Direktlänk till inlägg 25 maj 2013

Gravsättning och dop

Av Walters Edénius - 25 maj 2013 22:45

Det blir en vacker dag med sol, men blåsigt. Konstigt vårväder, solen skiner och så blåser det kyliga vindar från alla väderstreck.

Dom besvärande ladusvalorna har nu anlänt och de gör störtdykningar mot mig så fort jag går ut på gården, jag måste smyga i skydd under trädgårdsmöbler och annat rammôl som ligger överallt. Men på altanen har jag en fristad så jag sover bort hela dagen och tar naturen i anspråk under natten då svalorna krypit in i något bo.

Vad det växer nu, vår humle växer en halv decimeter per dygn och rabarberbladen är som burulôkk redan. Blåsugorna blommar för fullt som pyramider i hagen, Hagelin i Gulleråsen kallar dom nog för Ajuga pyramidalis!

 

Sedan har trastarna kläckt sin första kull redan!! Det låg äggskal från rödvingetrast på gårdsplanen.


Vid Vattumirsraka är det så gropigt så en skön yngling från byn hade ramlat ner i den bottenlösa gropen, bara huvudet stack upp.

 

Husse och Matte lassade bilen med matsäckkorg och åkte till Boda Kyrka. I Boda var det gamla traktorer på planen vid Bilisten och så kom det gamla mopeder körandes på väg till Born.

 

Jann Knuts Gullan gick med barnbarnens småhundar för luftning.

 

På Kyrkvallen stod många samlade för att se på gamla fordon. Anneli och Ulla från Änderåsen hade tagit med sig flera boende från Backåkern för att se på fordonen. Gesar Arne sa att dom hade nog åkt förbi innan vi kom dit "jag såg bara en lastbil i fjärran!"

 

Det var säkert lika för Finn Stig.

 

Kusinerna Ingels Bror och Dahl Marilyn gick på kyrkogården för att ordna till graven inför Mors dag.

 

Det skulle bli gravsättning där också så Matte och Husse var och ordnade till vid graven och krattade lite på sandgången intill. 

Det hade nog varit fest på kyrkogården under natten eftersom ett färggrant partytält hade blåst omkull.

 

Strax kom de anhöriga och de väntade in det bestämda klockslaget för gravsättningen.

   

Sedan blev det lite samtal med de anhöriga om livets ve och väl. Husse pratade lite med dottern, som jobbade i Bodahus för många år sedan.

Matte återställde graven och lade ut blommorna.

   

Ett tuffande ljud som från en ångbåt hördes genom Björkallén. Där kom Robban med Albin på bönpallen för att provköra sin nya MC.

   

Husse skulle göra sig lite insatt i motorcykelvärlden och frågade om det var en 400 kubikare, men grabben Albin svarade "det är en 1200 kubikare det ser du här på motorblocket" sa han och visade med pekfingret.

Så var det dags att stanna till hos Ann-Lis och värma upp matlådorna och samtidigt uppvakta henne på Mors Dag. Ann-Lis bjöd sedan på Morsdagskaffe med bakelser.

Under tiden här hemma kom det några människor upp på gården och tittade på hönsen. Personerna gick sedan ner till korladu och packade upp matsäckskorgarna, det visade sig vara Sixtens Bettan med sina nära och kära som firade Mors dag här uppe. Vad synd att inte Husse och Matte hunnit hem, men det var trevligt att dom kom hit och var här ändå. Jag ville guida dem runt fäboden, men dom förstod inte mitt kroppsspråk. Bonden var också upp en sväng för att se till sina kor. Korna hör på långt håll när Bondens bil kommer, redan borta vid Vilstenshede. Då spetsar dom öronen och förstår att det vankas godsaker.

Husse och Matte åkte nu via Lidberget och Tora till Bingsjö kyrka där Aborr Aldens barnbarnsbarn skulle döpas. Barnets mor är med och sjunger i Envikens Gospel och kören kom lite tidigare och övade eftersom dom skulle berika dopet med körsång. En av dom snitsiga  tjejerna sjöng också en solosång.

   

Sedan började dopet och det kom mycket folk, släkt och vänner från alla håll och kanter. En del med blommor i sitt hår och vissa utan.

       

Dopbarnet passade på att stoppa prästens mikrofon i munnen så det skrällde i högtalarna.

   

De anhöriga hade sedan som sed att hälla dopvattnet på en anhörigs grav för att symboliskt känna att släktcirkeln slutits.

   

Aborr Greta, som kanske äldsta släkting, var också med i högtiden.

   

Innan dopkalaset skulle begynna i bystugan tog barnets gammelfarmor en paus på kyrkbänken.

   

Husse och Matte städade upp i kyrkan och åkte sedan hem till mig. Vidar kom med sina hönor springande när han hörde Husses sonora stämma. Då ville han ta ut sina quinnor ur hönsgården och leva ett fritt liv i det gröna tills det var dags att balansera till sömns på vaglarna. 






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards