Alla inlägg under oktober 2012

Av Walters Edénius - 14 oktober 2012 22:45

Jag märkte fort i morse att något var på gång. Nu ska dom ut och fara igen, tänkte jag. De kan aldrig hålla sig hemma på söndagarna som vanligt folk. Husse packade in ombyteskläder och matlåda, noter och potföljer. Matte däremot hade bara sin näpna lilla handväska med paljetter.

Nere i Bûdgården hade dom tagit sovmorgon, rullgardinerna var nere och det rökte inte ur skorstenen.

Husse och Matte for iväg till Bingsjö och tankade. Bo Leopold kom morgonpromenerandes söderifrån. Han berättade om björnarnas härjningståg i byn, om all muskelmassa som gömmer sig under deras pälsar.

Husse och Matte for vidare mot Boda Prästgård. Det hade kommit upp en skylt på Toravägen att man åkte på egen risk i Lidbergsbacken. Branterna där är säkert uppluckrade av allt regnande under året. Det var undertecknat med LOT. Kan det betyda Lenåsen-Ovanmyra-Tora?

 

I Prästgården lastade Husse ur matlådan och ombyteskläderna.

Brandkåren i Boda kommer nog att ha en räddningsövning på måndagkväll. Dom brukar träna att rädda folk ur brinnande bilar. De klipper upp taket bl.a på bilen. Brandsoldaterna är noga med att hålla sig tränade med rutiner kring olyckor.

 


Matte släppte sedan av Husse vid kyrkan och for till Kärvsåsen.

Matte och Annica med fjås skulle till IKEA i Valbo för att handla hyllor och skåp till hennes svit på gården i Åsar.

Det blev en lyckosam resa, allt dom skulle ha fanns i lager. De åt lunch där och under hemresan besökte de Annicas glada kompisar i Storvik. Där blev de bjudna på te och smörgåstårta samt mandelbiskvier.

I Boda kyrka var det sång av Anna-Karin Linder och Anna Frost, som bor i Linghed respektive Bengtsheden. Dom sjunger väldigt fint och njutbart. Folk applåderade och gick fram till dem efteråt för att personligen tacka.

 

Det skulle bli auktion på resultat från årets skördar i samband med kyrkkaffet. Folk har skänkt rotor, betor, bakverk, frukt, växter och annat.

 

Gullan och Ruth skötte kaffeserveringen med den äran. De flesta stannade kvar och njöt av mockarutor och veteknutar.

     

Lennart svingade klubban högt och lågt och försökte få igång församlingens köplust. Han drog ena vitsen efter den andra och till slut kom pungen fram och det betalades glatt.

     

Pengarna skulle gå till det s.k koprojektet i Afrika. Åtminstone en ko räckte intäkterna till.

Husse kutade sedan ner till Prästgården för att äta upp matsäcken och koka kaffe till Bingsjökören, som övade i Boda denna gång. Två tjejer från Svabensverk hade kommit med i kören.

Bröderna Ljunggren hjälpte till att skära grönsaker till pausfikat.

         

Klockan gick fort. Lâggar Marianne ringde och funderade var Husse var. Det var hög tid att gå upp till kyrkan där Marianne skulle ha Qigong. Husse skulle spela orgel och piano som avslappningsmusik. Det kom folk från Rättvik, Lenåsen, Ovanmyra, Silverberg. Alla tyckte denna stund är skön att delta i, hoppas flera provar på en okomplicerad stund med musik och lugna rörelser. Marianne och Husse ska erbjuda detta en söndagkväll i månaden fram till vårens ankomst.

När Husse höll på att släcka och låsa i kyrkan efteråt kom Matte åter och hämtade upp honom. De mesta av inköpen på IKEA hade burits in i Kärvsåsen.

Nu var det hemfärd till Budkatta, som har haft det lite ensamt.

Bûdgårds Far var upp en stund vid 12-tiden med ett par glasfigurer till Husse.

Det blev varmt och skönt i vår stuga och jag fick färsk mat av min specialkost "Pro Plan" från Valbo.


Av Walters Edénius - 13 oktober 2012 21:23

Mattes "Milionbell" har prunkat som aldrig det detta år. Det är en sorts petunia med miljoner klockor på. Den har trivts perfekt i Snälles Johns tillverkade näverkruka.

     

Matte använde lövblåsen för att få bort björklöven från grusgången. Det fungerar bäst om löven är torra.

 

Hallonhäcken sträcker på sig nu när den fått stöd runt om. Matte har placerat ut ett notställ i en av rabatterna. Hon tycker att Husse kan stå där och träna kördirigering.

 

Igår bestämde Husse och Matte sig för att försöka snickra ett par portar till den nya vedboden. Matte sköter den tekniska biten och Husse försöker verkställa. Efter att de utstött vissa främmande ord som inte förekommer i Akademiens Ordbok lyckades de med planerna. Portarna hängde bra med de svarta gångjärnen från Clas Olssons.

   

Igår plockade Matte ner alla äpplen från våra tvenne aplar. Frukten var beställd från folk i Bingsjö med omnejd. Bl.a Gerd ville ha, eftersom en björn ätit upp all hennes frukt.

     

Idag har Bonden målat vindskivor och annan dekor på altanen, som såg ut så här igår.

 

Husse och Matte skulle idag hänga med Rocka Jaktlag ut på en älgdag i den under morgontimmarna så frostiga skogen. När de åkte såg de att en björn lämnat ett visitkort i Vilstensbacken.

De som skulle med ut i skogen samlades hos Nicklas för en kortare morgonbön och utdelning av pass. Nicklas hade även kokat kaffe som han bjöd alla på.

Nu har verkligen skogen målats i de vackra höstfärgerna. Så här kan de se ut på ett ställe norr om Ribäcken. Radaberget i höstskrud.

       

Det var full jakt hela förmiddagen, men efter vissa krumbukter drog det vidare mot Svinberget. Nicklas gensköt sin hund och hämtade upp den, eftersom den dragit iväg alldeles för långt med älgarna från jaktmarken. Hunden kunde inte förstå varför den inte kunde få fortsätta nu när den fått upp farten. Den verkade inte trött alls.

Matte hade eldat i en plåthink där hon satt. Det blir lite ruggigt att sitta still, fast hon såg skymten av en älg långt inne bland stammarna så fick hon inte upp värmen. Det brann som bäst när jaktledare blåste av den första passningen. Hon bar den brinnande hinken ner till samlingsplatsen där Sven hade tänt en fin brasa.

   

Efter en liten stund kom de andra från olika håll för att tillsammans umgås en stund och äta sina matsäckar, grilla eller steka pytt-i-panna, som Nicklas gjorde. Han slickar sig alltid om munnen så fort han hör ordet Pytt-i-panna.

 

 

Innan andra passningen skulle lottas visade Nicklas sitt nyförvärv. En värmlänning som är Jämte, är inte det konstigt? Den 10 veckor gamla Affe var väldigt pigg och hungrig på nya erfarenheter i den stora vida världen. Alltså Rockaskogen denna dag.

Även Affe slickar sig om munnen för att följa sin Husses beteende när det gäller mat.

 

Arons Lisbet och Göran tyckte om att passa Affe en stund. Kjell delade deras åsikt.

   

Affe gjorde sig bra på porträttbilden men hade inte tid så värst länge att posera lugnt och stilla.

 

Eftermiddagen var ganska lugn. En stor hare sprang fram och åter på Rockvägen. Det verkar vara bra harmarker i Rockaskogen. Det var mycket älgspår överallt men älgarna var inte tillstäds just denna eftermiddag.  

Nu åkte alla hem till sitt. I Budbacken kom Kjelle, Husse och Matte till mötes. Kjelle var ute och plockade upp gamla maschallburkar som gjort sitt. Kjelle får hela Budär att lysa vackert om kvällarna. Det är som en stjärnehimmel på marken. Kjelle brukar fundera hur de som bott här förr i världen har ansett om dagens solenergilampor och andra nyheter som lyser i mörkret.

Jag blev väldigt glad över att höra vår bil komma uppför backen och jag kutade ut och mötte dem. Ibland klättrar jag upp i ett av äppelträden för att jag är sprillans glad.

Idag har det varit fart och fläkt här eftersom Kjelle och Anna-Karin är här och Bonden har gått här och strykit (färg alltså).

Matte satte igång med att göra ren trädgårdsmöblerna och ställde undan dem, Husse gjorde ren hängrännorna från löv och annat. Sedan började Matte putsa fönstren på utsidan. Hon tänkte inte ta kväller alls. Husse var inne och förberedde kvällsvarden under tiden. Hoppas det blir något ätbart.

Kjelle eldade skräp nere i sin tunna. Han tycker det är jätteskönt att få bort gammal bråte som kommer fram vid städningen.

Av Walters Edénius - 11 oktober 2012 22:15

Det är tyst över allt. Det kan smälla något skott från älgskogen här och var. Det hörs även skott från Hälsingesidan när någon skytt från Alftahållet fått korn på en älg.

Det är lugnt ute på Rättvik, Boda och Bingsjö, väldigt lite folk som handlar på dagarna. Några "sistaförsöket-turister" spankulerar mellan Storgatan och Fricks. På eftermiddagarna börjar det hända ett och annat. Kamoflageklädda personer med röda band i kepsarna, några kan ha unken blodstank från byxbenen, alla skall dom komplettera med rökt sidfläsk eller annat pålägg, kaffebröd och koppsoppa.

Hemma hos mig har bonden takat sin veranda. Nu går det snart att kura skymning under brittsommarkvällarna.

I går var Husse nödgad ner till Rättvik på någon sittning i församlingshemmet. Husse skjutsade Matte till Boda Prästgård först, där hon skulle städa lokalerna. Sanny, Helen, Göran och "Ore-Kapen" stod och småpratade på grusplanen. Sedan åkte Husse vidare till Rättvik. Gässbiköllorna promenerade travstigen som alltid om morgnarna. Det är ett gäng på ett tiotal damer från Gärdsjö som träffas och tar en rask morgonpromenad. Maj, Anna-Greta, Elsa m.fl vinkar glatt när Husse signalerar åt dem.

Kommunhuset i Rättvik håller på att få nytt tak, viga och ungdomliga hantverkare kutar som ekorrar upp och ner på ställningarna.

 

Klockstapeln vid Församlingshemmet liksom klocktornet i Bingsjö rör sig betänkligt när klockan svänger till sammanringning.

 

Husse säger att han känner på klockringningen i Bingsjö kyrka när Matte är irriterad. Hon trampar klockorna där uppe i tornet. Ibland blir det sådan fart på "storan" och "lillan" att Husse måste hålla sig i kandelabrarna på orgeln för att inte ramla av pallen.

 

Mitt för Församlingshemmet ligger Handelsbankens lokaler. För ett antal år sedan tjänstgjorde där Mans Solveig och Jöns Greta och de slängde käft med Rättvikare, Bodabor och Finnmarksfolk på sina egna tungomål. I hörnet, skyddad bakom någon skärm, satt den balanserade kamrer Johansson och nickade igenkännande åt besökarna. Nu är det nya pigga och glada kvinns som fortsätter trenden att bemöta bankkunderna på ett proffsigt sätt.

Vid lunchtid åkte Husse till Toivo och hämtade bilen som servats. Sedan full fart till Boda. Matte hade kokat höstsoppa till lunch.

På kvällen var det körövning och det strömmade in glada och sångtörstiga personer i lokalen. Kören övade bl.a sånger till Alla Helgons Dag och 1:a Advent. Ollas Marie började i kören igen efter några års uppehåll.

Idag åkte de mina till Backa för att klippa sig hos Utbys Barbro, sedan åt dom lunch på Fricks innan färden gick vidare till "gubbdagiset" alltså Clas Olsons i Insjön.

Men de stannade först till i Leksand för att göra några "passa-på"-uträttningar.

   

Det var en strålande solig och vacker dag. Affärstorgetss parkering kunde denna älgjaktsvecka svälja många bilar.  

Inne på Clas Olsons var det lugnt att handla, kunderna satt ju i älgskogen. Bara en och annan "jägaränka" var där.

 

Vid sidan av affärsparkeringen demonstrerades en självgående gräsklippare vid en liten timmerstuga.

   

Så var bilen fullpackad med grejor och färden hem inleddes. De stannade vid Lanthandeln i Bingsjö hos Per och handlade mat. Anna-Maria, Linda och Stilling kom in och handlade, blåfrusna efter dagens pass-sittning.

Äntligen hemma. Nu skall det bli skönt med lite spisvärme att krypa ihop vid.


Av Walters Edénius - 8 oktober 2012 18:45

Grannas Far i Budgården åkte redan vid 7-tiden ut till sitt älgpass i kanten av Flyten. Hoppas jaktlyckan är med honom.

Matte jobbade för fullt på kyrkogården idag också. Trimma, trimma och åter trimma. Hon gjorde också vinter i minneslunden med granris och ljung. Siv, Lena och Päkkosköllor kom till Matte och tyckte att det var en enastående gudstjänst på söndagkvällen. Dom tyckte att det var en uppmuntrande stund en sådan här mörk höstkväll med dessa skickliga musiker och för att inte tala om Bonäsviolinistens stråkdrag. Han verkade vara en högt utbildad musiker. Och prästen inte att förglömma, som gav de värmande orden till alla som var där.

Husse åkte till Boda och vid dikeskanten en bit efter Katthelvetet satt Nylander Leif på pass och 81-årige nya Westling längre bort. Husse hann inte åka så lång förrän den 81-årige jaktnestorn, som förvärvat Westlings fällde en stor oxe med ett skott. Älgtjuren kom troligtvis kutandes ända från Prästbodarna med en Dalstugahund i hälarna. En av förarna i Gruvås lastbilar stannade och kikade på ytterligare älgar som var i samma följe. Bilen stannade till på vägen mitt mellan älgarna och skytten och följden blev att det inte gick att skjuta något mer.

Skarp John var på väg mot Finnmarken i sin vinrött blänkande nya bil. Kanske han skulle till Hållberget och hälsa på?

I Boda Prästgård var det full ruljans inför eftermiddagens diakoniträff. Dahlköllor med Violett i spetsen dukade och kokade kaffe. Marilyn hade sådan värk i höften och det närmar sig operation. Skönt att det blir av snart så hon slipper värken.

Husse åkte hem på kvällskvisten. Vid Södra Ockranvägen stod det flera bilar parkerade liksom ovanför nedfarten till Lidbergsbacken. Det är jägare ute lite här och var. Vid Tora Motlut brukar det alltid sitta älgjägare och grilla vid den s.k muttern. Men där var det tomt idag.

   

Vid Gravsjön är bävrarna i fulll gång med att dämma upp i ån. Dom är skickliga på att fälla och fläta ihop fördämningar av björkar och andra lövträd.

 

Husse hämtade upp Matte och de åkte till affären och handlade. Affären är den s.k Sambandscentralen för Finnmarken. Där fick Husse veta att två älgar fällts i Finnbacka, en stor ko i Dalstuga och en jättetjur hos Bingsjölaget.

Den finurlige Bonden kom med ett bra förslag: det borde finnas en tavla i affären där det skrivs upp samtliga resultat undan för undan som Finnmarkens jaktlag fäller under hösten, då är det bara att åka dit och titta. Det var väl ett bra förslag! Precis som med vårtecknen.

Utanför Järna Runes gård hade Bingsjölagets jägare ställt sina bilar eftersom de har sin slaktlada där på gården. Husse och Matte stannade och tittade på deras idoga arbete. KusJerkes Gunnar höll som bäst på att avlägsna huvudet från älgkroppen med säkra snitt. Han har nog varit hjärnkirurg i sitt tidigare liv.

 

Den 81-årige skytten poserade vid de grova älghornen.

   

Alla ville fotografera den glada skytten, nestorn i laget med maximal jaktlycka.

 

Rune och Leif gillar att språka med Matte. Rune tycker att kyrkogården är så fin och Leif var som alla andra imponerad över Bonässpelmannen i kyrkan igår kväll.

 

Leif kom på att han måste vaska av älgblodet från händerna innan han åker hem och äter. Han vill ju inte att sin kära Gunnel blir irriterad över hans skitiga händer när han sätter sig för att äta hennes goda kåldolmar med lingonsylt.

 

Husse och Matte åkte och hämtade posten och sedan hem till mig. Jag låg mitt bland de vita kuddarna och njöt. Varför ska man vara ute och frysa när man kan ha det bra inne?

Av Walters Edénius - 7 oktober 2012 23:00

Under förmiddagen hade Husse och Matte tänkt göra mycket ute, men det blev inte så. Det regnade kalla och isiga droppar och det blåste  lite. Det blev i stället lite innejobb tills det var dags att åka fram till kyrkan och ha körövning.

Idag var korna uppe på Vallen och betade gräset som växt de senaste dagarna. Husse och Matte mötte Bonden med fru i Hästkassbåkkan som skulle kolla djurens välbefinnande.

I kyrkan blev det en härlig sångstund med kören. Mårséns Greta, Knutes Erik och Solveig trodde Älgmåsbönen skulle börja kl. 16.00 i stället för 18.00, så de fick auskultera körövningen.

Kören hade en stunds fika efteråt på läktaren.

 

Under Älgmålsbönen skulle "The Happy Boys" och "Orbergs Trion +1" medverka. Prästen Jones Monica hade klätt sig i sina jägarkläder och berättade om ett minne från älgskogen då hon jagade i Gräsbergs fäbodar på Blecket.

Det kom mycket folk till andakten, hela kyrkan fylldes av mestadels jägare med anhöriga.

Knutes Astrid, Knutes Erik och Solveig kommer här för andra gången denna dag. Björn Witasp går i bakgrunden, han och hans fru firade 40 årig bröllopsdag igår. Husse frågade om dom höll en tyst minut?

 

Musikerna satte igång med full fart, det var blues, visor och låtar som åhörarna applåderade glatt.

 

Back Ulf, Mases Pål och Hans Lindgren ur Orbergs Trion spelade ivrigt i låtarna.

     

Dom hade engagerat en fiolspelare från Bonäs, som visste hur en fiol kunde hanteras. Han spelade vissa låtar tvåstämt. Folk trodde att det var två fioler, men det var en enda. Vilken kille!

 

Folk njöt och gladdes åt denna traditionella älgmålsbön som hållits snart i 15 år. Nygårds Anders, Ann-Lis, KusJerkes Gunnar och Ewa, Sigvard, Goliats Klas, Hållbergsjägare, Jones Olle, Nygårds Lennart, Hindriks Bosse, listan blir oändlig.

     

Max på Nylandet hade lånat min kattbur för att kunna vänja sig åka bil. Jag behöver inte buren längre för jag ska inte åka härifrån. Det är så skönt nu när hösten kommer att jag inte behöver vara rädd för att Matte skall hänga upp mattorna i taken eller ta bort mattorna från dasset. Därför var det med glädje jag lånade ut buren, trots att det var till en hund. Max´ Matte lämna buren åter och i buren stod det en blomma med ett brev till mig. Från en hund?

 

Hall Ewa hade förberett älgstarkt kyrkkaffe på läktaren och bakat kuvertbröd. Alla som ville hade möjlighet att utnyttja denna samvaro med gott tilltugg. Bl.a Backfolket från Övre Gärdsjö tog tillfället iakt.

Efter att alla åkt iväg, vissa till sina jaktstugor, andra till sina bostäder, stängde Matte kyrkan och släckte. Nu åkte dom äntligen hem till mig.  Jag tog emot med öppna tassar.

Kjelle i Budgården höll på att breda smörgåsar och koka kaffe inför måndagens passande.

Av Walters Edénius - 6 oktober 2012 18:00

Det blåste snålt på morgonen, solen var inte i form. Nere i Rättvik på marknaden var det långkalsongväder. Försäljarna stod och huttrade vid sina stånd. Husse och Matte skulle köpa en vedkorg sedan skulle de träffa barnbarnen Melker och Elsa. Husse ringde och sa att dom skulle klä sig varmt med vantar och mössor. Matte stack iväg och handlade på torget och Husse väntade in sina anhöriga på Knektplatsen. Matte handlade en vedkorg liksom Husse. Det blev dubbla korgar dagen till ära. Husse höll på att få korgen av Matte.

Melker och Elsa med sina mammor kom från bilparkeringen. Husse tog dem med till karusellerna så dom kunde få roa sig lite.

 

Mattes kusin, Röjås Inger, satt och sålde karusellbiljetter. Skinande glad och pigg som alltid.

 

Elsa blev väldigt kall om fötterna, så hon fick dra på sig ett par vantar tills de skaffat varma sockor i något stånd.

 

Melker hittade en värmande brasa att tina upp fingrarna vid.

 

En bra såg demonstrerades bl.a för alla intresserade karlar.

 

Husse och Matte måste lämna Elsa och Melker för att åka till Boda kyrka och tjänstgöra på en urnbegravning.

Det var Birgit Ericsons begravningshögtid som skulle förrättas. Hon bodde på Backåkern och var alltid jätteglad när Husse kom och spelade. Hon satt i sin rullstol alldeles invid Husse när han spelade. "Hälsa dom där hemma" var en av hennes önskesånger. Då tänkte hon på sin son som bodde i Amerika.

 

Röjås Maria, som numera bor i Lima i Västerdalarna, är fyrmänning med Birgits son, hon sjöng en dalakoral på Leksandsmelodi.

 

Efter begravning var det kaffe i Prästgården. Nygårds Lisa hade bakat och stått i. Det var grovdoppa, kakor och en mycket speciell tårta.

Lisa hade Bodadräkten på sig och sitter här och pratar med Margareta från terapin på Backåkern.

 

Margareta berättade flera trevliga episoder om glädjen att samarbeta med Birgit på terapin.

Sonen och sonsonen höll också tacktal till alla som kom. En ingift släkting berättade också om Birgits pondus och reslighet, hennes ärliga sätt att resonera även då åsikterna delades.

     

Birgits urna skall sedan gravsättas i familjegraven på Hedemora kyrkogård.

Husse och Matte åkte hem och åt lite mat. Senare på kvällen tittade Kjelle upp en stund och fikade tillsammans med oss samt kikade på TV. Jag var även med ibland, det är så skönt när Husse eldat i öppna spisen.



Av Walters Edénius - 5 oktober 2012 23:30

Vad det är skönt när familjen är samlad här hemma för att alla vi tre tillsammans engagerar oss i trädgårdens höstsysslor. Matte är arbetsledare, Husse är led på arbete och jag gräver och gödslar. Hallonhäcken gjordes klar och hallonriset fick stöd runtom så dom inte stjälper åt alla håll. Lupinerna flyttades ner till nya rabatten vid ladan. Våra vackra flox hade fått mjöldagg på bladen så nu har jorden rikligt berikats med aska. All björklöv, som räfsades upp placerades också på rabatterna. Onödigt att räfsa nu eftersom det är massor kvar på träden, men det som nu dalat är i alla fall borta.

Vatt-tunnorna pumpades ur och rengjordes liksom badkaret.

Blomkålen skördades. Det blev blomkålshuvud lagom till att doppa i dipp eller så. Blasten var desto ymnigare.

 

Husse gick ner och serverade korna de saftiga bladen, som normalt är attraktiva läckerheter för harar.

Korna och tjuren tittade på Husse som om det vore ett kulinariskt skämt. Några av dem tuggade i sig helt artigt och gick sedan därifrån utan att avge någon positiv erinran.

 

Intill stod en mor och pysslade om sitt barn. Kon kollade igenom om det var knott som kliade på ryggen.

    

Den gamla ladan, som anses vara en av Dalstugas äldsta byggnader från slutet av 1600-talet enligt expertis, verkade njuta i eftermiddagssolen. Enligt Bud Ola lär det vara den s.k "Dalstugan" som givit upphov till bynamnet Dalstuga.

 

Nere i Budgården var Kjelle och Putte igång med att tänka ut ett lämpligt sätt för en båt att komma upp på bockar. Den blev extra tung av allt vatten som samlats på durken.

   

Tyvärr var bockarna alldeles för murkna för att orka med båten, varför jobbet lades på is ett tag.

Nu började dagen skymma och alla företag här hemomvid avslutades. I morgon skulle marknaden besökas på förmiddagen och sedan var det begravning i Boda på eftermiddagen.

Av Walters Edénius - 4 oktober 2012 23:15

I förrgår var det en sådan där trevlig dag för Husse, men förfärlig för Matte. Det blev en rolig eftermiddag på ålderdomshemmen i Rättvik, där Husse fick spela musik som de där boende gillade. De gamla skolkamraterna Sune & Rune från Rättvik träffades på Prästskogen. Rune hette Johansson på den tiden. Dom gick säkert i Lerdals skola.

 

Kyrkvärden Gunvor på Enådal kom inte denna gång till andakten. Åsell med flera funderade var hon höll hus. Gunvor kanske planerade inför sin födelsedag med bakning och inläggning av sill. 

Matte hade en blöt dag i Bingsjö. Så fort hon kom igång som bäst, så öste det ner. Byta kläder och försöka få dom sura torra på något sätt genom att hänga upp dem i taket.

Husse skulle ta med sig ett 20-tal ljung från Rättvik som skulle planteras ut på gravar. Matte gör ett lagom hål i marken med ett stuprör. Sedan är det para att plantera ner ljungen. Jorden i hålet följer med stuprännan upp och är bara att knacka ur. Några större ljung placerades vid porten.

   

En och annan var till sina gravar och risade inför den annalkande Alla Helgons dag bl.a Knekt Helga från Dalstuga.

 

Onsdagen började med en storsamling i Rättvik där alla anställda var med. Det var sista veckan för trädgårdsköllorna denna säsong och de avtackades formellt av Vikman. Rudman ledde samlingen och det blev en lugn ljudnivå, men saklig, som alltid då han håller i klubban. Sedan hade Boda sin egen samling en liten stund, där det som hastigast kollades av vissa saker. Husse och Matte hade turen att vara bjudna till Perjonsgården i Gärdebyn på lunch hos några av deras vänner. Förrätt, och härlig lax som huvudrätt och plommon med grädde som rätt nummer tre. På gården dignade träden av Viktoriaplommon. Grenarna ojade sig i vinden av bördornas ok.

Husse och Matte fick en kasse med sig hem liksom kål från det givande landet.

I Boda var det full fart på grävandet längs Björkallen. Det har visst något med data att göra. Grävmask-införaren är nog från Orsa, men han med spaden bor i Västberg längst ut mot sjön.

På kvällen var det körövning. Matte var upp och hämtade Annika och vid Bodahus kom Kvist Gunnar i full karriär och sneddade vägen på gammalt maner, det var bara en hårsmån att det smällde med Matte. Körmedlemmarna var som vanligt glada och uppåt. De sjöng och skrattade, kom med goda råd, funderade på hur man skall ta vissa toner.

Ingegerd i körens bror kom upp på torsdagmorgonen och sotade hos oss. Jag morrade då denna mörka varelse kom med rasslande utensilier och en jättedammsugare på stora skindhjul. Jag gav hans bil ett visitkort.

När han kom in till Matte sa hon "Hej min älskade vän!". Matte är en av de få som är glad åt att sotaren kommer. Då passar hon på att höststäda samtidigt. Mannen var en hejare på att klättra.

   

På eftermiddagen kom Kjelle i Budgården upp till sin stuga. Han kommer att bo här nu en vecka minst. Han kom upp och drack eftermiddagsfika och dom ventilerade det senaste som hänt häromkring och i hans närområde i Stockholm.

Husse och Matte åkte ner och handlade i affären hos Per, eller handlare Sjökvist, som Bo Leopold kallar honom. Efter inköpen var det att åka till kyrkogården och göra lite småplock för att sedan åka till Rönndaln och hämta ut ett paket som kommit.

Nu äntligen kväller, mörkret har lagt sig och det verkar bli en kall natt. Det var dimmigt hela vägen från Tänger till Bingsjö.




Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards