Alla inlägg under januari 2012

Av Walters Edénius - 14 januari 2012 20:45

   När Husse gick ut för att hämta in ved i morse fick hönsen som vanligt komma ut och krafsa i gruset i carporten.

  

Bonden mitt i byn med sin hustru kom upp och hälsade på en stund och tog samtidigt med dagens post åt oss. De skulle kolla läget i sin stuga och elda lite dom också. Vi har många gemensamma intressen här uppe i Bûdär. Elda och elda igen.

Sedan blev det svart kostym på Husse och svart blåsa på Matte för de skulle båda jobba i Boda kyrka under en begravning. Begravningsbyrån från Leksand ville vara i tid och sedan var det mycket snö att skotta i Boda, först vid Prästgården, där minnesstunden skulle vara och sedan den långa  och breda kyrktrappen samt kring portar och uppfart. Därefter var det dags att åka ner och förbereda vid graven, ställa ut bockar, rulla listerna åt bärarna m.m När Husse och Matte kom tillbaka från kyrkogården hade redan begravningsbilen anlänt.

 

Matte står uppe vid porten och dirigerar så chauffören inte backar fel. Husse åkte till Prästgården för att hämta noterna som skulle spelas och försöka få igång ventilationen tillsammans med Jonas. För det luktade äckligt av uppvärmd mat. Husse slängde till slut upp altandörren.

Matte och begravningsbyråmannen från Leksand hjälptes åt att arrangera runt kistan så det skulle se vackert och stilfullt ut. Det var en Gulleråsbo, Bäck Far,  som i många år bott på annat håll och som nu fått komma till vila bland de sina på kyrkogården.

      

Matte hjälpte den närmast anhöriga att haka fast snörvile med kjolen på bodadräkten. Dessa dräktdelar åker lätt isär då man sitter i en bil och nöter.

  

Matte ordnade också så att de ovana bärarna blev uppställda efter längd och bredd. Då alla var lika i modellerna så det blev enkelt. Det blev en högtidlig och minnesvärd begravning efter denna genuina Gulleråsbo. När Husse och Matte plockat undan efter begravningen i kyrkan och nere vid graven åkte de upp till Klitten för att träffa några bekanta. Klitten ligger högt mitt i Boda, därfrån syns slalombackarna i Rättvik och Granberget i Siljansnäs. För att inte tala om vad kyrkan syns fint mot väster. Skidspåret i Boda går alldeles intill och lamporna från detta lyser hela kvällen. Den lilla stugan på bilden här nedan ska Karlströms Ecke sälja.

    

Efter uträttat ärende här inne i stugan var det hög tid att bege sig hemåt till mig. Det skulle komma främmande på kvällen, så Husse och Matte måste ramla på för att få varmt i stugan och duka till mat. Det var Ricard med sin nya tjej som skulle komma och hälsa på.

  

Grannas Far i Bûdgården kom också upp och hälsade på och hjälpte Husse att tyda GPS:ns manual, som inte var tryckt på svenska. 

 

Det blev en genomfin dag rakt igenom. Vackert och högtidligt i kyrkan och trevligt på Klitten och glatt på kvällen.

Nu plötsligt blev det tvärtyst när alla begivit sig av till sina hem. Här i stugan var det dags att gå till sängs, men först måste morgondagens kläder fram, så att allt är klart när alla är sömndruckna och vilsna.

 

Av Walters Edénius - 12 januari 2012 23:15

Igår kväll var Husse och Matte m.fl  hos "The Olsson Sisters" på Nylandet, där Finnmarksteamet hade en träff. Ingrid bjöd på fantastiska menyer, som inte skulle passa en fin katt som undertecknad.

Idag torsdag är det snöskottning som gäller. Det hade kommit en hel del. Vår plogmästare, Uffe, kom med sitt vidunderliga fordon upp och gjorde fint hela vägen från byn. Bûdgårds Far skulle komma upp till sin stuga under kvällningen, så Husse skottade väg till honom, ner till stugan, gantuse m.m Sedan for mina båda relationer till Bingsjö och skottade hela kyrkogården för hand liksom sedan i Dådran vid kapellet och på kyrkogården. Matte städade ut julen i Dådran samtidigt. Det är en himla massa snö där. Stugorna uppe i Hästhagen var alldeles nersnöade.

    

Efter upplevelserna i Dådran var dags att åka till Bingsjö och handla hos Pia. Ute i affärens farstu stod Britt-Marie och bytte ut böckerna mot färskare titlar. Hon är bibliotekarie i Finnmarken och är mycket påläst.

Nu äntligen åkte de mina hemöver. Husse gick ner till Bûdgården och började elda i kaminen, så att det skulle bli något varmare i stugan tills Far i huset anländer. Han kom fram emot 19-tiden, och då hade Husse eldat ett par timmar. Kjelle kom in till oss och fikade en stund innan han begav sig ner till sig. Husse hängde med och hjälpte till som väskbärare.

 

Av Walters Edénius - 7 januari 2012 16:45

Uret ringde vid femtiden på morgonen??? Jag gick in till Husse och Matte och tittade på dem om de hade allt under kontroll? Husse upp ur slafen som vanligt och eldade och grejade. Han kokade en stor termos med tevatten? Det varslade om ensamma timmar idag för mig. Det visade sig att de skulle åka till Nacka och gratulera Husses ena dotter och sedan barnbarnet Malte som fyller 1 år framöver. Dom packade bilen för alla eventualiteter, snöskyffeln, kläder, presenter, matsäckskorg m.m Det bar iväg vid 6.30 tiden. Bella och Trix i hönshuset hade full koll på resenärerna. Så fort Matte gick in till hönsen och gav dom mat och plockade ägg, så gick Bella och tuppen Trix ut och letade efter något att kolla på. Dom är vana att vara ute i carporten när Husse är där och kör ved. Tuppen brukar sätta sig på sågbocken och titta när Husse bär in veden, hönsen går och krafsar och pickar i gruset. Men nu fick dom gå in igen och vänta till annat tillfälle.

Matte inledde med att köra den långa färden söderut. Det var väldigt isigt och halt, värst var det från Svärdsjö till Lumsheden. I Gävlebro tog de en paus och plockade fram något ätbart ur matsäckskorgen. Husse gick in i macken där och köpte Gävle Dagblad för att kunna lösa Melodikrysset på resan vidare. Matte fortsatte att köra och Husse fyllde i korsordsrutorna. Framme i Arlanda Centrum stannade de till och skulle byta förare. Malte hade önskat sig en gunghäst i present. Husse gick och letade efter en leksaksaffär där och hittade en och dom hade endast en gunghäst kvar. Husse köpte den direkt.

    

Det fanns ingen förpackning till hästen, så Husse gick med den under armen till bilen och många vände sig om och kikade på honom. En gammal gubbe med en gunghäst.

Därefter gick den sista etappen av färden igång. Nu började det bli mycket trafik. Mer än det är på Bûdvägen.

Under tiden de var borta var det skidåkare här och stavade sig fram. En av dem skidade upp till grindstolparna och kollade nyfiket hur det såg ut hos oss, varefter vederbörande vände och for iväg.

Husses GPS, som han har en väldig tilltro till, fick någon akut åkomma när de åkte i dom långa tunnlarna i närheten av Stockholm. Det saknades mottagning från satelliterna där i underjorden. De lyckades ändå ta sig fram via 222:an till Jarlaberg och de hittade en parkering bredvid sopsorteringen.

Uppe hos födelsedagsbarnen var det liv i luckan. Där var det redan främmande, några goda vänner från trakten.

 

Malte var jätteglad när vi kom och han visade en av julklapparna han fick, en polisbil.

  

Deras katt heter Joker och är väldigt hemmastadd i lägenheten. Jag ska maila Jolker och bjuda hit honom till sommaren, så han får äta riktiga råttor och så att han får känna hur det är att ha mask i magen.

    

Malte kröp upp i Mattes knä en stund. Sedan högt upp på Fredriks axel.

  

    

Efter maten kom det fram kaffe och tårta. Fredrik hade placerat en raket på tårtan som sprutade gnistor rakt upp i taket. Matte tyckte det var spännande med sådana raketer och köpte två stycken i Valbo på hemvägen.

  

När skymningen började lägga sig över staden var det hög tid att bege sig hemåt. Det skulle bli totalt mörkt innan hemmet var nått. I Valbo centrum var det dags för en paus och inmundiga det som var kvar i kaffekorgen. Sedan tog Matte över ratten den sista biten över den hala sträckan via Lumsheden. Väl framme vid första korsningen i Dalstuga stod en bil från Linghed i mörkret. Det hade tydligen varit kalas där i kylan eftersom det låg flera tomma ölburkar där i snön. Mmm vad läskande!

Av Walters Edénius - 6 januari 2012 16:15

Idag skulle det vara körsång hela dagen, så som jag kunde förstå det. Tidigt på morgonen, fastän det var fredag, riggade Husse och Matte upp sig till kyrksöndag. Trettondedag Jul har ju en benägenhet att infalla vilken veckodag som helst.

De for iväg till Boda kyrka redan vid 8-tiden. Där skulle kören sjunga en massa julsånger. Dom gjorde en resummé av sångerna från Advent, Lucia, Jul och så Trettondedagstiden. Allt i ett svep, så nu var Julen utsjungen, skulle man kunna säga.

Efter körsången i Boda kyrka åkte Husse, Matte, Ingegerd och Nemos Matte till Prästgården och lunchade innan det var dags att bege sig den vintriga vägen till Finnmarken och Bingsjö. Husse riggade om till sockenkläderna i Boda Prästgård och Matte hade sina Bodakläder i Bingsjö kyrka, som väntade på att bli använda. Det skulle komma spelmän och medverkande från alla håll. Detta julspel som Bingsjökören sjunger, har nästan blivit tradition. Det var t.o.m en Lucia och en tärna från främmande land.

  

Spelmännen var från Finnbacka, Övre Gärdsjö, Stenbacken, Backa och Sörskog. Här övar dom på "Boda-Bingsjö Express" av Wikmans Hans.

  

Prästen, Jones Monica från Båckar, klädde sig i den högtidliga gamla svarta prästkappan från Bingsjö.

  

Det var flera ortsbor som agerade i de olika rollerna. Alla var riktiga ämnen för roller i större långfilmer såsom "Utvandrarna" eller "Hon dansade en sommar".

            

Det var mycket folk som kom och lyssnade. Det var en pampig syn när alla medverkande fyllde koret i sina färgsprakande kläder.

   

Medlemmar i kören hade bakat bullar och kakor till kyrkkaffet, läktaren blev alldeles fullbelagd av sugna kyrkobesökare. Hela koret var i ett enda kaos efter att alla åkt hem och lämnat kvar sin utstyrsel, noter, programblad och annat. Var börjar man att plocka upp?

 

Av Walters Edénius - 2 januari 2012 19:30

Gott Nytt År förresten! Jag har inte kommit mig för att skriva något. Det är lite definitivt med årsslutet, sedan var jag lite avvaktande om det skall höras några smällare. Men det var egentligen inget att oroa sig för nu så här med facit i tassen. Päkkos Mor och Far kom upp strax före Nyår till sin stuga. Det blev som ett julkort där när lysena brann borta i skogsbrynet.

  

Här hemma har Nemos närmaste anhöriga varit här på Nyårsafton till 12-slaget, då åkte alla ner till kyrkan där Matte skulle ringa in året från klockorna i tornet. Ricard skötte dena ena klockan och Matte den andra.

På Nyårsaftonen lite tidigare på dagen kom det en sextett promenerande upp från Larssons. Det var Bûdgårds Far och Mor och Putte och Lotta samt ungfolket med två hundar. Jag låg på altanen och hade full koll. Alla de gick sedan ner till Bûdgården och grillade nyårskorvarna. Husses mobil fungerade inte, det hade hänt något som hette "flygplansläge". Jag misstänker att han varit och tryckt på några knappar utan att förstå vilka konsekvenserna skulle bli. Far i Bûdgården är den person som hjälper Husse när han fipplar runt på mobilen utan förstånd. "Flygplansläge"? Det var också en term för en person som aldrig suttit i ett flygplan och kommer säkert inte att göra det. Men Bûdgårds Far ordnade till inställningen med ett par tryck och så var det frid och fröjd.

Husse åkte till Boda kyrka och spelade på den sedvanliga Nyårsbönen och Matte lagade den sedvanliga Nyårsmaten.

På Nyårsdagen var det lugnt och skönt. Husse och Matte for i väg och jobbade. Päkkos Fars och Mor kom in och hälsade på en stund på kvällen. Det var nog trevligt för Husse och Matte skrattade gott.

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards