Direktlänk till inlägg 24 maj 2011

Småkaksknytis

Av Walters Edénius - 24 maj 2011 18:43

Tisdagmorgon och ett hemskt regnande som slog på fönstren som vätter mot Bûdgården. För att inte tala om vilken blåst det är och har varit i natt. Idag skulle det bli en Finnmarksförmiddag på Danielsgården, men den skall flyttas till bystugan där det är värme indraget. Matte packade skuffen full med omaka koppar och fat. Hon har en gedigen samling och ur dessa skulle det drickas kaffe på träffen under dagen.

Matte och Husse kom tidigt till Bingsjö eftersom Matte skulle jobba på kyrkogården först. Husse gick bort till Danielsgården för att sätta upp en skylt, som hänvisade till bystugan för de felgångna. På vägen åter mötte Husse en ortsbo som var ute och "morgonpinkade" sina hundar.

  

Anna Maria var i bystugan och förberedde lunchen och så småningom kom det folk undan förundan. Jones Ulla och Wikströms Lena hade igår kväll dukat och förberett. I annonseringen om detta program stod det att de som vill kan baka en sats av sina favoritsmåkakor och sedan ta med sig sin favoritduk. Detta hörsammades väldigt, det blev ett gensvar utan dess like.

  

Anna fyllde år denna dag, så alla sjöng och hurrade. Hon blev både snopen och rörd.

  

Det var inte bara kvinnfôlk som bakade småbröd till och med professorn i byn hade bakat en sats väldigt goda rutor. Två av damerna var nyfikna på hans recept.

  

Alla som hade tagit med sig sina favoritkakor ställde upp sig för fotografering.

  

Nova, som var den allra yngsta gästen, var en riktig kaffetunna. Hon drack två koppar kaffe på raken, fast det skulle vara grädde i. Här dricker hon tillsammans med Matte.

     Efter kaffet berättade de som ville historierna om de dukar som tagits med till kalaset. Det fanns många bakgrunder till dukarna hur dom tillkommit (även bakgrunder till kakdegarna!). Solveigs duk sydde hon vid 17 års ålder, Hall Ewa hade en duk som en karl sytt, Ingels Karin hade en duk som var över 200 år, Jones Mona hade en duk från hennes släkt två generationer tillbaka och duken hade tofsar i hörnen. Detta var bara en del av rariteterna som uppvisades.

Päkkos Margit och Päkkos Evy ville att Husse skulle släppas lös på det nystämda pianot, vilket han också gjorde. Det blev först två önskelåtar: Anna önskade "Aftonklockorna" och Hjort Melvin önskade passande nog "Annas visa". Sedan blev det allsång så det ekade i salen. Födelsedagsbarnet Anna sjöng jazzigt och medryckande i "Swing it magistern swing it". Nova ville sjunga om krokodilen och Emil i Lönneberga. Som sista sånger blev det söndagsskolsången "Min båt är så liten" och "Han är min sång och min glädje". Den sista är Sigvards favoritsång.

Nu var det dags att plocka ihop. Jones Ulla hade skaffat tomma godispåsar för dem som ville ta hem lite av småkakorna. Erikmats´ Börje från Björkboda inledde, varefter fler och fler nappade på hans goda idé.

Husse måste åka till Boda för att spela på Backåkern. I den branta Lidbergsbacken hade det rasat ner två stora runda stenar på vägen från ovansidan. Tänk om någon hade kommit samtidigt då de rullade ner.

  

På Backåkerna var det många samlade och Maj hade skrivit en halv A4 med sina önskelåtar som hon ville höra. Det var en stor bredd på hennes önskemål, så det gällde för Husse att skärpa till sig. Det var låtar som "Vind i seglen", "Se farfar dansar gammelvals", "Flottarkärlek" , "Man ska ha husvagn" m.fl

Matte jobbade under tiden för fullt på kyrkogården och hade en enorm kamp mot stormvindarna som inte ville att något skulle ligga kvar på marken. Hon trimmade gräskanterna och förberedde fondgravar. Jag led också av stormen här hemma och iddes inte gå ut. Det var skönt att luftvärmepumpen fick värma huset idag. Jag undrar om det har blåst ikull några av asparna nere på hygget? Jag bara funderar lite, för det knakar och sprakar så mycket.

 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

24 maj 2011 20:37

Vad många kaffekoppar och vad många kakor, himmelriket för kakmonster,så som husse vill säga

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards