Direktlänk till inlägg 11 februari 2013

Klabbkalas

Av Walters Edénius - 11 februari 2013 22:15

I morse när vi vaknade hade det snöat ännu mera. Husse gick ut och skottade rent överallt här hemma, han bar in ved, tog ut askan och utfordrade hönsen. Inte nog med mera snö, det blåser hårt också. Stora flingor flyger tätt.

Idag skulle Matte till kyrkan och fortsätta med att skura plankgolvet. Men först måste det skottas runt kyrkan och vissa gångar. Holländarna sönnatä tjörtja hade kommit förra veckan.

Husse åkte till Boda Prästgård. Där skulle Diakonin och Mangrant ställa till med klabbkalas. Gullan höll på i köket och kokade klabbe, Ruth var i Mikaelsgården och Per Marianne i pigkammaren.

 


Ann-Lis diskade för fullt upp allt som lortats ner och hon höll bänkarna fria från allt som var i vägen. Käck Britta har rykte om sig att vara Diakonins klabbsåsexpert, vilket hon även denna gång bevisade. I Boda kokas messmörssåsen och fläsktärningarna ihop, men i Rättvik äter man fläsk och sås för sig. Käck Britta har jobbat i storkök i många år och här ser det vant ut när hon skrider till verket.

 


Utsvultna och hungriga männsikor strömmade in i prästgården och slog sig ner vid borden. Redan tidigare hade Skarp John och Ollas Hans möblerat upp och dukat tillsammans med bl.a Ann-Lis.

Prästen Norberg inledde med några ord ur Skriften och det sjöngs en bordspsalm.

 

Det bars det ena fatet efter det andra in med mat, nästan som vid Nobelbanketten. Det blev ett mäktigt sorl av trivsamt prat under måltiden.

     

Hjort Aina från Bingsjö sitter här närmast kameran. Husse ledde allsång sedan. Gamla kända visor, flera på boda- och rättviksmål såsom "Gamlän", Nu ska je ut å fria", "Om du a e ku"  och "Svensk Annas vals". Hjort Aina kunde de flesta sångerna utantill framför allt de gamla skolsångerna.

När avslutningen närmade sig applåderades kökspersonalen in för avtackning.

 

Efter en timme blev det alldeles tyst i prästgården. Många hade åkt hem till sitt. Bord och stolar plockades undan och det diskades och plockades ihop. Folk kom in i köket och ville köpa med sig matlådor hem av det som blev över. Gruvås Brittas syster från Västanå kom också intultandes och åt av läckerheterna i köket.

Husse åkte hem över Lidberget. Efter Tora innan avtagsvägen till Kiosken spångade ko och kalv upp alldeles vid sidan av bilen och sedan över på andra sidan upp på hyggeskanten.

   

De lät sig välvilligt bli förevigade. Husse for vidare och hämtade upp Matte vid kyrkan. Hon var inne på fika hos Holländarna.

I affären var Anna-Maria expedit idag. Mårsens Greta kom också och handlade tillsammans med Aborr Mats.

Det snöade för fullt ännu. Bonden var upp till stugan och eldade under dagen. Jag såg att det rökte ur skorstenen och då tänkte jag att han kanske värmde på veckogammal Gevalia-sump i kaffepannan och njöt av de himmelskt närande dropparna.

Husse och Matte satte igång med att röja upp snön innan de kom in. Samma syssla som i morse. Lika blir det säkert imorgon bitti. I morgon blir det "Firimidda ti Bistugu" under temat Fettisdagsgubbar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards