på sina dansbandsskivor. Hjördis satt som vanligt och småpratade på sitt sätt.

Husse åkte sedan och hämtade sin motorsåg som blivit omskött av Utbys Börje. Husse köpte också en råttfångarbur. På BeCa sa dom att det aldrig gått så många fällor och andra fångstmedel som i år. Han var även och köpte sulor till stövlarna och två stjärtlappar hos Lerdalia. När Husse kom till Bingsjö var Matte hos Päkkos Margit och pratade medan hon väntade på Husse. Idag onsdag var det väldigt kallt inne när vi vaknade. Det var -8 ute och i Bingsjö -16. Tänk att det är dubbelt så kallt i Bingsjö. Husse och Matte gjorde upp eld på alla ställen, så det blev lagom varmt tills de skulle åka så jag hade det skönt i alla fall. Idag på förmiddagen skulle Husse och Matte öva i Ingels skola med alla eleverna inför Förmiddag i Finnmarken. Då kommer alla 50 eleverna med sin personal till Bingsjö kyrka för att sjunga en massa advents och luciasånger med de övriga besökarna. Dessa förmiddagar i Bingsjö brukar börja i bystugan, men denna gång börjar det i kyrkan. Det är tanken att alla skall komma dit och lyssna eller sjunga med. Flera elever kommer också att spela instrument. Husse spelar med barnen. Sedan går alla över till bystugan och dricker förmiddagsfika. Pia, Anna-Maria och Kristina i affären har fixat iordning. Barnen får oboy och macka. Efter dagens övning i skolans gymnastiksal var det en trio tjejer som dansade jazzbalett.

  

Dom var så snabba så de nästan inte gick att fotografera, sa Husse. Efter att Husse och Matte blivit bjudna på fika i lärar-rummet, åkte de till Boda Prästgård. Matte skulle dekorera prästgården med ljusstakar i fönstren och annan dekoration här och där. Sanny var där och ordnade vindskydd på förstubron. På lördag är det julmarknad i Boda och då kommer det att säljas tuttul, varmkorv och annat där vid ytterdörren.  Då behövs det lite lä i ryggen för säljarna. Husse skulle förbereda kvällens körövning och styrelsemöte. Matte skulle visst slinka över till Affes Matte och diskutera hundgårdsmaterial. Hon har semester denna vecka, då är hon hemma och grunnar på att skaffa hund.

Av Walters Edénius - 14 november 2010 20:12

Ingen spelning eller kyrkväkteri idag för Husse och Matte. Sällsynt att dom är hemma en söndag. Men Matte var jätteglad för det. Nu är det sista chansen att göra klart storstädningen till jul och att koka i dom stora kärlen på spisen. En jättegryta med tomtegröt t.ex som nu är i frysen bara att ta fram. Husse hjälpte till med städningen efter bästa förmåga. Matte dammsög t.o.m taket i stora rummet. Det är massvis med damm däruppe säger hon. "Men vem ser det?" tycker jag.

 

Jag är ingen älskare av dammsugare och dess läte. Ingen i vårt hus har använt den på mig för att skrämmas, utan de har hela tiden tagit det lugnt så jag ska vänja mig. Nu kan jag ligga och vila fastän Matte dammsuger i rummet intill.

  

Det är mysigt att ligga här, fällen värmer liksom kaminen. Idag när Husse och jag var ute och hämtade ved så hördes ett vrålande läte, ungefär som starten vid en motocrosstävling. Vi gick och tittade ner mot Bûdgården, varifrån ljudet tycktes komma. Mycket riktigt lysen från fyrhjulingar siktades. Fem stycken hade kommit vägen från Getmyren upp mot Bûdgården och nu diskuterade förarna vilken väg som var bäst. Dom körde bakom Lillstugan och ut mot öppningen vid Nygårds. Sedan full fart ner för backen så gruset sprutade och tvärstannade vid cykelvägen. På den vägen åkte de vidare. Nu lägrade åter tystnaden sig över fäboden. En hund kom springande in på gården. Två personer stod vid Nygårds och kikade upp mot vårt hus, sedan gick de upp mot vårt grindhål, de ville väl se om vi var hemma eller hur det såg ut här uppe. Men de gav sig inte till känna.

Nu hade dammsugaren förpassats in i sin garderob och jag kan kura ihop mig på Husses säng.

Husse och Matte skulle iväg på lite nöje för en gångs skull. Tänger Pojkarna skulle ha musikcafé i Sockenstugan i Enviken. Egon, som spelar dragspel i gruppen, hade bjudit in dom dit.

  

Och det passade bra efter allt jobb hemma. Det var många bekanta där som hejade från höger och vänster. Froms Pelle med fru från Svabensverk

  

Stak Alf från Mosan var nog äldst bland besökarna.

  

Sedan var Knutes Ellens dotter där, Erikmats Börje med fru från Björkboda, David och Hans från Enviksbyn. Socken-stugan var nästan fullsatt av Rönndalsbor. Tänger Pojkarna körde igång så det bara visslade om det. Tjäder Tomas i Backa spelade bas och han sjöng solo i "Gässen flyttar" av Dan Andersson. Den sången sjunger Husses båda körer. Gruppens vokalissa heter Karin, hon styrde och ställde med musikerna, så det blev ordning i ledet.

  

Rektorn från Svärdsjö Grundskola spelade både fiol och piano. Han har dansbandsstuket i kroppen.

  

Matte var så faschinerad över hans fotarbete när han spelade piano och hans läckra strumpor.

  

Under pausen kom en arbetskompis till Egon fram. De arbetade tillsammas i Rättvik då det begav sig. Han gick fram till mikrofonen och berättade småtrevliga historier på Rättviksmål och Bodamål. Han är född i Ingels och har jobbat på Sveriges Radio. Han kunde trakten både innan och utan. Numera håller han bl.a. föredrag under rubriken "Radio - Motala" .

  

Efter gott kaffe och bröd fortsatte programmets andra halva. Bl.a "Solskenslåten" efter Knihs Kalle i Tibble. Tänger Pojkarna avslutar alltid sina program med låten "Vägen till Dalstuga" som Jonas Knutes komponerat. Han är född i Bingsjö och spelar fiol i gruppen. Plötsligt under låtens begynnande takter sprang Svärdsjörektorn fram till Husse och sa "Sätt dig och spela vid pianot, den går i G-dur". Husse stövlade fram och spelade den bekanta låten.

  

Vad kul det måste vara för Husse att få vara med och spela i en grupp, han som alltid sitter själv och kliar tangenterna på kyrkorgeln. Matte sa till mig att Husse tyckte det var kul. Fars Dag och allt som det var denna dag.

Nu var det slut på denna trevliga samvaro i Enviken och alla trängdes i dörrhålet för att åka hem till sina visten. Husse och Matte åkte till Bingsjö kyrkogård och skottade av trapporna. Jag låg fortfarande på Husses säng när de kom hem. Det blev kvällsfika och jag gick till Husse och bad om lite ost, som alltid när denna stunden nalkas.

 

Av Walters Edénius - 12 november 2010 14:00

Det är vitt och vackert här ute. Matte känner oro för hur hon skall få ordning på snön som ligger på gångarna vid kyrkan. I och med att det är rörligt grus så fryser det inte ihop som t.ex.  kalkkross. Det är omöjligt att köra med snöslungan, den gräver ner sig och skickar iväg gruset ut på gräsmattorna eller där det inte skall vara. Men Matte som vet på råd tog bilen och packade ner snön på de gångar som det gick att köra på. Hon packade ner snön med däcken. Husse skottade bort resten med snöslodan. Det skulle ju bli blidväder fram i veckoslutet, så då blir detta perfekt botten att skotta på. Liss Åke hade packat ner parkeringen med traktorn, alltså kört runt runt tills all snö var nerkörd. Det märks att dom där båda har gått i samma skola. Matte och Liss Åke är skolkamrater. Efter att ha fixat detta kom det hem och åt lunch lite snabbt. Husse skulle åka till Boda och jobba och Matte skulle städa toaletten och köket. Och då var det riktig städning på golv, tak och väggar som gällde. Husse känner sig i vägen då liksom jag, därför åkte han och jobbade med det som var nödvändigt på jobbet. Jag låg i stora rummet så länge som dammsugaren höll sig på avstånd.

När Husse kom till Boda stod Gullans, Gruvås Brittas och fru Iversens bilar utanför prästgården. Diakonin i Boda var bjudna till Sockenstugan i Ore på gemensam träff med Ores motsvarighet. Det var förmodligen samåkning från prästgården. I grindhålet ner mot Fritids höll tre skolbarn på att leka i snön. Dom frågade Husse om han hade något gott bröd att bjuda på. Husse hade givit dom att smaka en gång tidigare, därav frågan.

    

Det var Bruhn Bengts barn i Kärvsåsen. Han kommer från Thailand. Sedan var det Micke Lomans grabb i Lenåsen och en flicka som Husse inte visste namnet på.

Husse hade tagit kort av några inneboende på Backåkern tidigare i veckan i tisdags förresten, så han åkte dit för att lämna dom. Som hastigast trodde han! "Va roligt, kommer du idag igen?" sa Knapp Britta. "Är det du Börje" sa Daniels Gunnar och skrattade glatt. Maj från Altsarbyn var lite bekymrad över att hon inte visste om detta besök för hon hade ingen ny låtlista åt Husse. "Du kan väl spela lite från dom gamla" sa hon. "Sedan vid 15-tiden blir det kaffe och när du druckit det så spelar du väl en stund till som du brukar" sa Maj. Det var bara för Husse att sätta igång. Knapp Britta satt och blundade och tycktes njuta, hon tittade irriterat upp om Irma eller Stöt Greta pratade. Irma brukar erinra dom övriga att applådera, fast Husse inte alls vill det. Prästen och diakonissan kom också dit på en snabbvisit men dom hann inte med kaffet. Hed Majvor sa till Husse att nu var det fikadags. Efter ytterligare lite musik avslutades detta besök. Husse åkte åter till prästgården och jobbade med den kommande Luciamusiken.

Dagen efter blev det sovmorgon till halv åtta. Husse och Matte var bjudna till goda vänner i Gärdebyn när det passade. Husse ringde och frågade om det passade idag , vilket det gjorde. "Kom till kl. 13.00 och ät lunch med oss" sa Berit. Husse och Matte tänkte snabbt vad som skulle uträttas på samma resa, när bilen ändå gick till huvud-orten. Till sopstationen med en massa svåra saker att kasta t.ex strykjärnet. När Matte skulle använda det härom-dagen så slocknade all el i hela huset oavsett vilken kontakt hon använde. Bort med det! Husse skulle till sko-affären och köpa sulor till pedalskorna. Samtidigt köpte han ett par rediga gummistövlar. Dom han har är 11 år nu och börjar bli spruckna. Sedan var det lagom att åka till Gärdebyn eller Jälbin. Där blev de bjudna på en härlig och närande soppa och saffranspannkaka med sylt. Denna kaka var inte bara jättegod utan jättevacker att se på. Under tiden de satt vid köksbordet och njöt så kom det en man med hagelbössa och jakthund och gick förbi på Gärdeby-gatan. Dessförinnan hade vederbörande gått rakt över värd-folkets tomt? Hur kan man göra så? Ta friheten att gå över andras tomter med vapen och hund. Där är ju ingen given jakträtt? Vad man kan bli häpen av vilka friheter folk tar för sig. Husse och Matte blev sittande flera timmar hos de hjärtliga vännerna. Tiden går ju fort när man har det mysigt. Kurar skymning vid levande ljus och varsin tårtbit och sprakande brasa i kaminen, kan det bli bättre? Klockan gick fort och de måste åka till Boda prästgård och hämta några prylar innan de skulle till Bingsjö och handla för helgen.

I lanthandeln var det idag Gullis Matte som skötte kassan.

 

Äntligen hördes det välbekanta traktorljudet från vår bil i backen. Skönt att de kom hem till mig, det började bli lite långtråkigt.

Av Walters Edénius - 10 november 2010 23:45

I morse ringde spektaklet onödigt tidigt om jag skulle få bestämma. Jag misstänkte att det var en mastodontdag på gång. 10 cm kall snö hade fallit under natten. Matte gick ut och skottade undan så det blev gåbart till bilen och ved-boden medan Husse eldade och dukade fram frukost. När jag skådade från min plats på pianopallen, deras aktivitet så kände jag som om jag var inhyst hos familjen Tvärtom. Normalt har väl Husse varit ute och skottat och Matte fixat frukost. Men Matte är ju en kvinna med känsla för skyfflar och grepar, det är i hennes natur. Husse gillar också det, men han har ett väldigt flyt mellan spisen och kylskåpet. Hur som helst så for de iväg efter att ordnat till marktjänsten. Husse skulle skjutsa Matte till Boda Prästgård, där hon skulle städa och återställa efter de aktiviteter som varit. Husse fortsatte ner till den sed-vanliga personalsamlingen i Rättvik. Där gås bl.a en lista igenom för de två kommande veckorna så var och en ser vad de skall göra beträffande beställda dop, vigslar och begravningar.

Här hemma var det lugnt ända tills det kom en bil upp och ställde sig nere vid vägskälet till Nygårds. Den körde fram först mot Bûdgården men backade tillbaka. Jag såg inte hur många det var, men nog var det minst två personer. Jag smög ner sedan de åkt för att kolla vad de kunde ha haft för sig. Det var ju spårsnö. De hade gått mot Bûd Olas stuga men vikt av mot Pajases. Sedan fortsatt utmed stängslet ner mot Sanfrids skifte. Det såg på spåren att döma ut som om någon stått på pass, det var skrapat med fötterna i snön ända ner till lingonriset, som om vederbörande frusit. Antagligen var det harjägare. Sedan följde jag spåren mot platsen där bilen stått, fast dom gick en annan väg tvärs över. Plötsligt var det blod i snön, som droppat på flera ställen. Jag hade inte hört något skott, man gör inte det så lätt när det hänger snö på grenarna. Det kanske kunde vara en hare som skjutits. Det måste vara några som hade jakträtt på Dalstugalagets marker i alla fall.

Under tiden höll Matte på i prästgården och jobbade. Nittsjö Göran var dit och skulle kolla vad det var för fel på värmen i Mikaelsgården. Ungdoms Lena sa att den var trasig. Men det var snabbt kirrat av Göran, det virriga fruntimret hade inte kollat in tiduret riktigt. Göran och Matte fikade tillsammans med Sanny som åkte en sväng med traktorn runt gårdsplanens rundel och kollade att snön var skottad. Efter någon timme kom Husse dit för att äta lite tillsammans med Matte. Det var mycket kvar av arbetsdagen. Vid halv fjorton var det stor gudstjänstplanering för halva 2011. Ni kan se här nedan hur andäktiga de är.

    

Alla lyssnar på högste chefen med spetsade öron så att det inte blir fel i koncepten.

Efter denna seans åkte Husse och Matte för att uträtta några ärenden. Vid 18-tiden var det dags med ett nytt sammanträde. Då skulle det s.k Finnmarksteamet träffas hos diakonissan Ewa för att planera verksamheten i Finnmarken och komma överens om det ena och det andra. Alla var med utom Sigvard, som ville vara hemma med hunden. Ewa bjöd som vanligt på kulinariska höjdpunkter. Hon är en riktig matmor säger Husse. Till kaffet hade hon bakat en härlig kladdkaka som var hög och vackert dekorerad med gula små frukter runt om. Här nedan sitter de och förhandlar i all lättsamhet.

        

Ewa hade lagt på en fin hemvävd duk. Kvällens träff var inte slut förrän närmare 22.00 Ingrid åkte med Husse och Matte till sin syster i Dalstuga, då hon bor där till och från. Hon hade kört fast med bilen på dagen i sin backe och hade svårt att komma upp till stugan. Men med viss fart gick det så småningom bra. Klockan var nästan drygt 23.00 när mina efterlängtade inneboende körde upp på gården. Det hade drivit igen lite på sina håll, men bilen tuffar fram bra.

 

 

Av Walters Edénius - 9 november 2010 23:30

Dom säger på radion att vintern ska komma nu. Jag känner det i kroppen och vet det långt innan det marknadsförs via etern. Det kryper i kroppen och jag blir ruggig, jag vill vara inne i värmen och bara i nödfall göra det av nöden. Men nu på morgonen är det snöfritt. Fåglarna vid automaten slukar i sig solrosfrön. Det är massor av domherrar, blåmesar och talgoxar. När Husse skall fylla på automaten sitter nötväckorna otåligt tjattrande alldeles intill och tycker att "tankningen" fungerar släpigt. Husse hinner knappt lägga på locket innan dom är där. Matte jobbar inne i kyrkan i dag liksom i går med att putsa fönster på alla sidorna. Utsidorna går ju inte att putsa när det är minusgrader men resten, och det är också innanfönster. Sakristian och läktaren är klara samt ett av dem i koret. Husse är i Boda och jobbar med sitt. Idag skall han spela på Backåkern. En av veckans höjdpunkter. Dessförinnan var han och tömde sopor och affischerade. Han var även upp till Sanny på kyrkogården för att få hjälp med att fylla luft i ena framdäcket. Det såg visst ut som s.k pyspunka. Det var bara 1,5 kg och 2,3 är det normala. Hoppas det håller till i morgon då han skall ner till Rättvik på personalsamling.

Inne på Backåkern var det som vanligt. Gunnar satt och åt sin efterrätt. Knapp Britta kom gående med rullatorn "Kommer du idag? Vad roligt!". Inga satt vid bordet och Husse talade om att han skulle spela en stund. 

  

Klara på Blecket kom och hälsade på de boende och hon satte sig med Irma som var fryssen. Klara, som är en gammal och van hemsamarit, svepte över henne en värmande filt.

  

Birgit älskar musik "det här är det bästa som finns" och så klappar hon i händerna.

Gullan som hon kallas, var på ett strålande humör. Husse skulle gå ut en sväng och kolla däcket på bilen. Hon funderade var han skulle ta vägen. Men hon var nöjd att han skulle komma tillbaka och spela. Hennes son Jelk Roland, som avled i fjol, var och hälsade på henne dagligen tidigare. Han var väldigt engagerad i andliga frågor och bydokumentationer över Boda Kyrkby och särskilt Kärvsåsen. Men han hade problem med sin diabetes, och han tålde inte rökt lax.  

  

Maj skriver alltid en lista med olika musiktitlar, som hon vill att Husse skall spela. Ibland säger hon "nu spelar du en låt som var på den förra listan, men det går bra i alla fall".

  

Efter Rudmans förkunnelse måste Husse åka iväg. Han ringde olika gummicentraler i Rättvik men alla hade fullt upp. Husse åkte hem och hoppades på att luften skulle hålla till Rättvik nästa dag. Han hämtade Matte i Bingsjö och de åkte hem till mig och eldade. Lite senare på kvällen började det fruktade snöfallet. Jag gick ut mot min vilja och mitt i allt lyckades jag ta en ganska så stor sork dryga 1 dm lång. Husse stod och borstade tänderna när jag sprang förbi honom genom kattluckan. Matte sa något ohörbart när jag lämnade fångsten på stora rumsgolvet. Matte skulle ta en bild av mig och sorken. Plötsligt fick sorken liv? Den kutade iväg längs golvlisterna bakom pianot och vidare in bland fiollådorna och bakom bokhyllorna. Nu var Matte irriterad, lindrigt uttryckt. Husse, han satt på toa och var helt ovetande om detta spektakel. Jag tyckte det var väldigt roligt att Matte och jag skulle hjälpas åt med detta. Matte stod vid ena sidan av hyllan och jag vid den andra. Ibland stack sorken ut nosen här och ibland där. Så kom Husse beväpnad med sopborsten. Jag som har bra hörsel hör när sorken springer bakom hyllorna, så jag kunde vägleda Husse och Matte vart den löpte åt för håll. Nu började Matte och Husse bli lite väl högljudda för att skrämma fram den. Ni får väl hålla på själva tänkte jag, och lade mig att beskåda evenemanget på håll. Nu monterade de upp en råttfälla på var sida, åtlad med 70 % kakao. Ibland var den halvägs inne i fällan, men så fort den anade skuggan från de mina, pep den iväg bakom hyllan. Husse tätade nu ena sidan av hyllgaveln med notböcker, så nu var det bara en sida att passa. Och nu kom det dit två fällor. Plötsligt kom den fram och ena fälla slog igen med ett skrammel. Den arma sorken, som då var totalt stressad, blev så rädd av smällen att den svimmade bredvid fällan utan att bli träffad. Husse dit med kvasten för att få slut på cirkusen, men han lyckades inte träffa bytet annat än på bakkroppen, så den ålade iväg bakom hyllan igen. Nu gav dom upp. Nu ligger den väl och dör där bakom, sa Matte. Hur ska inte det lukta sen i flera veckor? Matte hägnade in platsen med diverse skivor så att den inte skulle kunna komma vidare, utan bara fastna i fällan. De gick och lade sig och hoppades på att den skulle fastna under natten, när allt lugnat ner sig. Det dröjde inte länge förrän fällan skramlade till. Jag hoppade dit, över Mattes finurliga skivor. Där var det ett blodbad. Husse och Matte kom ångande från sina bäddar. Jag stack då iväg ut och hade klivit i blodet. Så det var spårstämplar ända in i köket. Nu var det slut på detta skådespel. Den fastnade perfekt och Husse slängde ut den i snön. Matte torkade blod. Nu blev det äntligen lugn i huset. "Bara nu inte Svante kommer in med en ny råtta" sa Matte.

Av Walters Edénius - 6 november 2010 17:15

Alla Helgons Dag. Idag kommer det att tändas massor av ljus för våra nära och kära på våra kyrkogårdar. Denna dag får många känslor för kyrka och kyrkogård, även dom som normalt knycker på axlarna och nonchalerar vårt arv. I min värld finns ju inte människans seder utan vi blir nedgrävda bakom en dynghög eller i någon skogsbacke där det råkar vara lättgrävt. Men det har faktiskt ändrat sig. Alltså synen på oss familjära husdjur. Det har inrättats kyrko-gårdar för djur. Våran närmaste är nog i Falun. Dit går djurens ägare och tänder ljus för att hedra minnet, precis som hos er människor. Husse och Matte ska medverka på två ljuständningar i dag. Men först blir det en sväng ner till Rättvik för att träffa Husses mellandotter med familj. Dom bor i Nacka och skulle vara i Siljansnäs över helgen. Då bestämde dom att träffas på Sockerbagaren i Rättvik för att det skulle bli halva vägen var att resa. Husses barnbarn heter Melker och han fyller 6 år denna månad. Han är så stolt över deras nya bil som han sitter i.

  

På fiket satt också en av Husses sopraner i Kyrkokören Bellatrix, som sjunger i Boda i kväll. Hon hade rast från sitt jobb och gick till fiket en stund med sin kollega.

  

Innan Husse och Matte åkte hemåt till Bingsjö så följdes de åt till Hemköp för att handla lördagsgodis till Husses barnbarn. Där var det en och annan bekant som också skulle handla, fast inte lördagsgodis. Johan Strömlid med sin mor, Uno Dalfors i Gulleråsen och många fler.

Nu var det dags att köra tillbaka till Bingsjö. På kyrko-gården var det många besökare. Husse och Matte skulle äta lite först. Janssons Frestelse. Usch vilken föda ni människor stoppar i er!

Tysk Majs döttrar var och skötte gravarna liksom bröderna Haga från Finnbacka. Bingsjökören skulle komma och öva en timma innan minnesgudstjänsten. Under tiden så tändes det massor av ljus utanför.

        

Linnéa Kåks skulle tända ljusen i kyrkan. Det brukar alltid vara någon i yngre ålder som gör det och som har en relation till någon av de avlidna. Det var hennes farfars faster Jones Rut som Linnéa var släkt med. Det var mycket folk i kyrkan, denna gudstjänst är väldigt berörande och stämningsfull. Cirka tre kvart innan den började serverade diakonissan fika på läktaren. Hon hade bakat härlig äppelkaka. Husse är förtjust i dessa bakverk. Inte jag, kaffebröd går bara inte att svälja. Bingsjös enda frisör kom gående till kyrkan.

  

Ulla och Lena går ofta i kyrkan när dom är hemma i Sverige.

  

Linnéa gjorde sitt uppdrag med glans. Hon hade sin fina dräkt på sig och även timpen.

  

Hennes kompis höll koll på situationen medan hon fixade till håret ifall det skulle komma en snygg kille i kyrkan.

  

Utanför vid den nya minneslunden lyste ett par ljus, senare på kvällen glimmade hela kyrkogården.

    

Fort som sjutton måste Husse och Matte åka till Boda kyrka för att upprepa högtidsdagen. I Boda var det 23 ljus och i Bingsjö 4 som tändes.

  

Där sjöng Husses andra kör. Några av dom sitter i bak-grunden på fotot ovan.

Nu var det kväller och hemfärd för att föra ett socialt liv tillsammans med mej. Husse och Matte skulle gå upp redan vid 05.30 på söndagmorgonen. Det var dags för en utflykt tillsammans med några bekanta. S.k älgsafari. Lena såg två pinntjurar. Dom övriga såg bara korpar och så frös dom förstås. De åkte hem till Lena och fikade kring en brasa på gården. Den värmde upp de frusna fötterna.

        

Efter denna sköna stund så gjordes en ny exkursion upp mot Trailerkurvan. Men det var väldigt tyst. En stövare jagade hare på förmiddagen upp mot Finnbackasidan, sedan small det och det blev tyst.

Alla åkte hem igen. I Husses och Mattes bil var också Lena och Börje (en jämte). Utanför byn mötte de Kalle W som rastade sina båda älghundar. Han var väldigt tystlåten och blek. Det var nog ett virus på gång eller så hade han blött näbben. När Husse och Matte kom hem så hade precis trion i Bûdgården lämnat vår lilla by och farit mot Kungliga Hufvud-staden. Matte satte genast igång med att kalka murstocken vid spisen. Det blev jättebra, vita som bena på Leksand-karlarna.

 

Av Walters Edénius - 5 november 2010 18:08

What a wonderful morning! Sola o skiner å immiln ä blå! Klockan ringde 6.30 Matte skulle få besök av elektriker på kyrkogården. En kontakt skulle flyttas och tiduret för belysningen skulle servas eller bytas ut. Det var två man från Siljans El och så Nittsjö Göran. En av killarna som jobbar på Siljans El talade om att han var skol-kamrat eller skolk-kamrat med Bonden mitt i byn. Tänk vad världen är liten! Matte jobbade på kyrkogården under tiden dom drog kabel och sedan skulle dom ha kaffe, de hade varit in på Sockerbagaren i Rättvik och köpt härliga smörgåsar till det presumptiva fikat. 

Husse och jag var hemma under tiden. Han förberedde och strimlade pärur till Janssons Frestelse. Han drog sedan fram släpvagnen ur carporten till eftermiddagens bravader. Det var noll resultat i musfällorna denna morgon. Men jag hade tagit en sork som jag lämnade orörd  framför altanen till allmänhetens beskådande.

Grannarna i Bûdgården promenerade via cykelvägen upp till Björkbûdär. Det var ju härligt friluftväder med solsken. Det kunde inte bli bättre timing för korvgrillning och beskådande av jättebjörnskitar.

Matte kom hem och hade en smörgås till Husse med sig från elektrikerna. Vilka justa grabbar, sa Husse? Efter Husses förmiddagsfika och macka så åkte dom ut på skogen för att "stjäla" en julgran till kyrkan. Husse hade faktiskt ringt till skogvaktaren och frågat så det inte skulle bli några problem om de blev ertappade. Skogvaktaren har sina rötter i Bingsjö och Dådran. Han tycker att det är en glädje att kunna skänka granar till sin hemkyrka.

Matte hade tidigare i höst spanat efter lämpliga granar, det tog alltså inte så många minuter förrän denna uppgift var klar.

  

Om det är någon av er som kan se på bilden ovan var granen tagits, skicka ett inlägg i min blogg. Första pris blir att dammsuga ut barren i kyrkan i januari.

Med lastade granar åkte de fram till kyrkan. Golvet i likboden på kyrkogården är utrustade med tre luckor som man kan fälla upp. Förr i världen sänktes liken ner där i väntan på begravningen. Det fungerade som dåtidens kylrum. Matte och Husse tänkte lyfta ner granen där, men toppen blev böjd, så den fick placeras på annat sätt. Efter denna syssla åkte de till affären och handlade. Kåks Märta kom och promenerade med en hund. Hon vinkade glatt och igenkännande. Stur Olles Christer gick i affären och synade sin bodnota, Lars-Erik och Ingviol liksom Treutman från Dalstuga, hade handlat klart och var på väg ut. Jones Ulla kom och skulle göra sin inköp.

Husse och Matte åkte till Jones Peters stora kalkkrosshög och lastade släpvagnen så mycket som däcken klarade. De skulle fylla igen groparna på Fäbodvägen från Rockavägen till Curts kurva.

  

 Efter denna behövliga gärning hämtade de posten och åkte till Bud Mases för att hämta några björkar och granar som Roger fällt. Hem med dom och så äta mat. Sedan ut igen och bättra på grusningen på Fäbodvägen närmare oss. Det som blev över på kärran fick hamna i några av de stora groparna på Rockavägen där Gengasvägen ansluter.

Dom tog sedan en sväng ner till Kringeltjärnsparkeringen. Där växer det lummer. Matte tycker det är så fint att dekorera med lummer. Husse tycker bättre om hummer.

    

Efter denna flängiga dag var det finalresan hem till mig. Husse travade upp veden under presseningen, Matte dekorerade lite kring huset. Jag låg och sov. De tre männen på vandring hade nu återvänt, ledbrutna och fulla av värk. De kom upp en sväng till oss för att närmast hälsa på mig. Jag känner mig faktiskt hedrad för att Arne, Tobbe och Kjell ville göra det. Dom skulle hem och laga kvällsmat sedan, idag var det Tobbes tur att ansvara för menyn, igår var det Kjell som bjöd på italienska läckerheter. I morgon skulle de eventuellt göra en långtur till Hawaii.

Av Walters Edénius - 4 november 2010 18:57

I morse var det väldigt disigt och det regnade lite grann en stund. Det var varmt i luften. Husse och Matte skulle vara hemma hos mig i dag, åtminstone större delen av dagen. Efter sedvanliga morgonbestyr körde Husse igång med att vittja musfällorna i ladan. Två stycken av sex möjliga. Den ena låg slut vid sidan om fällan och ostbiten var orörd. Det var en åkersork som tydligen var lättskrämd. Sedan skulle det fyllas på med ved överallt inne, fåglarna skulle få påfyllning av solrosfrön. Matte satte igång med att göra iordning älgköttet som legat till sig några dagar. Hon är så noga med att putsa rent så det blir smakligt. Husse hjälpte till med att skriva lappar "grytbitar", "bog", "ryggfena", "klövar" osv. Han fick också paketera in bitarna i gladpack. Jag tittade på honom i smyg. Han har ingen snits på att rulla ut gladpacken och linda in köttet. Den där genomskinliga folie-hinnan trasslade ihop sig och han hade svårigheter med att riva av den på den tandade kanten. Det ska tydligen vara kvinnliga händer att få någon finess på dessa sysslor. Jag gick ut och kikade efter något ätbart bakom ladugården. På en av de 1000-tals stenarna som finns i hagen satte jag mig på pass. Det dröjde inte många minuter förrän det kom en skogsmus kilande vid väggen. Jag knep den i ett huj. Husse kom ut och berömde mig. Han tyckte det lät äckligt när jag bet i den så musens revben krasade sönder.

    

Jag fick förresten ett brev häromdagen från en sommargäst här i byn. I kuvertet låg ett tidningsurklipp som handlade om en katt och dess matte som hade höstdepression för att dom inte kunde bo på landet. Jag blir så jätteglad när någon vill skriva till mig. Tusen tack! Innan vi flyttade hit till Budär var avslutningen på All-Helgonahelgen, som nu stundar, den sämsta stunden på året för min Matte. Då skulle hon stänga Budär för vintern. Hänga mattor och sängkläder på stängerna i taket, tappa ur vattnet ur vattenpumpen och fara till civilisationen för att "avnjuta" vintern. Fy det var så hemskt synd om henne då. Hon var moloknare än en blöt katt.

Nu är det annat. Nu pysslar hon och förbereder sig för vintern med entusiasm och glädje.

De mina packade in lite grejor i bilen och åkte ner till kyrkan för att ordna ett och annat inför helgen. Det skulle ut några vinterkransar, det skulle köras sopor och ordnas vid gravarna. Sedan var det dags att besöka affären. En säck solrosfrön köptes liksom matnyttiga saker för dem själva. Jag hade redan skaffat mat bakom ladan. Husse har också köpt kattmats-burkar på BeCa i Rättvik. Det är den enda firman i trakten som har den sortens mat. Dom andra innehåller ämnen som jag får njursten av, och det gör jätteont. Det var Anna-Maria och Linda som var i affären och jobbade. En av Nygårds Brittas tvillingkôllor kom ut ur affären tillsammans med sin pojke. Det var tutulbak i bagarstugan i Bingsjö för släkten Jones. Det fattas alltid någon ingrediens när det skall bakas åt så många. Under tiden Husse och Matte handlade kom Ragnefalk från Finnbacka och Froms Pelle från Svabensverk för att göra sina inköp. Sedan hämtades posten vid Luther Kroken och färden gick hemåt. Det hade börjat skymma så smått, Husse och Matte kom på att de skulle ta stavarna och göra en snabb promenad ner till Rockavägen och tillbaka. Jag var ute när dom stack iväg, "gå ni!" tänkte jag, "har ni inte trampat tillräckligt idag?"

Efter någon timme var de åter, varma och rödbrusiga. Plötsligt kom det en bil körande i backen. Det var Bûdgårds Far som kom. Med sig hade han två kompisar. Dom skall vara här i helgen och njuta av tillvaron. Säkert gör dom en utflykt till Björkbûdär och grillar korv. Det är så fint när det lyser i deras stuga och när det kommer röksignaler upp ur skorstenen.

Nej nu skall jag gå in i stora rummet och lägga mig en stund framför den varma kaminen. Hoppas jag får slumra i fred, Husse har en förmåga att öva på pianot när jag vilar.   

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards