Alla inlägg under januari 2013

Av Walters Edénius - 12 januari 2013 20:45

Vi hade minus 14 i morse, då betyder det minus 22 hos Knutes Erik vid Kanal´n. Det stämde så när som på 1 grad varmare där. Husse och Matte åkte tidigt ner till kyrkogården för att skotta undan det som fallit och yrt igen. Kl. 10.00 skulle Bingsjökören öva, Päkkos Margit hade ordnat med fikat denna gång, härliga mackor på hembakat matbröd. Kören övade inför Kyndelsmässodagen i Februari och Jungfru Marie Bebådelsedag i Mars. Det blir t.o.m duettsång av ett par ur kören på Kyndelsmässodagen, en kärleksvisa faktiskt. Det är inte av den kärlek som Rosie och jag har till varandra här hemma, alltså med vässade klor utan av djup mänsklig sensualism.

När övningen var över blev det en stunds fika innan alla for sin kos i den närmare 20-gradiga kylan. Fastän det var soligt och vackert så bet det i kinderna på er människor, som inte är behårade överallt som vi är.

Snelles Siv åkte med Husse och Matte hem till Dalstuga till sin käre John som höll på i köket och chattade på datorn.

Husse och Matte åt lunch och Husse åkte sedan till Kärvsåsens Bystuga för att spela på ett bröllop.

När Husse kom till bystugan höll Seija och döttrarna på att arrangera bröllopsmiddagen nere i bystugans kök. Husse bar in sitt elpiano och akutväskan med noter i den för bröllop så vackert arrangerade lokalen. Lokalen får bara ta in 110 personer enligt informationsskylten, bl.a skriven på åsenmål.

 

   

Så småningom kom Flat Far och Åker Ingemar med respektive och släktingar. Ingemar fyllde nog år denna dag. Det blev två stora högtider vid samma tillfälle.

Flat Far arrangerade sin inspelningsmanick, han siktade in den noga som om han satt vid Järpsvad på älgjakt.

 

Anita och Ingemar tände alla ljusen omsorgsfullt.

   

Max var sprallig och glad som vanligt. Är det fest så är det. Hans bror tog det lugnare och var mera tankfull. Husse spelade på Max´ dop för fyra år sedan, tänk vad tiden går.

   

Systern Frida skulle vara brudnäbb. Hon mannekängade lite för alla innan ceremonien skulle gå av stapeln.

 

Hampus Erik var toastmaster och hälsade all välkomna, innan Husse satte igång med Mendelsohns Bröllopsmarsch.

 

Det blev en högtidlig och ett rörande vackert bröllop. Edsbyprästen Rudman talade personligt och tänkvärt till brudparet, som svarade "ja!" båda två.

När akten var över kom Seija och dottern fram med välkomstdrinkar, och det skålades och njöts.

 

Tjejtrion hade sitt för sig att prata om.

 

Innan middagen inleddes blev det släktfotografering i alla möjliga konstellationer. Trevliga minnen blir bevarade för all framtid.

   

Max tyckte det räckte med fotografering för denna dag.

Efter denna bröllopsdag, som nog varade till söndagen kommer nog brudparet att hoppa på snöskotern och fara iväg till något hemligt ställe. Men då måste nog långkalsonger och mamelucker dras upp över underkropparna om inte det skall bli blåskatarr.

Husse tackade för sig och åkte hem till Matte som väntade med kvällsmat och eld i kaminer och spis. Rosie och Svante hade tydligen haft en mindre uppgörelse eftersom Rosie blött lite på kudden. Ja se karlar!

Av Walters Edénius - 11 januari 2013 16:44

Vilket blåsväder det varit i natt! Även en orolig natt för övrigt! Jag och Rosie blev osams och Husse skrek till rakt ut i mörkret utan att han tog hänsyn till Matte som sov så sött. Vi förstod att de var lugnast att lägga oss igen. Efter ett tag blev det en smäll och skrammel i sovrummet. Rosie flög som en projektil från Husses säng in i stora rummet och jag från TV-soffan in i köket.

Mattes konstnärliga ådra hade för många år sedan utmynnat i en stor oljemålning av Bingsjö kyrka. Vid 4-tiden i natt for den i golvet utan förvarning. Tjong!! Husse och Matte for också upp, dom trodde att det var något som vi katter rivit ner i vår osämja. Dom gick husesyn för att se vad som orsakat smällen, men de märkte inte att tavlan rasat ner, de lade sig igen och somnade efter ett tags grunnande på vad som hänt.

Det blev morgon även denna dag och det hade snöat ca 5 cm, men blåst väldigt, så det fanns en och annan mindre driva på olika ställen. Husse gick ut och skottade upp runt husen och bar in ved samt gav hönsen frukost. Dom nya kycklingarna är nu som övre tonåringar i mänsklig jämförelse. Några är uppkäftiga och stöddiga andra nonchalanta och tycker äldre är pinsamma, några kanske finniga och börjar lukta svett.

Den nya tuppen flyger alltid upp på ett skåp när Husse kommer för att direkt kunna ta maten ur Husses hand, de andra nöjer sig med att äta på golvet. Tre ägg fanns i redet. Edsbyhönan Bella kollar noga och funderar varför Husse plockar med sig deras ägg.

Husse och Matte hade lovat Toivo kolla stugan, om det blåst ner något träd eller att någon gjort inbrott. De packade skidorna i bilen. Men först åkte de och hämtade posten, och for därefter till affären för att handla det som bortglömdes i går kväll.

Där var det fredagsrusch. Hindriks Bosse, Jones Mona, Nygårds Britta, Sanfrid i Dalstuga m.fl Nygårds Britta hade träffat sin storebror John och hon hade fått uppgifter om Budär som kunde tillföras Mattes släktforskning. Nygårds John är som en uppslagsbok när det gäller gamla händelser och skeenden i trakten.

Så gick de våras färd till Rockvägen där de hopade på skidorna ovant och trevande. Sorgviksvägen hade förmodligen Sanfrid plogat till Björkmans Gerda m.fl Men Husse och Matte åkte inte den vägen utan en annan ner till fd Evalds stuga. Där var det inget otyg som hänt och alla träden stod som dom skulle.

   

Dom skidade vidare norröver mot Valter Olles stugu. Där var det heller inga sensationer, en skoter hade innan den senaste snön fallit, åkt vägen ner och ut på Amungen.

 

Det blåste snålt från Solln, ingen skön dag att vara på sjön.

 

Efter uträttat uppdrag skidade Husse och Matte upp till bilen och åkte mot Budvägen. Uffe hade precis åkt med plogen upp till oss, så Husse och Matte väntade nere på Rockvägen tills Uffekom tillbaka. Det är inte lätt att mötas på vägen nu, inte annars heller föresten. Under tiden de väntade på Uffe kom det en figur vandrande upp på Rockvägen från Sorgviksvägen. "Vem kan det vara"? När mannen kom närmare visade det sig vara Stur Ollös Christer på fredagspromenad. Antagligen skulle Stur Ollös Christina städa och då gick det snabbast om maken höll sig undan.

Uffe kom körande strax och vägen hem var som ett salsgolv.

Väl hemma var det dags att tillaga kvällsmat och senare lite slötittande framför TV:n.



Av Walters Edénius - 10 januari 2013 22:45

Helgerna är över, nu blir det vanliga dagar fram till Påsk. Det började snöa i dag och blåsa, vädret som tornar upp på Upplandskusten brukar även komma Dalstuga till del.

Matte har kastat ut Julen i Bingsjö och Dådrans kyrkor. Ljusen är bytta och krubban nerplockad för denna gång. Vad fort det går med julen. Klabbfesterna börjar nog ta fart snart, så ingen faller ur efter Julens dignande matbord. Jag och Rosie har blivit väldigt runda om magarna. Det är trångt att komma ut och in genom kattluckan. Det fastnar alltid katthår i kanterna. Rosie vill inte gå ut under vintrarna mer än absolut nödvändigt. Jag kan vara ute en stund ibland. Jag brukar gå en sväng ner till Nygårds eller till Budgården eftersom Husse ha skottat en väg ner dit. Matte och Rosie gick en sväng till Päkkos för en tid sedan.

Husse planerar våren och sommaren för fullt med musikaliska inslag och körprogram, övningsdatum, pianostämningar, statistik, årsmöten och annat som muntrar upp vardagen.

Årets första gudstjänst på Rättviks ålderdomshem var nu i tisdags. Som vanligt har det hänt en del, några har försvunnit andra kommit till. Ingels Bror deltog i gudstjänsten på Prästskogen med bl.a paret Lindenor och många till. I Enådal var Lång Erik som vanligt och Gunvor från Solberga men tyvärr har Lind Inga gått bort under årsskiftet. Husse skall spela på hennes begravning framöver.

På Enåbacken var Uvbo Hanna som vanligt glad och hälsade till Dalstuga. Hon vinkar alltid så hjärtligt.

I går var det storsamling i Rättvik för flertalet anställda sedan hade chefen personutvecklingssamtal med Husse s.k P.U.-samtal Alla arbetsledare är skyldiga att ha ett sådant per år med sina undersåtar. Sedan gick resan till Boda Prästgård för fortsatt jobb under eftermiddagen. I Boda höll Göran på och jobbade med garaget som Sanny Ollas skall ha kyrkogårdstraktorn i.

En mindre dörr skall sågas upp på denna gavel.

 

Så här ser det ut från insidan.

 

Lite senare på kvällen fortsatte Matte med sin släktforskning av förfäderna i Dalstuga. Denna gång var jag med och kollade.

 

Jag anser att det ligger närmare till hands eller till tass att jag är med och kollar än vad det är för Rosie, hon har sina anfäder i Danmark och dom kommer inte vi åt i vår dator.

Idag åkte Husse och Matte till Utbys Barbro för att bli frisserade upptill. Bonden hade plockat ut hyvelbänken i det fria här nere vid Nygårds. Han höll på och smärjlade eller skar något som gnistrade. Gissningsvis var det nog något stag till muren han jobbar med.  

Efter att ha blivit ansade mellan öronen åkte Husse och Matte ner till Församlingshemmet och värmde upp sin matsäck. Sedan gick färden till Falun för att uträtta ärenden efter en lång lista.

Matte skulle hämta ut sina glasögon, så hon kanske slipper sin jobbiga huvudvärk, som hon burit på länge.

 

Nu var det bara innehållet på matnotan kvar att handla. Då åkte de direkt mot Bingsjö handel för att få den delen avklarad. I kaffehörnan i affären satt Bonden med fru och fikade tillsammans med handlaren och ventlilerade Eu-frågor och andra större projekt.

Nu gick resan till kyrkan för att slå på värmen, eftersom Bingsjökören skall öva på lördagmorgon.

Äntligen ställdes kosan mot hemmet och oss.

Av Walters Edénius - 5 januari 2013 18:48

Igår kväll satt Rosie och Matte och släktforskade en stund. Hon följer Gästgivars Alfred Mattssons släkte längre och längre bakåt. Matte och Rosie kan sitta flera timmar varje kväll och de känner igen många Dalstugabor från förr såsom Lövgrens, Söderlunds m.fl

   

Idag åkte Husse väldigt tidigt. Han skulle spela på Fribergs Elsas begravning. Ann-Lis var kattvakt hos Syster Yster några dygn och liftade sedan med Husse till Björkallen i Boda. De åkte redan 07.15 Matte stannade hemma och tog en välbehövlig sovmorgon innan hon bar in ved och bakade och allt möjligt annat.

I Boda var det Blank Helen som var kyrkvaktare eftersom Ollas Sanny låg med varade bihålor.

Idag skulle Gullås Elsa följas på den sista färden. Hon jobbade förr på Nordis i Rättvik och var duktig på vävning och sömnad. Gullås Elsa hade en viss koppling till Matte då hon föddes i Gulleråsen i närheten av Valterbacken på Sanden. Mattes Far är ju också från Valterbacken. Husse spelade även på Gullås Elsas makes begravning. Ivar, som han hette, bodde också på Backåkern och han blev väldigt glad när Husse spelade gamla valser och dansmusik, då dansade han med sin rullator.

 

Skarp Johns Emmy var syster med Gullås Elsa. Efter begravningen åkte alla till prästgården och hade en minnesstund.

Husse åkte hem till oss och åt mat. I kyrkan här i Bingsjö skulle det sjungas julens sånger och psalmer. Kören skulle ha dräkter på sig, så Matte och Husse krånglade på sig sina byggsatser och åkte ner till kyrkan.

Det kom närmare 50 personer, det verkade vara en uppskattad stund. Kyrkoherden gjorde bra ifrån sig och höll en lättsam och förståbar betraktelse om de tre vise männen. Den ena av de tre vise männen heter ju Melchior eller Melker på svenska och kyrkoherden förknippade det namnet med Dalarna och Melkers Falukorv.

Han berättade även om julfesterna i Rättvik och att en av sångerna som sjöngs, var en direkt beskrivning av en julfest, där gammal som ung dansade kring granen, "svettiga och feta som revbensspjäll."

Det var besökande från alla håll och kanter, Övre Gärdsjö, Ovanmyra, Enviken, Tänger, Röjeråsen, Rättvik, Vikarbyn, Born, Dalstuga, Bingsjö, Finnbacka, Getryggen, Falun, Vällingby m.fl. orter.

Efter det att kyrkoherden tackat alla, ung som gammal, satte han igång med "Raketen", som är ett måste på julfester. Vilken succe, sedan en "Raket" till. Bondens barnbarn hjälpte till i full fart.

Efteråt gick flera fram och tittade på den fina julkrubban.

Sedan var det bara att blåsa ut de 80 ljusen, stänga och åka hem.





Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards