Direktlänk till inlägg 23 september 2011

Solig och omväxlande dag

Av Walters Edénius - 23 september 2011 20:56

I morse när jag tittade ut kom Bonden från Elofs Vallen med en sten under armen. Han skulle väl ha den till någon lämplig plats i sin fäbod vid korsvägen.

Matte har skördat i sin örtagård och nu hänger det allsköns kryddor på tork och doftar spännande.

 

Under förmiddagden skull Husse och Matte gå ut och lägga stockar under pallkragarna, så de kom upp en bit från marken. Jag blir jätteglad jämt då de mina är utanför och jobbar. Det är kul att vara med och härja lite i träden. Bûdgårds Far åkte förbi nere på vägen på fyrhjulingen och vinkade glatt.

Husse sågade med motorsågen lämpliga längder av timret så det skulle passa till växtlådorna. Bonden kom upp och kikade hur det gick för dom. Det var ju han som kom på idén med att lägga under så det ryms mer mylla i facken. Allt enligt min linje, då blir det bra djup på matjorden att krafsa i då jag uträttar behoven.

Efter lunchen åkte Husse och Matte till Boda Kyrkby med sådant som skulle behövas till musikcaféet i morgon kväll.  När de kom på Stormyren bolmade det upp kraftig rök från Bingsjö. Det såg ut som om hela byn stod i lågor.

Men den kraftiga rökutveckligen  kom från en brasa på skolgården i Bingsjö. Värre än så var det inte. Men på håll såg det storslaget ut. 

De åkte vidare till framlidne Affes Matte. Hon har varit sjuk länge nu i någon virus, så min Matte skulle hjälpa henne att storstäda och sätta på värmen. Sjuklingen är väldigt frusen av sig och mår sämre om inte värmen är på.

Husse följde också med för att plocka lite svamp. Men han åkte först till Sunnanhed för att hämta sågklingorna som nu var nyvässade till att tas i bruk i mars. Nemo fick följa med, så han inte var i vägen när det storstädades. Husse och Nemo åkte genvägen över Sörboda till Kärvsåsen. Som vanligt forsade det av en strid flod över vägen på det vanliga stället. Men med fyrhjulsdriften igång gick det bra, det var vatten ända upp till dörrarna.

När det åkt över Ore-rå in till Kärvsåsens marker parkerade Husse bilen och gick en sväng med Nemo på de lättgångna vägarna av mjuk sand.

På ett ställe rinner ett stort dike under vägen och där skulle Nemo ner och bada. Han flög bokstavligen upp ur diket, sedan han blött ner sig.

  Husse har ett svampställe sedan gammalt, som han gick och kollade. Han hittade 6 stycken jättestora gula kantareller. Sedan var det oändliga mängder av trattkantareller. Husse plockade en halv plastkasse. Nemo låg och tittade när han plockade svampen. Nemo kunde nog inte förstå varför man plockar sådant med så stor iver. Husse hade aldrig sätt så mycket. Det var överallt. Det är ju mycket roligare att plocka än att rensa. Därför lämnade han svampmarkerna mot sin vilja. Väl tillbaka till byn i Boda var det snart dags att åka mot kyrkbyn. Där skulle Husse och Matte hjälpa till att möblera och duka inför musikcaféet i Bodamål. Sedan var det dags att fara till Bingsjö kyrka och slå på värmen och förbereda körövningen och begravningen.

Nu äntligen var det dags att åka hem till mej, som väntade sovande bland de vita kuddarna på dubbelsängen.

Husse och Matte hämtade posten först och åkte sedan förbi Nya Hanssons där dom badade i ett stort träkar ute på gården. Det såg jättemysigt ut och dom hade det säkert trevligt. Humöret var på topp!

 Nu var de hemma och lastade in allt och Husse eldade och Matte rensade svamp. Bûdgårds Far fick också en del att berika kvällsvarden med.

 


 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

24 september 2011 12:24

Vilka fina bilder på Nemo, det såg fränt ut när han hoppade högt.

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25
26
27 28 29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards