Direktlänk till inlägg 23 juli 2013

90 års uppvaktning

Av Walters Edénius - 23 juli 2013 20:45

Nu är det mitt i högsommaren och vi hade bara 6 grader varmt ute, i Gässbin var det endast plus 5. Men SMHI hotar med värmebölja utan dess like framgent. Hur klär ni er egentligen? Ni som inte är pälsbeklädda jämt, ibland önskar jag att kunna byta pälsen mot en tunn poplinjacka eller liknande, jag lägger mig i skuggan på Toftbysinglet när det är som hetast vid 15-tiden på dagen, där är det då svalast. Matte som kör farliga maskiner måste vara skyddsbeklädd med långbyxor och skodon med stålhätta, sedan arbeta på kyrkogården där det saknas skugga totalt, då längtar hon nog att ligga i en skuggig plats med det svala gruset under sig och med ett glas iste i handen.

I morse tidigt kom Sanfrid upp med fyrhjulingen och åkte ner genom hagen förbi Bûd Sonjas stuga. Han ville nog titta till sina arealer.


Idag kom Inga-Siv och pratade med Matte på kyrkogården liksom Päkkos Margit, men Margit hade bråttom hem för det skulle komma främmande. Hon kutade hem för att vispa ihop en Fransk omelett och grädda en plåt med tumkakor.

Husse var i Boda Prästgård, Blank Helene höll på att klippa gräsmattan på prästgårdstomten när han kom. Hon gillade inte att loppmarknadsbiträdena inte kan vattna urnan på Mikaelsgårdens trapp samt urnorna utanför tvättstugan, fastän de nästan kliver på dom. "Om det vore karlar skulle jag förstå det"! tyckte hon.

Vid 12-tiden åkte Husse ner till Prästskogen för att spela, Inga-Sivs storebror skulle ut på tisdagskul och hann inte vara med på andakten, men han vinkade i förbifarten när han gav sig iväg och samtidigt gav prästskogshunden en godbit, Lindenor kom också och sa att han väntade främmande, så Guds ord fick dessvärre vara för denna gång.

Husse saknar Perols Anders, som under flera år varit med och sjungit när Husse spelat. Han hade rummet bakom pianot. Anders spelade dragspel när det begav sig och han älskade att sjunga med i de gamla Sylvain-melodierna, som Husse spelade. Anders var chef för affären i Ingels i flera år och bodde i Gässbin. Hoppas han får sjunga och spela där han nu finns.

Kaptens Lena från Gässbin var nu tillbaka efter fyra veckors semester, brun och grann. Nu var det bara att jobba på igen på Prästskogen. Där jobbade även Håll Carina från Vika.

Husse åkte sedan till Enåbacken efter att ha fikat med kaffeänglarna Karin och Gudrun. På Enåbacken var det födelsedagskalas, Uvbo Hanna fyllde 90 år och döttrarna var där, barn, barnbarn och barnbarnsbarn m.fl

Församlingen uppvaktar alltid när folk fyller så här mycket, och prästen hade med sig en blomma.

   

Barnbarnsbarnet dansade och applåderade när Husse släppte loss på tangenterna.

 

Det var flera som gratulerade och Hannas måg Sven-Erik pratade mycket med Lovéns Karl-Anders, som visade ett fint foto från Bingsjö.

   

Gästerna satt alldeles dästa av den goda chokladtårtan som Hanna bjöd på till kaffet.

   

Solebrants Marita ropade hela tiden "Spela mera Börje!" Det var bara för Husse att gå igenom hela repertoaren av gamla låtar såsom "Säbb Johns Gånglåt", "Brännö Brygga", "Med en enkel tulipan", "Det är Din dag idag" osv.

Så blev det dags att åka hemåt och de boende på Enåbacken skulle strax äta kvällsvard.

Matte gnodde som bara attan med att kanta, gå igenom grusgångarna och kratta m.m solens heta strålar för att bli klar tills Husse kom.

De åkte hem till hönsen, som satt under traktorn och filosoferade, jag har inte visat mig än. Jag orkar inte det är så varmt, men jag kommer hem lite senare.

Bûdgårdsfolket har åkt hem, men kommer snart åter. Päkkos folket är dock här med småttingar i sällskap som kvittrar på ibland.

Bonden gick ner till Hilmas en sväng för att kolla om det kommit hästmyror i timret.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards