Alla inlägg under februari 2012

Av Walters Edénius - 16 februari 2012 23:30

Igår kväll blev det sent för Husse och Matte. Husse hade körövning på kvällen och det blev lite längre körövning än normalt. Jannes Nanna från Gulleråsen hade avlidit och hon var medlem i kören i många år. Susann Woxmark läste en vers och nämnde några minnesord varefter en tyst minut hölls. Nannas man Bertil har anknytning till Dalstuga och Lindéns.

Jag satt länge och kikade efter att höra bilen komma i backen. Till slut ledsnade jag och somnade på Mattes säng.

  

Under kvällen kom Bûdgårds Far upp och han ställde bilen hos oss. Uffe i skolan har plogat så fint så det gick bra att få plats med bilen bland all snö. Husse hade skottat en väg ner till Bûdgården så han kunde gå ner utan att få skoskaften fulla med pulveriserat vatten.

Husse och Matte var hemmomvid idag och jobbade med olika marktjänster. Det är härligt när dom har varmt i öppna spisen hela dagen, så jag riktigt kan gona mig i värmen.

Bûdgårds Far kom upp och fikade hos oss. Men det är så tråkigt att han blir så astmig av mig och mina hårstrån som flyger ikring när jag skakar på mig. Det hjälper ju inte att jag går ut för "jag" finns ju ändå i huset.

Hönsen ser lite roliga ut nu när de börjar rugga. Vissa ser lite "svanslösa" ut. Men bara det blir lite lådigs-klimat kommer dom åter att imponera på tuppen.

I morgon kommer Husse och Matte att åka iväg och skotta snö i Dådran. De skulle nog ta en sväng till Rönndaln för att hämta ett paket i Macken också på samma tur. De åkte lilla vägen genom Björkboda. Där var det ett par gårdsägare som hade imponerande vedtravar av björkved. Travade på speciella pallar som passar en liten truck. Kanske det var hos Erikmats Far?

Av Walters Edénius - 14 februari 2012 20:26

Idag skulle Matte vara i Bystugan vid 9-tiden för att tillsammans med Anna-Maria och Kristina göra det sista inför dagens evenemang. Förmiddag i Bingsjö med bröllopstema på Alla Hjärtans Dag. Matte hade dukat och ställt iordning redan i går. Idag skulle brudbågen kläs och andra bröllopsattiraljer skulle fram. Hon klädde brudbågen med lummer som hon sparat och nu vattnat upp. Stormhatten har tillhört Husses far, som använde den då han bar på begravningar. Det var sed att det skulle vara frack och hög hatt på den tiden. 

 

Bingsjö kyrkas brudkrona fanns också på plats liksom ett fotoalbum, i vilken brudpar med Finnmarksanknytning fått sina brudkort inklistrade.

Husse skottade snö kring kyrkan med han väntade in tiden.

Det såg väldigt festligt ut i bystugan, det var dukat såsom det skall vara när det är bröllop, fast nu fanns det inget brudpar den här gången.

Förrätt, huvudrätt och kaffe och efterrätt. Vilket jobb personalen i affären lagt ner på maten. Vilket intresse för bygden!

Nu började "bröllopsgästerna" så smått anlända. Silja kom tillsammans med en väninna, Snälles John med maka, Astrid, Britta, Svea, Siv, Stig, Westlings, Kåks, Jones Peter, Anita x 2, Knutes Far och Solveig, Goliats, Lars-Erik med maka, Ann-Lis, Sigvard, Knutes Hilda m.fl.

          

Rudman hade tagit reda på hur Alla Hjärtans Dag kommit till liksom Valentindagen, sedan gick mikrofonen runt till dem som ville berätta.

 

Höök Ingviol berättade mycket intressant om traditionen då Lars-Erik och hon knöt hymens band. En äreport kom från Gulleråsen fraktandes på flak och den sattes ihop ett stycke från platsen där den skulle resas. Stora furustammar skänktes brudparet. Stammarna blev sedan bräder på deras bostad.

  

Snälles Siv visade upp ett tennstop, på vilken namnen på medlemmarna i Dalstuga Bandylag finns graverade. Snälles John var en framstående målvakt i laget.

    Många hade tagit med sig brudfoton från båda sidorna av Amungen, här är några foton.

  Olars Anitas berättade engagerat om sitt och makens bröllop, som råkade ut för överraskningar. När de skulle åka till Falun för att äta bröllopsmiddagen, hade en stor tall blåst över vägen, så de fick ta en omväg över Svärdsjö. När de kom åter så hade strömmen gått och det var iskallt där de skulle kvarta. Det var under vintern.

  

Stig berättade med viss udd om bröllop och samboförhållanden i den akademiska världen.

  

Knutes Hilda har varit förriddare under två bröllop i Bingsjö. Hur många har varit det? Hilda hade också många intressanta foton med sig för beskådande. Flera andra gäster hade gamla fotoalbum fulla med spännande händelser kring ortsbornas liv och leverne.

  

Erikmats Far från Björkboda hade flera gamla brudfoton från olika generationer i släkten. Fotot han håller i är dock från hans sons bröllop vid Envikens gamla kyrka.

 

Så här såg den festliga efterrätten ut. Inget för mig, men för människor.

   

Jag satt och kikade ut genom rumsfönstret samtidigt som jag fick skön värme i rumpan från elementet under.

   

Husse och Matte var tvungna att i full fart bege sig till Boda Kyrkby. Husse hade en tid och passa på Backåkern. Matte skulle städa upp efter gårdagens klabbfest.

På Backåkerna var det väldigt få personer i samlingssalen. Husse kom så sent så de hade hunnit gått in på sina rum en stund. Men när han började spela kom den ena efter den andra i ett aktivt rullatorlopp genom korridorerna.

Det hölls en tyst minut efter kära Jannes Nanna, som lämnade det jordiska under natten.  Hon var en ivrig och entusiastisk körsångerska som så länge det någonsin gick deltog i körverksamheten. Men nu har hennes stämma tystnat.



Av Walters Edénius - 13 februari 2012 15:51

På måndagens morgon efter att ha utfordrat såväl mig som vilda och tama fåglar åkte Matte ner till Bingsjö kyrka och Bystuga. Hon skulle duka borden inför morgondagens bröllopstema. Sedan skulle hon städa i kyrkan och annat som behövdes. Husse åkte till Boda Prästgård. Där tjöt en brandvarnare p.g.a batterifel. Sedan var det att hjälpa Finn Gunvor och Marianne med att bära bord, så de kunde duka inför dagens stora klabbfest. Skarp John och Ollas Hans kom så småningom och fortsatte marktjänsten. Det var ett pyssel att ställa borden så det skulle få rum 60 personer i stora salen. T.o.m gamla bodaprästen Kristina Lidén med sin make Helge kom från Örebrotrakten eller var dom bor nu förtiden. Här pratar dom med Staffas Anna från Ovanmyra.

  

Lennart Norberg inledde med en andakt innan servitör och servitriser bar in de lokala läckerheterna Klabbe med fläsk.

      

Barbro har en speciell stol hon sitter på, nästan som en av vaglarna vi har i hönshuset, den som tuppen brukar sitta på. Husse brukar låna den ibland (alltså Barbros stol).

  

Här småpratar hon med Gruvris Linnéa.

  

Majlis och Anna är också älskare av klabbe.

  

En av besökarna ställde sig upp och frågade om det fanns någon annan som var född 1925? Inget svar "då är jag väl ensam om det då" och så sa hon inget mer!

  

"Köksklabbarna" som hade jobbat hårt med detta i flera dagar fick varma applåder. De bakade klabbarna på fredagen och sedan tog de hem allt fläsk och stekte hemma. Vilken entusiasm!

  

Husse ledde en stunds allsång mellan mat och kaffe, så den bastanta näringen fick sjunka ner i magsäcken. I Boda ätes fläsket alltid tillsamman med såsen (sammanblandat) men i Rättvik äter dom fläsk och sås var för sig. Det är därför rättvikarna tappar "h-et" i orden. De säger bl.a "ist" i stället för "hist".

Av Walters Edénius - 12 februari 2012 17:41

I morse när jag vaknde tyckte jag att rumslampan lyste? Men efter en stund så förstod jag att det var ett härligt väder och det var solen som sken in. Vilken skillnad mot från gårdagens gråa och blåsiga väder.

Bonden mitt i byn kom upp med två kattmatsburkar till mig. "Kycklingkött" stod det på burkarna, det smakade härligt och trevligt med omväxling i dieten.

I går åkte Husse och Matte skidor ned till byn för att hämta tidningarna ur postlådan.

Walter Olles gamla laggar fick stå kvar och luta sig mot husväggen.

  

Husse tyckte det var en massa vargspår inne på Toivos skifte vid Bûdbåkkan. Dom hade haft fullt sjå och sedan hade dom följt älgspår. Ko och två kalvar har legor på Vallen här bakom oss.

Det gick undan nedför backen ner mot byn. Nere vid Lutherkroken mötte dom Bettan och Emma som var ute på promenad. Dom följde med Husse och Matte tillbaka en bit och då kom det en skoter i full karriär. Det är omöjligt att identifiera en skoteråkare. Dom är påpälsade och iförda glasögon och visir. Emma tyckte det var Magnus skoter. Det är möjligt. Han vinkade i alla fall glatt.

Husse och Matte fortsatte strävsamt hemöver. Uppför hela vägen. Vid Trollstenen stod tre bilar. Nicklas, Kalle W och Manolito var ute på rävjakt. Husse och Matte träffade två av dem mitt i den brantaste Bûdbåkkan. Det är inte lätt att parkera med skidor i den vinkeln. Sedan kom Bonden mitt i byn körande uppifrån också, men han kan konsten att gira mellan skidstavarna.

I dag var det väldigt soligt och varmt. Kring nollan på södersidorna. Det droppade ur rännorna. Trix med sina älskarinnor kunde vara ute en stund och njuta av vädret medan garaget blev urstädat.

Halva Nygårds ladtaket blev utan snö. Det dånade till så jag blev skiträdd på ren svenska.

  

Det verkar börja rycka i Husses kapsinnen igen. Matte och han drog upp kapen ända till garaget. Nu blir det nog dags snart att höra den där hemska klingans gälla stämma.

De skottade snö ända ner till Bûdgården och till ladan. Sedan åkte skidorna på och de tog kraftledningsgatan och sedan över till Vattumire och Hällsvôdn, Getmire och hem. Sedan linkade Husse in helt slut och satte igång att skriva Vita Arkivet, Matte däremot trippade på som om inget hänt. Men så har hon ju Wasaloppet i ådrorna.

Tyvärr hade solen gjort ansatser att gå ned, men det gick att se stugorna och Amungen härifrån ändå.

          

För att inte tala om presenten från Bonden. Den gör sig väldigt bra och pryder sin plats. Husse ringer i den ibland när han kommit hem.

   


 

Av Walters Edénius - 10 februari 2012 15:12

Uret ljöd vasst från byrån i hörnet. Jag ryckte till i min djupa dvala av oljudet och så anade jag Husses fäktande efter avstängningsknappen från min plats i kistan på rumsgolvet. Det kändes kallt och ruggigt fast det bara var -8, 10 grader varmare än i går kväll. Kylan tycks stanna kvar i värmen hos oss och sedan tar den över klimatet då vi somnat från värmekällorna.

Ute i hönshuset har Trix med sina avelspartners hållit igång sedan

kl. 4.00 Då tänds lampan och han sjunger upp sig på samma sätt som Husses körer gör. Sträcker på axlarna och vrider på nacken och så diverse bra stavelser att sjunga på, vilka alla avslutas med ett traditionellt "kuckelikuuuuuu"! Men körerna avslutar inte med "kuckelikuuu".

Husses barnbarn Göstas Märta från Siljansnäs fick åka in till lasarettet i Falun i går kväll. Hon hade så ont i magen och var febrig. Dom misstänkte blindtarmsinflammation. Hon blev hemskickad trots att hon fortfarande inte var bra med värken. Tänk att det skall vara så svårt att se om det är en inflammerad blidtarm. Dom brukar ju röntka och genomlysa på så många sätt numera. När t.o.m tullen kan se rakt igenom fullpackade resväskor och inte sjukvården hänger med?

Husse och Matte åkte ner och uträttade några saker i Kommunens City. Husse skulle kolla på några goda ölsorter, så de besökte bl.a "Apoteket".

  

Sedan in till Lerdalia för att handla Husses älsklings te "Tant Augusta", idag var det bara ägarinnan där för Susanne var ute och skjutsade sin kära mor Elsa.

Eftersom det började bli "mittpådagen" gick de in på Fricks och åt varsin paj. Där var det också några bekanta bl.a Got Göran från Kärvsåsen, Kent från Mattfabriken, Lotta från Ingels och Mårs Inga-Lill från Östbjörka.

    

Stockholmarn Ubbesen från Dalaradion kom också in till fiket med sin lakej.

  

Det var visst storfrämmande i Rättvik. Barn-Idolen Erik Saades bild fanns på en Folkvagnsbuss.

  

Efter detta ställdes kosan mot Finnmarken. Husse körde väldigt försiktigt eftersom polisbilen körde runt och dök upp här och där.

I Bingsjö livs var det stort pådrag med kunder. Nygårds Britta, Höök Ing-Viol och Lars-Erik, Maj-Britt i Dalstuga, Jones Peter m.fl

  

När kassarna var utburna till Cadillacken åkte Husse och Matte hem via Luther Kroken. Lotta och Putte var i sitt hus och eldade. Det lyste fint i fönstren.

Jag låg på dubbelsängen när dom kom hem. Det dröjde inte länge förrän Matte körde igång med dammsugaren i stora rummet.

Av Walters Edénius - 9 februari 2012 21:48

Igår var Husse till Rättvik på förmiddagen på en personalsamling. Matte var i Boda Prästgård under tiden och jobbade tillsammans med Nittsjö Göran i källaren med att sätta upp hyllor. På kvällen var det körövning och styrkan var nästan full, bara ett fåtal var borta. När Husses mobil meddelar att det är ett SMS så låter det ett grymtande ljud. Naturligtvis hade Husse glömt att stänga av ljudet så det grymtade till som en fargalt mitt under körövningen. Sand Gun frågade om Husse hade problem med magen? Ni skulle se vad Snälles Elsie och Kristina m.fl började gapskratta. Jag är så glad över att inte vara med på körövningar, så jag slipper skämmas över Husses glömska.

Idag var det lite uppryckning kring stugan här hemma under förmiddagen och annat eftersatt som fixades till. Husse och Matte hann också åka fyra varv på skidspåret. Lassas Far kom upp med sin Jeep och kollade.

Matte och Husse åkte sedan iväg på olika uppgifter. Matte skulle till kyrkan och måla ett skåp och skotta upp på kyrkogården. Husse skulle till Boda Missionskyrka i Svärdsjö och öva inför ett musikcafé med Viskraft och två gitarrister.

      

  

Det var oootroligt halt på vägen till Tänger och vidare på Svärdsjö. Detta var den första av övningar och en grovkollning av programmet. Nästa gång måste nog Husse ta med sig ett elpiano, för det som stod där i Missionskyrkan har sjunkit i tonhöjd så det gick inte att spela tillsammans med andra instrument.

Ikväll är det lite lugnare här hemma, det är -18 grader i byn och några grader varmare här.

Av Walters Edénius - 6 februari 2012 18:23

Vilken natt! Husse var upp och eldade var och varannan timme. Det gick inte att få någon värme i huset. Det verkar som om kylan som varit, trängt in nu, när syd-västan stormar på. I morse var det bara för Husse att skotta bort en halvmeter packad och jämnstruken snö vid infarten och ner mot Nygårds. Han plockade med två snöskyfflar i bilen ifall det var besvärligt längre fram, men det gick bra hela vägen till Boda Kyrkby även över Tora. Strömlid hade kört där med traktorn när han åkte till Avlassen, så det gick bra att följa dessa spår.

I går då kören sjöng i Boda och Bingsjö blev det några bananer över som Husse åkte med till Mattes mor. Husse beställde banankaka av henne till någon körövning framgent.

Hall Ewa var i prästgården när de mina väl kom fram. Matte satte igång med den vanliga städningen och Husse sina sysslor.

När diakonins medlemmar började komma till prästgården vid halv tretton-tiden sa dom att forkörarna började komma nu, bjällren hördes lång väg. Dom stannade vid kyrkskolan en stund så att eleverna kunde få se på detta spännande äventyr.

                 

Dom begav sig vidare via Gâtugålar och upp till Backåkern för att stanna till så att de boende där kunde se en gnutta genom fönstren.

   

En av de kvinnliga körarna, eller var hon kanske en kokerska som åkte med, åt pärur ur en påse. Moderna pärur sa Matte.

 

   

Körarna bäddade om de svettiga hästana vid varje stopp.

 

Matte sa att en av hästarna hittade en hösäck i kälken framför eller var det kanske en säck med hö hon menade.

En kvinna från Nittsjö ingick i gruppen, säkert fick hon guida genom Boda då hon växt upp där.

 

Ett matbord i perfekt höjd för en kurrande hästmage.

     

   

Nittsjökvinnan hade nya stjimpan på sig dagen till ära.

 

Svagdricka det är gott det tycker forkörare men det tycker inte jag.  

                   

Det var några hästkarlar från orten som också som tittade på hästarna och kanske sneglade på kvinnorna. En Bingsjökarl med en bekant från Enviken kollade noga på tänderna och hovarna. Alltså på hästarna. 

Matte var alldeles lyrisk "Nu har jag fått träffa min Far" sa hon. Han var ju också en hästkarl. Hon var rörd till tårar när hon såg ekipagen idag berättade hon, och hon har snörvlat hela kvällen och bara pratat om Forkörning.

Forkörarna skulle vidare till Kärvsåsen och sova över i bystugan där. Hästarna stallades i gamla bondgårdar däruppe. Lär väl vara i stallen där jag en gång jagat möss, jag har ju faktiskt bott i Kärvsåsen innan jag blev Budkatta. I morgon bitti skall ekipagen vidare till Furudals Bruk och sedan traska dag för dag innan de någ Röros Marknad i Norge. Matte har allvarliga planer på att åka till Röros, återstår att se om Husse kan få stopp på henne. Som tur är har hon ingen vikarie på jobbet och så är hon superallergisk mot hästar annars hade hon väl hakat på hela upptåget och rest den långa vägen till Röros.

Under tiden hästarna passerade höll Nittsjö Göran och en "Fart å Fläkt"-kille från Orsa på att gå igenom ventilationen i Prästgården.

Matte var till "Mitt-i-Boda" för att få hjälp med sina ryggproblem. Väl åter därifrån åkte Husse och Matte hem. Först en sväng till Bôrn och de nygifta med foton och sedan hem. Det blev samma procedur. Det gick inte att komma ända hem för all packad snö nedanför grimdhålet. Vilken tur att de två skyfflarna fanns med! Det gick fort att bana väg. Och våran forkörarhäst är stallad i sitt stall med Trix, Bella, Albertina, Nilla och Tekla.    

Av Walters Edénius - 5 februari 2012 23:00

Under natten till söndagen slog kylan om avsevärt. Från närmare -30 till -12 eller däromkring. Husse och Matte fruktade att det skulle vara svårt att få ut några människor ur stugorna för att vara med om Den Nicaraguanska Bondemässan som körerna övat in och skulle framföra i Boda och Bingsjö kyrkor. Skulle kören och instrumentalisterna vilja åka ut? Men körfolk och musiker är ett tappert släkte, dom är solidariska i sina uppgifter. Det kom ganska mycket folk till kyrkorna.

Husses äldsta dotter kom till Boda tillsammans med Tyra. Tyra slappade lite i kyrkbänken under tiden och skämtade med ögonen.

   

Mellan gudstjänsterna var det matrast för körerna. Anna Maria från Bingsjö Lanthandel, hade lagat iordning en härlig kasslergratin och bakat jättegoda kaffebakelser. Sångarna åt och åt och njöt. Anna-Maria och Linda fick applåder och körerna sjöng en tacksång.

                    

I Bingsjö var det också trevligt med många bybor som kom liksom oknitt.

      

Hall Ewa hade fixat iordning ett jättegott kyrkkaffe med en härlig Sachertårta med vitpolerade cocos-flarn, många tog chansen att njuta av detta.

Snön yrde hej vilt utanför, men inne i den vackra kyrkan var det varmt och skönt. Några ur sopranerna klagade över att det blev lite för varmt för rumporna.

Det blev en lyckad dag, som de flesta av besökarna jämte de medverkande blev upprymda av.

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards