Direktlänk till inlägg 25 december 2012

Dopparedajön å Dajön ettöråt

Av Walters Edénius - 25 december 2012 23:15

Julafton i Budär! Husse åkte till Boda kyrka för att spela på en s.k samling kring krubban. Matte var i Bingsjö och skottade snö under tiden. I Boda tillströmmade det mycket barn från alla håll. Osmundsberg, från ar sida Sinksjön, Budbyn, Ovanmyra och sedan tillresande från andra håll. Annica Effting med sonen Adrian sjöng två vackra julsånger.

 

Bränd Anna-Greta assisterade prästen genom att dela ut alla figurer som barnen sedan placerade på lämpliga ställen i krubban.

   

Efter det att Annica och Adrian sjungit "Himlen i min famn" avslutades denna julaftonsbön och alla åkte hem till sina privata jultraditioner. Husse hämtade upp svärmor som skulle till Dalstuga och fira jul hos Mattes syster Yster.

Under tiden Husse var i Boda tog Matte itu med nederbörden på kyrkogården. Det var mycket folk på kyrkogården som tände ljus på sina nära och käras gravar. Päkkos Margit, Nygårds Lena och Kalle och Kalles storasyster m.fl

Professorn tog fel på sin delsbo och på Matte, och sa när han blev varse misstaget "jaså var det bara du!" Ja en enkel outbildad kyrkvaktare tyvärr, som bara städar och torkar skit efter andras kängor!

Husse kom och hämtade upp Matte och de åkte till Budmases för att lämna över Ann-Lis i sin andra mågstumps hägn.

Bonden hade redan kört upp posten till oss, så det var bara att köra vidare. Hos Larssons var det julfirade med ljus och vackert värre.

Väl hemma var det dags att snabbt ömsa kläder för att åka till Dådran och skotta snö, dels på kyrkogården och vid kyrkan. Pias Ove hade kört upp parkeringen och mittbenan med sin traktor. Det var mera folk än normalt som promenerade runt på vägarna i Dådran, de flesta hade hundar med sig. Skogvaktaren var också ute och körde. Men vid herrgården var det öde, dessa firade nog jul i varmare trakter.

Husse och Matte åkte hem igen och hade själva en stillsam julkväll. Det blev tidigt sänggående eftersom de skulle upp strax innan 02.00 Det är alltid svårt att sova denna natt. Det går lättare under julpredikan i kyrkans värme.

Husse och Matte hoppade i sina sockendräkter. Det såg ut som när det blir brandutryckning och brandmännen hoppar i sina utryckningskläder. Det var ingen trafik på vägen denna morgon. Uffes vackra juldekoration av älgpasset lyste nog lite blått i skogen.

Kl. 03.30 var de framme och började skotta upp de centimetrar som dalat under natten. Normala julottor brukar Knutes Astrid alltid finnas vid kyrkan denna tid, men hon var dessvärre klen i ena foten och hade svårt att ta sig till kyrkan på ett ben.

Undan för undan kom körfolket och så kyrkobetjäningen. Sedan kom det sömniga besökande undan för undan såsom Kåks Birger och frun, Jones Peter, Jonsens Elsie med söt dotter, massor av oknitt, tre sköna damer från Dalstuga uppklädda i högtidsdräkter, dom som bor i Astas stuga sönnatä tjörtja, Hall Ewa med fadren m.m

Det blev en sömnigt lång predikan. När i alla fall den sista tonen sattes i Adams Julsång, som de tre tenorerna från Finnmarken frambringade, blev det bråttom att blåsa ut alla 80 ljusen. Kören och betjäningen skulle åka till Dådran och göra en repris (om än inte textad) kl. 07.00 och nu var klockan några minuter över 06.00 Det får inte komma upp någon älg på vägen sådana här tillfällen.

I Dådran kom ungefär lika många som i Bingsjö kanske ett 50-tal. Kören satt för första gången och sjöng framme i koret.

 

Peres Gunhild med dotter och måg från Ivre Gässbin kom och några fridtidsboende vid Långnäset, från Dådran kom Georg med fru, Pia och Ove, skogvaktarn och kanske någon till. Sedan folk från andra håll och fritidsboende. Pia och Ove hade ordnat med glögg och pepparkakor som de bjöd på efteråt i sakristian.

När alla slickat i sig de sista dropparna av glöggen och ljuskronorna släckts var det att sänka värmen på elementena, låsa gantuset och åka hem. Hönsena var glada att äntligen få mat liksom vi katter. Husse och Matte fikade och lade sig att sova igen ett par timmar.

Så var dessa ottor över för denna gång. Skönt att det inte vräkte ner en massa snö eller annat som gör detta besvärligt. Ska folk komma till kyrkan i mängder så skall det vara udda tider och så långt bort från kyrkan som möjligt?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards