Direktlänk till inlägg 15 juni 2014

Skolavslutning, studenter och sommaren välkomnad

Av Walters Edénius - 15 juni 2014 23:45

Med Äppelbo Gånglåt spelad av Marits Erik Berg och Alm Nils Ersson samt skolelever tågade all personal och alla skolbarn till kyrkan från Siljansnäs skola på torsdagsmorgonen. En tradition som inte Siljansnäs bryter för några "anti-politikers" skull. Högtidligheten är ett måste vid alla terminsslut. Dräktklädda skolbarn och kyrkan full av föräldrar och ortsbor, då detta är en höjdpunkt som berör alla.

 

Sexorna, som nästa termin går på högstadiet i Åkerö, satt längst fram och fick en ros var och vitsord.

     

Skolans avgudade och mänskliga rektor, Lundins Erik, höll ett såväl komiskt som djupt tal till alla berörda i skolan och föräldrarna.

Husse hade två barnbarn som var med i gänget och sjöng i den stora skolkören.

Siljansnäspästen genom tiderna, Hanz Holzmann, bjöd som vanligt på sig själv och höll ett up-to-date-tal.

 

Efter ett gediget program tågade alla ut med fanborg och spelmän i spetsen för att förenas familjevis.

 

En härlig gammal "Hitler-Vagga" stod utanför och väntade på att få köra några hem till saften och jordgubbstårtan.

Husse och Matte var bjudna ner till Göstaskôllor på examenskaffe. Det var samtidigt Tyras födelsedag, så det gjordes "två flugor på smällen".

Här hemma var det full rusch nere på Nygårds gantuse då Bonden höll på att sätta fast ett fönster. Först såg jag en arm som stack fram och plötsligt kom det fram ett ansikte.

       

På lördagen var det studentmottagning hos Bûdmases där Syster Ysters ungdomar hade sudentkalas eller "gask" som det står i Akademins Ordbok.

Flaggan var i topp och hos grannen satt draken i opp

   

Gårdens prunkande stamhagtorn bjöd på sin bästa blomning.

 

Gårdens katta kom från pärulande och hälsade Annica och Fredrik välkomna.

 

Kramar och presenter ströddes över studenterna och "lycka till" i mängd.

       

Husse var pressad av kvällens kommande "stå-hej" i Boda Kyrka och kunde inte sitta kvar och njuta som dom övriga.

Traditionsenligt sjungs och spelas sommaren in i Boda kyrka lördagkvällen innan midsommarveckan. En publikdragande tillställning som kräver ordentligt engagemang av alla samt god förberedelse.

Kören kom och repade vid 16-tiden och sedan kom spelmanslaget.

   

Som alltid är denna kväll välbesökt och uppskattad. Denna gång var det dessutom härligt sommarväder. Kören kunde ladda upp en stund ute vid kyrkan med den vackra utsikten, medan spelmännen repade.

       

Spelmännen övade noggrant på bl.a låtar med anknytning till Hjärp Erik, eftersom alla ville hedra minnet av en omtyckt och speciell spelkamrat. "Han kunde spela fiol på sitt dragspel" var ett talesätt om Hjärp Erik, han var följsam i Bodatakten.

                 

Körens fd bas, Kvist Gunnar, kom också och lyssnade och hade systern Kvist Rut med sig.

   

Kyrkvärden Per-Anders Långsvens hälsade alla välkomna.

       

T.o.m director musices från Ovanmyra Konserthus kom och auskulterade. Kanske de medverkande skulle vara något att ha i sina utrymmen?

 

Kvällen avlöpte och applåderna rungade som vanligt. Carl-Johan Rudman höll ett vackert sommartal och tackade alla som gjort detta möjligt. Sedan tågade alla ut i den vackra miljön med spelmanslaget i spetsen spelandes "Åltomtabromarschen" efter Hjort Anders. Spelmanslaget spelade sedan vidare några låtar utanför kyrkan eftersom vädret var fullkomligt. Ensen, Övre Gärdsjö, Blecket, Kalkbruket i Rättvik och Hotell Lerdalshöjden syns i fjärran och de mäktiga höjderna i Siljansnäs. Långsberg, Långsåsen, Flenarna, Hjulbäcks Åsen m.fl





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards