Direktlänk till inlägg 20 november 2012

Åh gröne va´ kattspôrer ä va utaför jän!

Av Walters Edénius - 20 november 2012 21:45

I söndags övade Bingsjökören i ett par timmar inför Advent och Jul och så turnéen förstås. Kören skall till Svabensverks kyrka och hålla en musikstund, det blir också cittramusik, fiol samt "O helga natt" med "de tre tenorerna från Finnmarken". Hoppas några kommer och lyssnar på sång och musik i det enkla, men med stort engagemang. Efter körövningen i söndags bjöd Ingegerd på sina älsklingsbullar, Lussekatter.

Lite senare på eftermiddagen var det en mässa med musik, där Husse spelade piano och orgel mellan prästens inpass.

 

Under tiden låg Rosie (kyrkkatten) och sov på soffan i Mattes lunchrum. Hon sover ibland i prästgården, där hon går in och ut genom en ventil och ibland sover hon på altanen hos Siv. Vilken situation att behöva leva nomadliv?  Men katter bosätter sig där de trivs, i annat fall flyttar dom. Vi katter äger Husse och Matte medan det är Husse och Matte som äger hunden. En väldig skillnad.

I dag hölls höstens andra förmiddag i Bingsjö bystuga. Det kom väldigt med folk, mer än normalt trots att flera av dom "vanliga" var borta.

Denna gång var det "dialektala ord och uttryck i Finnmarken", som var temat. Sven Trägårdh inledde med lite minnen från Ore och Idre om dialekterna där, sedan lossnade det bland åhörarna.

 

Flera av besökarna berättade fraser och ord på vårt mål, Nygårds Britta läste t.o.m en dikt. Vivi berättade skillnader i dialekten gentemot Dådran, där man mera använder bokstaven "u" i stället för "o". "Duppa i kuppen" eller som vi "doppar i koppen", o:en i doppa och koppen skall uttalas om o:et i t.ex ordet stor.

Olle Lindgren berättade att det i Finnbacka finns "h" i orden i motsats till Bingsjö. Finnbacka ligger ju närmare Boda, som har samma "h". Ingviol sa att i Bingsjö säger man "stega" men i Boda "ståki" för ordet "stege".

Bettan sa att i Dalstuga sa hennes far "dôrra" men mamman sa "dâre", liksom man gör i Bingsjö för ordet "dörr". Sixten använde varianten från Hälsingesidan. I Boda och Rättvik säger man "dåre" för ordet "dörr".

Claes-Göran berätta trevliga episoder från Källassen på Finnbackamål.

Jones Ulla sa att ryggsäck heter "fässil", halmmadrass heter "fässing". Liksom orden leva och lova heter "lôva" i Bingsjö.

Här sitter Ingviol och Olle och talar dialekter.

 

Vivi berättar om alla "u" som finns i Dådransvarianten.

 

Bettan berättade att hennes far Sixten alltid sa "dörra" och inte "dâre" som dom gör i Bingsjö.

 

Konditor Primarius från Iliastjärn, överraskningarnas man inom bak-konsten, Theo Simone. Han hade bakat två "Ägglikörstårtor ā la Theo". Tårtorna var ganska vassa eftersom det var såväl vitt vin som ägglikör i dom, så alkoholister fick vara försiktiga.

 

Per från Lanthandeln hade gjort iordning matiga Lasagne, som Anna-Maria serverade.

Husse åkte sedan i ilfart till Backåkern för att spela på andakten. Gesar Arne hade som vanligt ett stort konvolut med sig innehållande notblad, som han önskade att Husse skulle framföra. Denna gång var det en gammal schlager som hette "Shanghai" och några Amerikanska folkmelodier. Spännande uppdrag att från bladet, utan övning vara tvungen att spela prim ā vista. Daniels Gunnar var som vanligt glad och skojfrisk, han hade sina två döttrar på besök också. Tinsvôds Irma kallade Husse för "lilla gubben" och var glad att se honom.

Sven Trägårdh höll en avpassad och lättbegriplig andakt som alla kunde begripa, inga latinska snirklingar som totalt är ointressanta.

Så var det åter kväll och Mattes favorit skulle vara på TV i kväll. Leif G.W Persson.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards