Direktlänk till inlägg 17 juni 2014

Husse har fått sparken!!!

Av Walters Edénius - 17 juni 2014 23:45

I morse åkte Husse och Matte iväg under förmiddagen. Nere i Bûdgården kom en lång ljus strimma rök ur pipan. Bûdgårds Far gick sedan med raska och beslutsamma steg till Bûd Olas stugu för att ansa och göra fint tills Sonja skulle landa från sin hemvist någonstans i Sollentuna.

Matte skulle klippa och göra fint på kyrkogården. Det blåste ishavsvindar, när dessa bedarrade kom hemlandsvindar i form av knotthorder. På eftermiddagen kom en obetydlig regnskur, som sedan gick över i ännu mera knott.

Husse var i Boda Prästgård och jobbade och planerade körmusik inför Alla Helgons Dag till och med Jul. Konstigt att prata "Hosianna!" när midsommarstängerna skall majas? Husse gjorde en sväng till Sven i Konsum för att skaffa frimärken. Monika satt och frös i kassan och hade huvudvärk. Utanför på Björkallén åkte Långsvôds Jonas med traktor och tvillingpojkarna hjälpte till och ratta. Hans lagvigda gick en sväng med jämten "Mulle" för att hunden skulle hålla fasonen tills det blir oktober. Vid gamla likboden höll Blank Helen på att klippa gräs och hon var helhäftig med sin snitsigt tuffa frisyr.

Husse åkte sedan till Backåkern för att spela på andakten. Gesar Arne hade som vanligt ett stort brunt kuvert av folioformat med sig innehållande fyra musikstycken som han önskade få spelade. Efter att hört låtarna tackar han för att han fick höra hur dom lät, sedan återkommer han med fyra nya till nästa gång. Husse pratade en del med Ingels Bror, han spelar munspel i Boda Spelmanslag. Bror berättade att han har ett munspel som det går att spela både dur och moll på. "Hä ä bar tä å vrid på´t!"

Prästen Rudman ansvarade för predikan och folk satt knäpptysta av entusiasm.

Det hölls även en parentation över två av det inneboende, som avlidit. Det var Jöns Inga från Finnbacka och Inga Johansson från Åssjöbo i Ore mot Hälsingerå.

Efter avslutad musik- och andaktsstund gick Husse till bilen och vid Sockenstugan pratade han med Danielssons Lars från Ovanmyra. Sedan hem över Lidberget mot Bingsjö. Svensk Erling midsommartrimmade runt gammelhuset.

Matte hade inte på långa vägar jobbat färdigt utan höll fortfarande på för fullt och dessvärre med jobbig huvudvärk. Husse kokade lite te och de fikade en stund och fick lite invärtes värme.

Kl. 18.00 skulle kören samlas på kyrkparkeringen. Nygårds Britta och Jones Peter hade ordnat en hemlig utflykt för kören. Det var mycket hysch, hysch och viskningar dem emellan. Alla var ju nyfikna, behövs stövlar? Långkalsonger? Täckjacka? Myggstift? Matsäck? "Nej, kom som du är!" blev svaret. Exakt på minuten körde Jones Peter in på parkeringen och de i alla avseende samlade och spända körmänniskorna äntrade limousinen. "Undrar vad dom hittat på?" "Ska vi ut på Ljugarn med ångslupen Agnes?" "Kägelbanan i Dådran?" "Björkans pensionat?" "Jonssons Café i Rönndaln?"

Bussen åkte söderut och vid Lamborn svängde den till höger och sedan ner mot Svartnäs, sedan vänster igen in i Lamborn förbi byskolan och ut på Söderhamnsvägen igen. "Jaha vi ska till Pannkakeriet i Svaben!" konstaterade många med tvärsäker min. Resan fortsatte till Svaben, men hör och häpna! Förbi Svaben? Vidare in i Hälsingland men så plötsligt blinkade Peter till vänster vid kyrkogården. Va! Till kyrkogården? Nej han fortsatte! "Ha, ha, det var därför inte Bettan var med, vi ska till Getryggen" sa Snälles Siv.

Grusvägen var mestadels rak med en och annan backe, kantad av trollskogar, som gott och väl kunde vara motiv för Bror Eriks och John Bauers alster, stundom kalhyggen där Amungens vågor glittrade. Uvbo, Lassasåker, Erikers m.fl Väl framme i Getryggen snirklade sig Peter förbi Swans och på den nyanlagda vägen upp mot en skogsbacke fram mellan träden och in på skolgården, där Björn och Bettan tog emot vid Getryggens folkskola.

 

Härlig plats, där det tyvärr kalhuggna Amungsberg lyste som en tom fläck på Dalstugasidan.

     

Magdalenaholmen och andra idyller framträdde i fjärran. Bragdens kunde också skymta mot norr.

   

Efter en guidning hänvisade värdfolket besökarna ner till en timrad stuga vid vattnet där det var uppdukat för mat och kaffe.

                 

Husse tog fram stämgaffeln och det blev lite körsång mellan mat och kaffe. Kören skall ju bl.a sjunga tillsammans med Kyrkokören Bellatrix under Tisdagskul i Rättvik i juli.

Stämningen var på topp! En suveränt lyckad överraskning.

Lärarinnan som förr hade ansvaret för Getryggens skola blev så småningom lärare i Dalstuga skola. Hon hade gjort blyertsanteckningar om sin tjänstgöring på en vägg i uthuset. Raritet att ha kvar.

Nu började klockan närma sig 21.30 och det började bli dags för färd till arsida sjön. Värdfolket tackades liksom arrangörerna. Tyvärr gick det inte att stå och prata i lugn och ro, då knotten började anfalla besökarna.

     

Vid ett av uthusen fanns ett fågelbo, Mats trodde det var grå flugsnappare som höll till där.

 

Det vinkades av från bussen och alla var lyriska och upprymda av kvällens upplevelser. Färden gick raskt hemåt, men innan Bingsjö svängde Peter till vänster upp mot Nylanders håll. Vad är nu på färde? "Ska vi hälsa på Leif och Gunnel och få en vickning"? Resan fortsatte dock och vid Britta och Bosses stuga blev det stopp.

 

"Nu skall alla ut!" sa Britta med en kommenderande stämma som ingen vågade neka. Hon tog stadig armkrok på Husse och drog iväg med honom bakom häcken. "Vad ska nu hända?" Där väl dold av häcken stod en nytillverkad blänkande vacker Envikenspark, som kören hade köpt. "Nu ska du få sparken!" sa dom. Husse gapade som en tom gravvas. Va´! "Varför kastar ni ut så mycket pengar på en död kråka?" Lars i kören ville gärna se en film när Husse provar sparken nedför Bûdbåkkan, när det bli glansis!

Det gick inte att uttrycka tacksamhet med sådan tyngd, som detta krävde, men det blev ett stort kramkalas.

       

Nu har även Husse en ny spark. Matte fick en spark av Husse när de ingick hjonelag. Han skjutsade henne på den från Boda Kyrka ner till Sockenstugan.

Så var en kväll slut, som var minnesrik och hjärtlig med goda vänner.

Väl hemma var det bara att förbereda morgondagen. Bûd Sonja hade kommit under kvällen.

Nu är det Midsommar i Bûdär snart, stugorna fylls av sitt folk. Pajases är också i antågande liksom Cecilia, Bosse, Therese, Malte, Päkkosfolket m.fl. kanske.


Den grå flugsnapparen vaktar sina ägg vid stugknuten, den enbenta sädesärlan hämtar insekter och koltrasten drar upp mask.

                 

Själv håller jag koll på allt som timar här i vår lilla by på höjden.

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards