Direktlänk till inlägg 12 oktober 2013

Usch vilken röra!

Av Walters Edénius - 12 oktober 2013 21:20

Nu är det inte lätt att bo här hemma! Jag vantrivs och längtar efter lite mer ordning på torpet. Husse och Matte har släpat ut allt som finns i köket. T.o.m det bastanta hörnskåpet drogs ut och lades på altanen pland tomaterna.

   

De lämnade bara vedspisen kvar. Matte fick blodad tand på golvisolering sedan sovrumsgolvet blev isolerat. Husse och jag skulle hellre vilja bli placerade i isolerings-cell. Vi är ju inte så snickarkunniga utan bara i vägen.

Ena dagen kom Kusjerkers Ingemar upp och murade eldfast tegel i kaminen. Husse hade beställt hem en sats från Skåne. Ingemar gruvade sig när han fick se hur trångd det var. Han kavalde upp ärmarna och murade med bara händerna, för skärsleven rymdes inte. Han fick eldfast cement ända upp i ärmhålorna.

När Husse och Matte burit ut möblemanget och den mesta av inredningen bar de ut de grova golvplankorna. Sedan gjorde Matte ett nogsamt underarbete. Hon var ända nere i avgrunden bland jord och sten och krafsade upp gammalt avfall från byggtiden för kanske 100 år sedan. Så småning kom ny isolering på plats.

 

Husse plockade fram lite äldre isolering från ladugårdsvinden. I några av skivorna hade några djur samlat jordnötter mitt inuti skivorna.

 


Matte har t.o.m plockat bort sina böcker om blommor. Hon vill gärna sälja dem till kamratpris om du vill ha dem?

 

Från det ena till det andra. Ute i hagen växer ett jättegammalt äppelträd som varje år brukar bära små sura frukter. Men i år har det blivit stora äpplen som faktiskt är ätbara. Matte tog ner några till Karlehags. Dom sa att detta är en mycket gammal sort som de inte lyckades namnbestämma.

 

Husse skulle ordna med maten medan Matte isolerade. Men hans fantasi är ju inte den bästa. Sovlet var i alla fall röding och kokta rosenbönor som vi fick av Solveig i Bingsjö. Hon odlar jättemycket med olika grönsaker. Men han skulle ju ha en sås till detta och det blev sågkedjeolja. Vilken tafatt karl! Han trodde att detta skulle vara bra för tänderna?

 

Så var det dags att lägga in golvet igen. Här signerar hon sitt namn det datum hon lägger om golvet. Såsom tidigare generationer gjort.

 

Husse gjorde rent alla plankorna. Under en av dem stod Mattes fars namn skrivet det året golvet var ute i luften senast.

 

Matte isolerade även runt kanter och väggar så att det skulle bli tätt och bra.

 

För att inte Husse skulle vara ivägen tyckte Matte att han kunde sätta sig i solen och dricka te.

 

Så kom Matte på att hon skulle ringa till Edsbyn och beställa ett fönster till toan, där det är kolsvart. Eftersom Matte är väldigt intresserad av att rusta och göra om till det bättre, satte hon igång med det också. Nu håller hon på med detta arrangemang på ett hus som inte ha en enda rät vinkel.

 

Det är i alla fall skönt att hon tänkt på mig och skaffat en kattlucka, som du ser. Detta projekt blir nog färdigt strax. Matte hade skaffat ny panel till insidan och så tog dyckerten slut. Husse fick långa 17 stycken av Kjell i Bûdgården som villigt hjälper till.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards