Direktlänk till inlägg 27 oktober 2013

Cittror och annat

Av Walters Edénius - 27 oktober 2013 23:45

Söndag morgon och hönsen ville ut, det var ju så varmt och skönt. Jag gillar att det är så varmt på golven numera. Tänk vad lite isolering kan göra mycket.

Matte var hemma och donade under förmiddagen medan Husse åkte till Boda Kyrka för att spela. Husse åkte och kikade på milan vid Bingsjö kyrka först om den tagit sig, men den låg lugn och het, hur man nu kan göra det?

Det stod bilar inkörda till höger och vänster längs vägen mot Boda. Det var kanske kalvjakt på gång?

I Boda kyrka skulle det bli familjeföreställning och det skulle delas ut hjärtan till de dopbarn som kristnats under året. Från Bengtsheden och Linghed skulle Frost Anna Lönn och Linders Anna-Karin komma och sjunga under gudstjänsten. Dom kan ju den konsten så det låter bra.

När Husse åkte över Lidberget gick Hans Jonsson ute och luftade sin Schiller. När Husse kom närmare Ovanmyra rå så höll bilen på att få infarkt. Den stannade i luften. Plötsligt var den inledande bebyggelsen till Ovanmyra förändrad. Dunder Jerks gamla lada fanns inte mer. Svensk Erling och Gifvanes Anders plockade ner den bit för bit. "Det svider i mitt hjärta" sa Svensk Erling. Men väggarna var till största delen murkna och ruttna och tidens tand har satt sina spår.

 

Med lite sorg i sinnet kom Husse fram till kyrkan och började öva sångerna som "Sväsjökråkorna" skulle sjunga. Det var fina låtar såsom "Ovan regnbågen", "Höstvisa", "När löven faller" med flera.

 

Det kom mycket folk denna söndag. Var det korven som lockade eller sången? Walters Ann-Lis och Per Marianne från Marthagruppen skulle koka korv och bjuda på efter gudstjänsten tillsammans med kyrkkaffe. De härliga och frimodiga Norgehustjejerna kom och fyllde en bänkrad och många från familjen Ollas på Lônåsn, Täpp Tore från Nôdre Gässbin, Knapp Barbro från Rågången, Liss Karl-Gunnar och Daniels Margareta från Lerdal m.fl

Husse åkte sedan hem efter att inmundigat en kokad slang.

Matte hade lunchen klar och sedan bar det fram till kyrkan i Bingsjö för att det skulle bli körövning med Bingsjökören. Det övades inför Alla Helgons Dag och Advent. Efter lite avslutande kaffe blev det övning med Cittronilerna. Bingsjölåtar till största delen. Päkkos Margit hämtade sin cittra så det blev fyra cittror, två fioler och ett piano samt en åhörörare (som inte betalade inträde).

       

Kanske Snälles Elsie och Ann-Marie kan börja och spela tillsammans med Cittronilerna? De är ju Finnmarksfolk också?

Ingegerd hade skaffat en cittra som det gick att spela mollackord och sjuor på! Den hade spakar, reglage och mätare, spännande värre.

Klockan gick och det blev mörkt. Päkkos Margit tog cittran under armen och gick hem, de övriga med bil men Jones Peter tog fiolen på traktorn.

När vi väl var hemkomna var det mörkt och disigt men varmt i luften. Det lyste hemtrevligt hos Päkkos där Johan med familj firade höstlov.

Men det lyste också vackert från Bûdgårdens stugor där tomtarna tassade i uthusen för att börja planera julen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards