Alla inlägg under juni 2013

Av Walters Edénius - 9 juni 2013 23:45

Matte ser man inte mycket av nu, hon är hela tiden i sin nya (urgamla) SAAB och jobbar och letar rost, bilen är totalt avklädd och utarmad inifrån.

     

Jag tycker Saaben luktar mögel men jag är ju försedd med bra väderkorn. Matte har tvättat sätena med något löddrigt, som kallas mattvätt. Skönt att ta det lugnt i solen.

 

Bûdgårds Bosse och Andreas åkte hem under dagen, bara de inte kommer mitt i bröllopsyran i Stockholm, nu när det är prinsessbröllop.

Men dom hittar ju alla smågator i Eken. När Husse och Matte åkte hem från Nacka svängde de fel och kom till Stockholms City. De skulle ha svängt där det stod Sikla, men Husse trodde det stod text på Bodamål, alltså att man skulle cykla där.

På kvällen åkte Matte ner till storbryggan och tvättade mattor. Lite senare kom Mats och Ingegerd upp och det blev cittramusik hela kvällen och Husse kompade på piano medan Mats läste tidningar.

Dom kampade nere vid Amungen under helgen. De cyklade upp och ner.

Idag åkte Husse och Matte och jobbade. Matte var kvar i Bingsjö och bl.a förrättade en gravsättning. Husse spelade i Boda kyrka.

På kvällen var det musikgudstjänst i Bingsjö med Helena Kåks och Carl-Arne Gustavsson från Stjärnsund respektive Långshyttan. Helena har sin rötter i Bingsjö, hennes anfäder var dom som såg till att det kom en läktarorgel till Bingsjö. Orgeln köptes från Svärdsjö och Nylander som Helenas släkting hette, snickrade ihop de pipor som fattades så orgeln blev komplett och fungerar än i dag. Orgeln lär vara den äldsta i Dalarna, åtminstone en av de äldsta.

Helena och Carl-Arne spelade fiol och dragspel, de är egentligen tre musiker i gruppen men Kalle blev tyvärr sjuk och kunde inte komma med till oss.

     

Efteråt blev det övning i kyrkan med Larz Börjez kvintett. Det ser ju proffsigt ut med "z" i namnsluten, lite dansbandsaktigt. Lars är kyrkvaktare i Rättvik och så Husse, sedan Mats, Martin och Carl från Älvdalen, det blev ett väldigt musicerande. Carl bor numera i Särna men är från Rot i Älvdalen. Han köpte basfiolen från Skåne och den skickades per post till Särna utan att gå sönder, bra gjort!

Dom skall ha ett musikprogram i Boda kyrka och Dådrans kapell fram i sommar.

När övningen blev slut fråm mot 21-tiden åkte Matte ner och hämtade hem Husse och så blev det äntligen kväller.


Av Walters Edénius - 5 juni 2013 23:45

Klockan ringde 03.30? Vad står på? Något är det ju i görningen eftersom bilen redan i går kväll packats med finkläder och annat. Dom åt och gjorde sig i ordning snabbare än vanligt, innan kl. 05.00 var de i Bingsjö på väg mot Gävle. Det regnade i duggform och det var ruskigt ute. Det hade störtregnat under natten, så allt var blött och surt.

Jag tittade på deras aktiviteter och vände ryggen till och sov vidare. "Vem går upp nu, det är väl bara rävar och tjuvar som är igång på natten" sa Mattes far ibland.

Vid Gävle Bro skulle de sammanstråla med en följebil, men efter någon missuppfattning blev sammanstrålningen vid den Kinesiska borgen efter Dalälven.

Matsäckar fram och vackert väder.

 

Under tiden blommade de tre olika syrénsorterna bakom Boda prästgård lugnt och stilla och en av skollärarinnorna var ute med hundarna, som vanligt.

   

I Boda var livet lugnt utan stress i trafiken, men här skulle nu E4:an tas i bruk med riktning mot Vaxholm. Efter några extra krumbukter utanför GPS:ens täckning kom dom fram till färja nummer ett och nummer två mot Gustafsberg.

Det var stora färjor som gick 12.59 alltså ett i ett.

Nu var fastlandet nått och sta-resan strax klar. "Lillsvôd" äntligen! Kl. 10.00 var planerna att komma fram men det blev någon tidsförskjutning. En skylt med en naken karl som spretade på benen visade att det var gymnastik, idrott och frisksport som var huvudingrediensen i detta lärosäte.

 

Snabbt traskade de fram till gymnastiksalen där betygsutdelning och "tack och kram" skulle avges och "Den blomstertid" skulle frambringas.

   

Ett par vildsinta elever visade upp en sammandrabbning på golvet, det verkar inte vara en utbildning för begravningsentreprenörer?

 

Efter rektorns tafatta tack till eleverna (han glömde att tacka lärarkollegiet) sjöngs med blandade känslor och stämmor "Den blomstertid". Min dokumenterade och formella Husse står och sjunger med svart fluga och rosa skjorta. Men jag räknar inte honom som min Husse längre eftersom han hela tiden är på resa.

 

Så kom stunden för kramar och kramar, tårar och tårar efter en tids tät sammanhållning, dag som natt.

Mattes son fick nu tillfälle att träffa sin familj och få presenterna. "Kom inte med blommor och choklad och annat krafs, nu när jag skall resa till Vimmerby inom kort" sa han tacksamt.

     

Ricard hade beställt lunch i skolbespisningen, Filé med fjång eller om det hette Filé Mignon, Husse minns rätt dåligt. Vi skulle dinera hos Mats Al, vem var nu det? Men Husse läste fel på skylten det stod Matsal.

Utanför huvudbyggnaden stod skolans cyklar uppställda, som adepterna hade tillgång till vid utflykter.

 

Nu var klockan strax närmare 12.00 och ett flygplan åkte på himmelen, förmodligen var det USA-planet som varje dag åker över Finnbacka.

 

När denna högtid var överstånden guidade Ricard runt i alla rum. Killarna hängde alltid ut en slips på dörrhandtagen när de hade tjejer hos sig och tjejerna hängde en behå på handtaget om de hade herrbesök.

Nu skildes alla åt. Ricard hade packat sin bil full och färden skulle gå till det nya jobbet i Vimmerby. Ann-Lis körde den andra bilen åter över färjorna och hem till Fridens torg. Husse och Matte tog en annan riktning in till Jarlaberg för att hälsa på Husses dotter och för första gången se sitt senaste barnbarn. Som skall heta Sixten. Tänk att alla gamla namn kommer åter, nu döps ingen till Mikael eller Monica.

       

Dom hade precis flyttat in i ett nytt radhus med egen gräsmatta så MC:n kan parkeras utan böter.

Husses barndoms piano fanns fortfarande med och Melker leker här med den obehårade katten.

   

Härliga jordgubbar och grädde ställdes fram på bordet. "Jordgubbar får man järn av" sa Fredrik, "och rost i kalsongerna" tillsköt Husse klumpigt. Efter några kramar och vi ses igen, letade de upp bilen och försökte samla sig för nästa färd.

Färden gick då vidare till Täby för att hälsa på Husses bror och svägerska. De varnade på radion om köer, 13 km/tim och olycka på Essingeleden. Samt stora studentkorteger och många som skulle ut till sina fritidshus på landsbygden. Alltså totalt fel att åka i Stockholm för en ovan person som Husse. De hann inte så långt förrän de körde fel och kom rakt in i City bland studentmössor och irrande folk. De körde på vägar de aldrig varit på, GPS:n gick varm och ropade "fel rutt". Så småningom stod det Roslagstull och då släppte dom inte riktningen förrän de var i Täby och en efterlängtad stund i lugn och ro. Nu krävdes en timme att bara återhämta sig.

Husses bror och svägerska hade dukat upp middag utan dess like ute på altanen bland fågelsång och grönska.

 

Nu började sista rutten mot oss här hemma. De åkte över Edebo där Husses föräldrar, farföräldrar och morföräldrar ligger begravda. Gravarna har alla tomtgräns mot varandra.

   

Mittemot kyrkan ligger skolan där Husse gick och klockstapeln intill med kyrkan på andra sidan vägen.

     

Längst ner på "nya kyrkogården" är minneslunden belägen. Dä är Husses äldsta bror begravd.

 

Efter besöket hos de "sina" på kyrkogården gick färden norrut, förbi det gamla missionshuset där Husse började spela orgel.

 

Där bodde även Husses lekkompis Stefan, och dom var nog traktens fasa på den tiden. När Stefan äldre syster satt på dass tog dom en enruska och stoppade upp i fjöln (buru) underifrån, sedan snabb flykt undan. 

Längre norrut ligger Åhléns ladan där jaktlaget slaktade älg om höstarna.

 

Nu körde Matte den avslutande resan fram till Bjurs, där de åter bytte förare. Klockan närmade sig midnatt. Här hemma kom nyss Bûdgårds Bosse med sin barndoms kompis Andreas från Tyresö. Efter en stund kom Husse och Matte, äntligen kunde vi få ro i huset. Vilken dag!

Av Walters Edénius - 3 juni 2013 21:45

Det regnade i morse när Husse och Matte for iväg. Bonden var uppe och såg till sina djur i samma veva.

Matte ville inte alls ha något regn nu när hela kyrkogården måste slås. När Husse åkte till Boda kom det en riktig regnskur vid Källassen, men närmare Tora Motlut var det torrt på vägen. Husse åkte ner till Toivo som skulle byta bakhjulslager. Bilen orkar inte med vägarna i Finnmarken.

På gamla kyrkogården i Boda Kyrkby höll Swahn Göran och Fribergs Mats på för fullt med att reparera det gamla och originella staketet. De flesta av fyrkantbitarna som ligger direkt på marken har murknat och måste tjäras och bytas.

       

På kvällen när Husse åkte hem körde han ner till Södra Skålberget och kikade på ett ställe som var till salu nere vid Ljugaren. Härligt sommarviste med säkert dystert i höstmörkret. Enormt fin sandstrand intill tomten.

       

Matte höll fortfarande på att klippa när Husse kom. Han hjälpte till med den sista rutan så Matte kunde spola rent under Belosen.

 

Sedan en tur till Mattes syster Yster för att handla.

Väl hemma var hönsen jätteglada att bli frisläppta. De gick in i hagen till korna.

   

Matte skulle steka på köttfärsen som Husse tog fram i morse. Vilket mysterium! Matte ropade "var har du lagt köttfärsen!". "I kylskåpet" svarade Husse. Men icke! Nu började en sakletarstund runt om på alla omöjliga och möjliga ställen där köttfärs kan placeras. Det måste spöka, kan Prästgårds Johanna följt med hem? När Husse sedan gav upp och gick ut så låg köttfärpaketet på huggkubben i vôsklä, det kan man kalla ett omöjligt ställe i detta sammanhang.

Plötsligt hördes ett motorljud från Bûdvägen och upp kom Bonden med fru, med en gammal SAAB, som Matte köpt. Den har gått i Alfta och Getryggen en gång i tiden, men stått i Bomans lada ett 20-tal år. Nu tänker Matte försöka få tid att få denna farkost i körbart skick? Spännande, frihjul och allt!

   

Uch vad kallt det blåste ikväll!

Sedan ringde det folk som hade sett det gamla fotot på barnen här nedan.

 

Roland från Västabäcken sa att det är jag och min bror Rune, en annan tyckte att de var väldigt lika Gullås Ivar och Majt, i synnerhet på de mörka vackra ögonen. Men alla dessa är väl släkt och har drag av varandra. Spännande!

Av Walters Edénius - 2 juni 2013 23:30

Igår sken solen högt på himlen. Nere i Bûdgården var det full fart med att pynta och klippa. Kjell och Anna-Karin var upp och fikade lite på fredagskvällen, innan de fortsatte med allt som väntade. Det är alltid roligt när dom kommer, jag gillar Anna-Karin lite mer för hon verkar vara väldigt förtjust i mig. Kjelle är bra han också men jag tror att han gillar hundar mer och där delar sig våra åsikter.

Idag på förmiddagen åkte Husse och Matte ner till kyrkan för att ställa i ordning inför begravningen av Kvâråkers Märta. Hon kommer egentligen från Bôrn, kan hon vara en Saraskôlla tro? Je minns int så noga, je ä ju son pass mitje inger.

Kvâråkers Märta har i många år varit engagerad i Bingsjö frikyrkoförsamling och på senare tid i Envikens Missionsförsamling. Det kom flera representanter med därifrån också. Märta fick en väldigt högtidlig och vacker begravning i vår lilla vackra kyrka.

 

Prästen Lennart från Hosjö sitter här och förbereder det sista av griftetalet innan begravning skall begynna. Husse spelade gamla läsarsånger som samlingsmusik. Malte och Marie från begravningsbyrån i Bjurs sjöng en vacker läsarsång.

 

Märtas dotter sa efteråt att det var en vacker begravning med stor närvaro.

Minnesstunden hölls i Bystugan och det var många bybor som representerade trakten t.ex Nylander Leif och Gunnel, Nylander Åke, som också höll ett rörande tacktal, Bo Leopold och Britta, Kåks Birger med fru och dotter, Aborr Greta, Hansollas Bengt och Madde. Medlemmar ur Missionsförsamlingen med Sjuksyster Maj-Britt i spetsen sjöng en aftonpsalm när de stod runt kistan. Vilken stilig gest från medlemmarna!

Husse tänkte "jag undrar om medlemmarna i Rocka Jaktlag gör likadant när jag ligger där?".

Matte bar ut blommorna till graven och Husse åkte snabbt till affären innan den stängdes. Per var redan på hugget att plocka ihop för dagen. Plötsligt kom också två motorcykelister som talade Hälsingemål in och handlade. Husse trodde att det var två 400-kubikare dom körde. Han brukar köra med det, eftersom det är det enda han känner till på området.

Här hemma höll Bûdfôljte på och jobba med ved och tvätt. Hönsen gick runt här och krafsade i hallonhäcken.

På kvällen kom Nemo med Matte, fjås och Kusjerkes Far upp och umgicks. Dom skulle kolla kartor över rutten till Lillsvôd.

Matte hade rört ihop en god paj med grönsaker.

 

Den förbaskade hunden gör rusningar mot mig. Han fattar inte att detta är min tomt. Jag skulle ju kunna ge honom en lucka på nosen men då kommer ju jag att få f-n för det, så jag smet in under torpargrundet. Kusjerkers Far överlistade mig att komma ut. Jag lade mig  i gruset och höll besten under uppsikt. Titta hur Nemo står och sträcker på sig, precis som om det var han som bodde här?

 

Efter ett tag blev det lite kallt ute så dom gick in och satte sig på altanen. Då satte Matte igång med att demostrera cittran och spelade tillsammans med Husse en Nylandspolska "Oppifrå".

Husse skulle göra sig till för Nemo genom att att ta ett långt tunnbröd i munnen och krypande mata honom på så vis, alltså en oral överlämning. Nemo blev så generad, han skämdes över Husses beteende, eller så var det Husses dåliga andedräkt.

Jag vet inte, jag tittade bort.

Idag åkte Husse till Gulleråsens Missionshus för att spela på en ekumenisk gudstjänst därstädes. Husbandet spelade till psalmerna. Röjås Gun, Röjås Elsa, Gunnar och Uno Jonsson spelade liksom Husse.

Rolands Jonssons kôlla i Gulleråsen sjöng två solosånger.

 

Gunnars fru Berit, höll en jättefin och engagerande predikan. Hon kan det där med att få folk att lyssna och få sammanhang av budskapet. Det var nog ingen som tänkte på ved eller ogräs denna gång.

 

Mycket folk var det också bl.a Knapp Barbro, Ulla Iversen, Roland och Lisbet, Långsvôds Mor, Margareta Danielsson, Kusjerkes Gunnars Ewa m.fl Ewa hade nog närmast till Missionshuset. Roland Jonsson ansvarar alltid för kyrkkaffet i lilla salen. Uno lät ett

gammalt foto från 30-talet gå runt för påseende. Det var ett Luciafirande i Gulleråsens Missionshus. Lucian var Tjäder Svens Signe.

"Hon kommer ut för ängarna i Sjugare by" fast det är ju inte en Leksandby, utan Gulleråsen.

 

Sedan var det dags för Husse att åka hem och äta.

Hos Tina Jansson på Lenåsen hade barnen en loppis i vôsklä. Husse stannade och köpte en skyddshjälm och en bunt med gamla vykort. Ibland dessa vykort låg detta foto taget av Märta Berg i Rättvik. Är det någon som känner igen barnen på fotot?

 

Matte hade knäskurat plankgolvet i köket och lagt på rena mattor. Golvet blev nästan vitt. Jag lade mig på de rena mattorna och njöt. Jag älskar när det är rent. Det finns ingen unken lukt från den danska katten på de nya mattorna. Livet är värt att leva!

Kjelle och Anna-Karin kom upp och sade hej för denna gång. Dom skulle bege sig till Madrid och vara barnvakt några dagar nästa vecka. Men de kommer upp till Midsommar.


Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards