Direktlänk till inlägg 23 oktober 2012

Skolslöjd i Bingsjö bystuga

Av Walters Edénius - 23 oktober 2012 21:00

Igår höll Matte på och skurade vapenhuset med såpa och Kyrkkatten höll till däromkring. Löf Astrid eller Lång Astrid, som hon kallas i Bingsjö, kom och pratade en stund med Matte och risade sedan sina gravar innan hon åkte ner till Knutes Hilda och drack kaffe.

Idag blir det en strålande vacker höstdag, solen börjar gå upp i öst och sänder sina strålar över vårt hus och den ännu så bladrika vildapeln i hagen.

     

På Hälsingesidan och mot Bingsjö ser man dimman lätta och i Bingsjö kan man skönja vissa av husen, Westlings, Päkkos lagårn m.m

   

Solen har inte rått på alla hus här uppe än. Stora träd skuggar husen någon timme till.

       

En av Bondens kor blev törstig på morgonen, lite hö fastnade i ena hornet på väg till vattenhålet.

 

De frostiga bladen på marken bildar sköna konstverk en stund innan de töar upp.

   

Idag på förmiddagen börjar höstens första temaförmiddag i Bingsjö bystuga, som denna gång har ämnet skolslöjd på schemat. Husse och Matte åkte i god tid för att hjälpa till att duka borden och Matte kollade om Kyrkkatten fanns kvar. Den kom direkt när hon hörde Mattes steg i gruset. Väldigt hungrig och kontaktsökande gick hon direkt till dörren för att få komma in i stugvärmen. Så direkt upp på soffan för att känna lite "här bor jag".

 

I bystugan var Anna-Maria i full färd med att ordna med maten. Per, från Finnbacka, hade kokat en superb fläskgryta med rikligt av förbrynta fläskbitar, småtomater och annat läckert. Kaffe och äppelkaka med vaniljsås till efterrätt.

Strax före kl. 11.00 började folk komma och det samlades ett 30-tal personer. Många av damerna hade med sig sina alster från skolans syslöjd då det begav sig. Från Enviksbyn hade Inga med sig Davids fina träbil som han gjorde i slöjden i Dalstuga skola.

 

Knutes Hilda hade med sig ett par sexiga underbyxor, som Carl-Johan synade i sömmarna.

 

Hilda hade även med sig en klänning som hon och de övriga tre flickorna i 6:e klass sydde till examen. Alla fyra bar sina klänningar då på examensdagen. Hilda var flitig och energisk och sydde allt läraren tipsade om, när läraren inte direkt hade några mer uppgifter för henne fick hon brodera en duk med avancerade stygn, som överkurs.

   

Nygårds Britta hade också med sig många bevis från skolslöjden bl.a skolköksförkläden och ett snörvil till dräkten. Siv hade också sömat ett skolköksförklä och det var broderat med hennes namn i rött.

       

Marianne sömade sin sockendräkt i skolan för 70 år sedan.

 

Maten åts med god aptit och det samtalades om allt mellan himmel och jord.

   

Även Sparf Olle från Silverberg kom och hälsade på, han sjunger ibland solo när Husse spelar på Prästskogen i Rättvik. "Var skog har nog sin källa" och "Bland Ovikens snöhöljda fjäll".

 

Husse var tvungen att fara direkt till Backåkern för dagens nästa programpunkt. Kyrkkatten låg mitt på landsvägen utanför Bystugan, sedan hörde katten Mattes röst och sprang i ilfart till henne. Precis som Husse brukar göra, fast han ligger ju inte på landsvägen!

På Backåkern var det god trivsel som vanligt. Kjell satt utanför och tog sig bloss på maten. Arne hade med sig ett stort konvolut med pianonoter som han ville få spelade av Husse. Daniels Gunnar skrattade glatt och frimodigt. Knapp Brita höll koll på Husse så han spelade tillräckligt länge och hon försökte hyscha ner dom som pratade för högt så hon inte kunde höra alla tonerna från pianot.

Ingels Eva kom fram med kaffe och Husse satt och spåkade en stund med Tinsvôds Irma, som bad att han skulle hälsa hem till Ann-Lis.

Så var det åter dags för färd vägen österut mot hemmet och eldningen.


 
 
Ingen bild

kjell

25 oktober 2012 21:22

Så fina bilder, å då menar jag naturen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards