Direktlänk till inlägg 5 maj 2013

Marknadsgudstjänst och födelsedagskalas

Av Walters Edénius - 5 maj 2013 14:30

Tidigt i morse ringde väckarklockan, inte ens Vidar och hans harem ute i hönshuset hade vaknat.

Nere vid Bingsjösjön campade Mats och Ingegerd i husbilen, Mats är fågelskådare och då är den platsen perfekt. Dom kunde ana taken på vårt hus, sa dom.

Idag skulle de mina ner till Rättvik för att spela och leda körerna på Marknadsgudstjänsten. Denna gång var det Boda församlings tur att ansvara. Kyrkokören Bellatrix med förstärkning av Bingsjökören skulle framföra en "Temagudstjänst om Evert Taube", hans musik, liv och leverne. Prästen Jones Monica ledde det hela och hon berättade intressant om Taube, många livshändelser som kanske inte många kände till.

När de åkte hemifrån sken solen vackert. Under dagen skulle Bûdgårds Far komma upp för att vistas här några dagar liksom Lasse i Päkkosgården, men han skulle komma under morgondagen.

Nere i Församlingshemmet var det bara för Matte och Husse att möblera upp för gudstjänsten, Eskils Monica var redan där, sedan kom Åker Maj och Clara på Berget liksom Inga från Dalkarlsbacken.

Ute i Marknadsgycklet började commersen komma igång och högtalarna ljuda. Allt eftersom tiden led kom det glada körsångare undan för undan, det blev säkert närmare 40 körsångare samt dragspelaren Knutes Ulf och bassisten Vikôs Kalle. Vilken stjuss det blev i musiken. Taubes visor får dom flesta att bli glada.

       

Alf ville inte vara med på bild?

Christina och Lars från Bingsjökören sjöng fantastiskt duetten "Tango i Nizza". I texten till visan står det "... med två tända ljus, rött vin och druvor och blommor i ett krus ..." och Matte dekorerade lite påpassligt med detta så det skulle se lite fint ut. Men det var förstås någon som inte fattade varför det var en vinflaska på podiet. Vederbörande kanske ville svepa pavan själv i stället för att lyssna på visans innehåll..

 

Jättemånga bekanta såsom paret Alméns från Hvilan, som berättade för Husse att hans kusin med make hade varit där och firat Valborg. En trevlig och uppmuntrande hälsning från barndomshemmet.

Efter gudstjänsten serverades kyrkkaffe och Sold Maj-Britt skötte inkasseringen som vanligt. Många utifrån marknadsvimlet kom också in och fikade. Här sitter Jones Monica, Ollas Sanny, Björ Leif och Aina samt Matte.

     

Så var det dags att göra en tur ut i gycklet och handla den årliga vaxduken och en ros till Husses dotter som fyllde 35 idag.

Husse och Matte åkte vidare till Gyllene Hornet i Tällberg där Husses dotter skulle firas. En lugn och avslappnad stund med mycket god mat i nästan lika vacker miljö som hemma.

       

Sedan hemåt genom det nu avtrafikerande Rättvik.

Väl hemma släppte Husse ut hönsen ur hagen så de fick gå fritt och kolla som de ville. Hönsen älskar att promenera runt och krafsa lite här och där. Nere i Bûdgården höll Kjelle på att greja lite med alla sina prylar och solenergilampor, han och Vattumyrs Bart skulle ut och fotografera bäver.

Men här hemma var det skönt att bara få slappa efter dagens hets med mycket folk, i morgon blir det åter en lång dag och kväll så det skulle bli skönt att bara få vara, som det numera kallas när man sitter med fötterna högt. Det är något jag inte klarar.

Sedan måste det ju också förberedas matlådor för några dagar innan ron lägger sig på gården.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se