Alla inlägg under maj 2012

Av Walters Edénius - 17 maj 2012 23:45

Kristi Himmelfärds Dag. Röd dag i almanackan, alltså kyrksöndag för de mina. Efter diverse göromål på tomten for de iväg skapligt klädda. Först skulle de åka fram till kyrkan i Bingsjö. Vid Astas stuga stod Kajgårds kakelugnsbil inkörd. Han höll väl på och ordna till någon värmekälla åt de nya fastighetsägarna.    

                          

Vid 12-slaget skulle Esbjörn gravsättas. Matte hade förberett graven och klätt den. Sedan hade hon strött vitsippor i botten på graven så det skulle se lite vackert och vår-likt ut. Efter gravsättning var Husse och Matte medbjudna på kaffe till Päkkos Margit och Thomas med familj.

Här hemma var det lugnt, men i Bûdgården var det full ruljans på vårstädningen och mattvättandet. Mor i Bûdgården är full av aktivitet när hon kommer. Hon ser direkt vad som är eftersatt och så kör hon igång på alla cylindrar. Det händer massor på en gång. Hon är inte speciellt olik min Matte, det är nog ett kvinnligt drag.

Vid 14-tiden åkte Husse och Matte till Hållberget där årets första fäbodgudstjänst skulle firas. Uppe på gårdstunet hos Långsveds Elof och Ella-Britta bland vitsipporna och bakgrundsmusiken av lövsångare och smällar från skjutbanan i Finnbacka var det förberett med stolar och bord. Det skall ju bli kuljaktsstig i Åhedarna på lördag, så Finnbackaskyttarna måste tjuvträna lite. Det small även som om dom sköt för det s.k björnpasset tyckte Pricken från Västanå. Fyra snabba skott i följd.

Vid avtagsvägen till Hållberget satte Husse och Matte upp en skylt som visade vägen för de som inte hittar i trakten. Jones Monica, som var tjänstgörande präst, tyckte att skylten var till god ledning. Det kanske Tysk Sven från Stumsnäs också tyckte?

Uppe från stugans tun ser man Finnbacka i öster. På andra sidan byvägen är det en Mökjasgård från Lenåsen.

    

Hållbergets fäbodar tillhör fyra byar i Boda Kyrkby: Lenåsen, Ovanmyra, Solberga och Västanå.  Det kom folk från olika håll till denna soliga eftermiddag hos Danielssons bl.a från Solberga, Västanå, Ovanmyra, Stumsnäs, Dådran, Dalstuga, Bingsjö, Övre och Nedre Gärdsjö.

                         

Efter andakten åkte kaffekorgarna fram med stor iver och det pratades om folk och gårdar såsom det alltid görs i dessa sammanhang.

           

När Husse hade plockat ihop sin orgel och Matte alla psalmböcker och annat smått och gott, var det dags att åka hemåt och göra några småsysslor hemomvid medan det ännu var uppehåll.

I morgon är det en klämdag för många, kanske det kan klämma lite för Husse och Matte också för en gångs skull. Husse skulle ta rätt på ett par vindfällen som han fått övertaga. Bûdgårdsfolket hade erbjudit sitt maskinella bistånd, vilket var en nödvändighet, eftersom Husses talang är begränsad.

Av Walters Edénius - 16 maj 2012 21:30

Igår åkte de mina iväg relativt tidigt. Matte skulle få en heldag med råge på kyrkogården. Här hemma var det full fart på Grannas Far och Bonden mitt i byn höll på att börja stänga åt djuren. Till sin sakkunniga hjälp fick han assistans av barnbarn. Ingels Lena for också upp hit med sin fyrhjuling. När hon sitter bakom styret går det undan. Hon skulle skvallra för Bonden att han snart skulle få barn igen.

Husse hade med sig två kaninburar och en gungställning på släpet till Boda. Folk stirrade som om det var ett resande teatersällskap. Eller firma "Skrot & Korn".

Husse skulle jobba några timmar i Boda först och sedan i Rättvik på eftermiddagen. På väg till Rättvik skulle han köra denna last med kaninburar o.d till Husses barnbarn i Hjortgården, som ämnar skaffa kanin. Han ville inte åka på stora vägen allt för mycket utan han åkte småvägar över Västanå, Östbjörka, Dalhalla och Glistjärna.

 

Sedan Rovgärde, Sätra, Nittsjö och ut på 70:an och tvärt upp till Hjortgården. Turligt nog fanns det ingen bil på riksväg 70 denna gång. Hur som helst så levererades dessa utensilier till adressen. Micke, som hade jobbat natt på akuten i Mora, låg och sov, men kom ut och hjälpte till med att forsla undan vinterburen. 

På flaket åter till Dalstuga skulle en skänk forslas till Mattes syster Byster, enligt den nya bytes-sajten på Facebook.

Men Husse skulle spela på tre vårdhem först och därefter åka upp till Drafsån för att hämta en ny prutt-tunna till Dådrans kapell. Christer i Bingsjö jobbade där och han ordnade fram en oanvänd tunna för påfyllning.

Husse och Matte stannade i Bingsjö-affären innan de åkte hem. Det var Mattes syster Yster som jobbade.

Väl hemma ringde Husse efter Grannas Far för att kvällsdricka te tillsammans.

Idag var det först personalsamling och vaktmästarträff. Husse åkte till Toivo och lämnade bilen på service. På eftermiddagen var planering av alla gudstjänster från oktober till och med januari.

Efter detta skulle Matte träffa sin arbetsledare för att lämna papper timmar och annat.

      

Det var visst öppet på Eriks-hjälpen i eftermiddag, det var som den värsta System-kön utanför.

  

Nästan som utanför Boda kyrka kl. 11.00 på söndagarna?

Nu var det äntligen dags att åka till Boda och ta in posten och fixa det mest akuta och sedan till Bingsjö kyrka för att kratta grusgångarna.

Sedan äntligen hemma!! Husse och Matte slängde i sig lite fika för att sedan ut och trava lite i vedhögen en stund innan det var kväller.

På Vallen bakom stugan gick ett tranpar och åt av det nya gräset. De var så varska så det var omöjligt för Husse att smyga på dom. Tänk om Husse kunde ge mig kameran i stället som har mjuka tassar och inte några klapprande slipers.

  

Ikväll kommer Bûdgården att bli befolkad med många personer som skall tillbringa helgen här i paradiset. Bûdgårds Far går utanför fram och åter och väntar på att höra deras bil i backen.

Jag sitter i dunklet och kikar  på honom, utan att han varsnar mig.

  

Snart är det dags att krypa till kojs. I morgon är det åter jobb i Bingsjö kyrka och sedan Hållberget. Men åter om det senare någon gång.

 

 

Av Walters Edénius - 14 maj 2012 23:30

Matte körde hårt från tidiga morgonen till sena kvällen på kyrkogården. Parksoffor skall monteras, tegelpannor bytas för att inte tala om allt ogräs som redan tagit grusgångarna i besittning. På kvällen var hon totalt slut i ryggen, undra på det? Jag vet ju att kattskinn kan hjälpa, men om jag skall ligga på Mattes rygg måste hon ligga still på mage, den tiden verkar inte att finnas.

Husse var i Boda på sitt jobb. Gruvås bilar kom och åkte för att fylla på depån av grus.

  

"Mangrant" i Boda har arrangerat en hemlig lusttur för alla tjejerna i Diakonin. Det har blivit tradition att karlarna ordnar en utflyckt, som avslutning på terminen. Tyvärr var vädret stormigt och byigt utan dess like. Dessutom varvat med regnskurar. Men resan gick i alla fall av stapeln. Alla samlade ihop sig utanför prästgården och trängde ihop sig i bilarna, som bildade en kortege med Skarp John i spetsen.

    

Målet denna gång var Norrboda Gammelstad i Ore socken. Gammelstan består av 28 timrade hus med pärt- eller vedtak. Här finns två ursprungliga gårdsanläggningar med ett utvecklat gårdssystem, som ligger på var sida om en hägnad bygata. De två gårdarna tillhörde familjerna Nissniss och Finn.

  

Britt-Marie berättade och guidade engagerat och med stor inlevelse som fångade åhörarna hörselsnäckor. Här visar hon en budkavle från Norrboda. Alltså dåtidens SMS.

  

Britt-Marie ställde frågor till åhörarna och fick för det mesta riktiga svar. Ollas Hans är ju kunnig bodakarl, vadgäller gamla ting och gårdar. Bl.a att detta var en förlossningsstol.

    

I Nissniss´ dräktkammare fanns vissa av deras sockenkläder sparade.

  

Sedan var dags att byta stuga och där serverades kaffe och smörgås. I vår härliga vårmånad maj gick alla påpälsade med långkalsonger och dubbla kamelhårsunderbyxor. Men den varma välsignade drycken, som kokats av Ann-Lis och Marianne, värmde upp kropparna inifrån.

    

Husse passade på att affischera runt om i den norra kommundelen angående Åkersberga Kammarkör, som kommer och håller en musikgudstjänst i Boda kyrka på söndag. Kom och lyssna på dom, det blir visor och sånger med dala-anknytning och annan musik som är lättsmält. Några ur Marthagruppen serverar kyrkkaffe med hembakat dopp.

När alla kände sig klara med utflykten var det dags att åka hem till Boda. Husse packade ihop för att bege sig till Bingsjö och hämta upp Matte.

Väl hemma var det dags att laga kvällsmat, samt matlådor för kommande vecka. Jag fick skulden för att fisa inne, men det var faktiskt Matte som lagade mat av blomkål och vitkål. Dessa växter kan anklaga vem som helst för att inte hålla igen rynktåten.

Bûdgårdsfar kom upp och umgicks med oss en stund vid brasan och TV:n. Det är alltid roligt när han kommer, glad, positiv och humoristisk. När han skjutsade kompisen Arne till tåget fick han såga ner en tall som blåst över Bûdvägen. Bûdgårdsfar är smart, han har alltid motorsågen med sig i innerfickan.

Ute i hönshuset har nu Albertina bestämts sig för att ruva. Sex ägg ligger hon på. Matte lyfter upp henne och numrerar äggen med blyertspenna. Då går det att hålla koll på vilka ägg som kommit till senare. Annars blir det ju prematurer bland kycklingarna.

 

 

Av Walters Edénius - 13 maj 2012 22:30

Igår var det begravning i Boda kyrka, så Husse klädde på sig svart kostym och vit skjorta och for iväg. Först skulle han till Prästgården för att hämta nödvändiga noter. Där höll Catarina och dottern Julia på och lägga ihop smörgåstårtor, efter som det skulle hållas minnesstund där. Julia sjöng i Husses barnkör för många år sedan, hon är nog i 20-års åldern nu.

Det var begravning efter Mååg Mor i Ovanmyra, en älskad maka, mor, farmor och mormor.   

Förutom övrig släkt var också närmaste grannen, Ollas Hans och Anita med. Det var kyrkoherden som förrättade begravningen och han hade en metall-elva runt halsen. Kanske den var av silver, nickel eller vanlig plåt?

Husse åkte sedan hem till oss och riggade om kläder för att passa på och utnyttja det fina vädret till lite hemmajobb under eftermiddagen och kvällen. Korladu nere i hagen skulle påbörjas med att plockas ur efter vintern. Där stod en gammal dyngkärra med alla trädgårdsmöblerna på. Cyklarna, trefotar m.m Nu skulle detta fram. Grållen måste först startas efter vintervilan och efter lite hjärtmassage och ricinolja startade den. Den burrade högt av glädje på sitt speciella sätt. Det verkade som om den hoppade till av förhoppning och fick vårkänslor i hjulen.  

Nere i Bûdgården höll Kjelle och Arne på och jobbade. Arne såpskurade lillstugan och Kjelle höll på med annat.

  

Arne kikar på den intill stående björken, som är översållad med häxkvastsvampar.

 

Det hände mycket på gården denna eftermiddag. Matte gjorde iordning några av rabatterna efter vintern samt plockade fram krukor och annat som skall blomsterbeströs till sommaren.

Idag åkte Husse åter till Boda kyrka för att spela. Det var gudstjänst och ganska mycket folk. Det var bl.a Giftings Ruth, Hanséns Anna, Walters Ann-Lis, Maj-Britt, Hanspers Rune, Täpp Tore, Ollas Sören och många fler. Det var även tacksägelseringning efter två avlidna bybor.

Hemma höll Matte på och ordnade ute i trädgården. Gräset växer alldeles för fort. På vissa tomter i Rättvik har dom redan börjat klippa. Hoppas det dröjer ett tag till här uppe. 

På kvällen åkte Husse och Matte ner till Mattes syster Yster för att hämta två kaninburar och en gungställning. Husses barnbarn skall få överta dessa attiraljer.

I Päkkosgården här i Bûdär höll Lars och Lena på och jobbade med att räfsa ihop gammalt gräs och ris. De frågade om inte Husse och Matte ville följa med dom på en skogspromenad. Detta ville de förstås väldigt gärna. Lars är dessutom en duktig ornitolog, så det går att få veta vilka fåglar låter si och så. I går kväll satt en rödstjärthane på en stör utanför fönstret. En vacker syn att betrakta.

Kvartetten gick ner mot Blåbergsåsvägen. Lena ville inte vara med på bild.

  

Men så småningom kom alla med i alla vinklar.


     

Så vackert hanblommorna lyser på granen.

  

De gick runt en stickväg och så cykelvägen hem. Så är denna söndag till ända. Nu har alla släckt kökslamporna i vår lilla by på höjden. Det blåser friskt och väldigt starkt. Vedspisen orkar inte riktigt med att hålla värmen just nu. Hoppas kulingen bedarrar under natten.

I hönshuset har Albertina fått för sig att börja ruva. Men hon är en ung och ohämmad blivande mamma som hellre vill vara ute och slå runt med tuppen i stället för att hålla äggen varma. Det blir nog bara fjädrar i dessa ägg. 

Nu är det sängdags. Matte har redan krypit ner i sänghalmen.

 

Av Walters Edénius - 11 maj 2012 20:37

Hur det regnar fortfarande. Så vattrikt regnet är! Verkligen blött regn. Husse och Matte skulle åka till Plantagen för att skaffa parksoffor till kyrkogården. Där har dom mycket spännande. Penséer, margueriter, köttätande växter m.m Matte lyckades finna de soffor som var lämpliga och förhoppningsvis hållbara. Det var bara att lasta på släpet i regnet. Wellpappen blev som wettexdukar. Husse och Matte gick in på Ica Maxi för att äta lunch och där jobbade Utbys Barbros dotter som konditor. Där var även kort- och tomtemannen från Bodaboden och handlade tillsammans med en kvinna.

Matte skulle uträtta några ärenden på sta´n så dom åkte till parkeringen bakom Hammars Konditori.

  

Någon hade kört på en av gatlyktorna, men det var inte Husse och Matte, fast det kan se ut så på fotot.

  

Så var det i alla fall hög tid att åka mot Boda eftersom Matte hade en tid att passa där. Regn i parti och minut. De åkte över Sörskog. I Prästgården höll Catarina på och duka inför morgondagens begravningskaffe. Hansus Barbro och Karlbergs Annika stod utanför Konsum och bjöd på Siljans-korv. De var glada och pigga trots ovädret, men de hade i alla fall ett parasoll.   

Innan Husse och Matte skulle åka hem, måste de göra en resa till Kärvsåsen för att lämna hundmat till Nemo, som Nemos Matte beställt hem från Bingsjöaffären.

  

Nemo var så trött för han hade fått en långpromenad med sin Matte och Got Göran.

Flat Tony och Erikanders Ingemar stod på bron och filosoferade över krisen i Syrien. Husse och Matte lämnade byn för hemresan. Fast de skulle mellanlanda vid kyrkan med parksofforna.

I morgon kommer Bûdgårds Far och Arne upp till Bûdär. Nu plötsligt blir tre gårdar med folk här uppe. Trevligt!

 

Av Walters Edénius - 10 maj 2012 19:45

Vad "myndigheterna" hittar på? Några manschettmänniskor bakom skrivbord sitter väl och anser att skogsfolk skall ut och räkna älgskit, varför gör dom inte det själva? Bl.a Husse och Matte tillhör den utvalda skaran, som skulle räkna inom två rutor som någon bestämt från något håll.

Det var uppehåll tidigt på morgonen och de åkte iväg mot Rockskogen. Precis när de var klara för att bege sig iväg till punkt nummer 1 satte det igång att störtregna. Men årets första gök kom flygandes alldeles över deras huvuden. Sedan gökades det över allt i skogen. Matte svarade och den blev irriterad i sitt galande.

Detta räknande höll på från tidiga morgonen till eftermiddagen. Det är väldig kuperad terräng kring Amungsberg plus att det är hyggen. Det kändes i vadern efter inventeringens slut. Vid Nårstjärn var det två slyarbetare som tog bort småbusk och annat.

En älgtjur sprang förbi Matte. Sedan fanns det björnspår och på ett ställe hade två älgar haft en sammandrabbning. Det var älghår lite varstans.

Husse och Matte kom hem vid 15-tiden alldeles utschasade och genomtrötta. Lite senare på kvällen skulle det bli köravslutning för Bingsjökören. Dagen slutar i dur så att säga.

De klädde om och åkte fram till affären och handlade av Mattes syster Yster och for sedan till Rättvik. Körfesten skulle vara i Lerdal hos Ingegerd och Mats. Matte hade bakat en LKCF-kaka till kaffet.

        

Lars ville inte vara med på bild, så han gömde sig bakom ett kycklinglår.

  

Plötsligt kom familjens starke man fram med en jättekorg fylld med frukt och annat gott, som Husse fick för terminen han lett kören. Ingrid höll ett vackert tal med rosande ord i överflöd. Vilken överraskning! Husse blev överväldigat glad för uppskattningen. Korgen innehöll bara saker som var bra och passande.

     

Sedan blev det dags för sång. Det är ett måste när körvänner träffas och har trevligt. Vilken sång det blev! Dom sjöng allt möjligt från "Barnatro" och "Guldgrävarsången" till "Gamlän" och "Fritjof och Carmencita". Sedan sjöng dom en sång om "Johan Petter som for till himmelen". Husse ville att kören skulle sjunga den på Marknadsgudstjänsten, men Matte tyckte att den inte passade att framföras i Rättvik. Så blev det. Men i Finnmarken passar den bra!

        

En grå och färglös varelse satt vid pianot och kompade.

  

"Tiden går fort när man har roligt" sägs det. Det blev hög tid att bege sig ut bland regntunga skyar. Päkkosfolket här i Bûdär skulle komma mot 23-tiden och Husse hade tänt lite lysen där och haft på värmen, så det skulle kännas hemtrevligt att komma i midnattsmörkret.

Så slocknade vi alla med toner i öronen och uppförsbackar i benen.

Av Walters Edénius - 8 maj 2012 20:12

Tidigt i morse åkte dom iväg. Matte hade hur mycket som helst att göra på kyrkogården. Dammen i minneslunden skulle göras ren, pumpas ur och stenarna läggas om. Det finns hur mycket spännande organismer som helst under stenarna och på dammens botten. Sedan dra slang och i med nytt vatten.

I Boda var Husse på Backåkern och spelade. Knapp Britta, Stöt Greta och Tinsvôds Irma ser till att Husse inte slutar spela låtarna för tidigt. Utanför Backåkern i diket mot gamla kyrkogården växer det pestskråp. Växten har precis börjat och sedan blir det jättestora blad. Växten heter också pestillensrot.

    

På gamla kyrkogården gick Länsmans Greta och Soling Maj-Lis och småpratade. Husse gick dit han också. Dom vill gärna prata om ditt och datt.

         

När Husse kom tillbaka till Bingsjö ville Matte ha hjälp med att slå på vattnet. Hon varken vill eller får gå ner i brunnen utan att någon finns intill och kollar så hon inte trillar ner i vattnet. Det finns en liten hylla att stå på och kliver man snett kan man trilla ner i bråddjupet.

        

För några år sedan när hon gjorde detta jobb kom Jones Börje och skojade på sitt sätt "dra över locket om hon inte är snäll!"

Nu var det dags för hemfärd. I Järnakurvan mötte de en bil fylld med badentusiaster från Dalstuga. På Budmasesgården höll Syster Yster på att plantera päronträd och vildvin. Fäbodvägens början var jättefint sladdad till Vilstenshede. Uppe i Bûdbåkkan kom "Ewa-Mâ-Istn" körande, men vände för att bereda plats. Tack för detta!

Äntligen kväller!

Av Walters Edénius - 7 maj 2012 18:56

Så var vårmarknaden över för denna gång. I Rättvik rivs stånden ner och placeras i sina förrådslokaler. Knektplatsen blir tom ett tag tills det blir olika evenemang fram i sommar.

Jag tog en skogsmus direkt på morgonen och fick beröm. Det är inte alla som får kroppsvarmt kött till frukost.

I dag skulle Matte göra vår i Dådrans kapell. Trädgårdskôllorna och killarna på Rättviks kyrkogård åker också upp och räfsar av kyrkogården. Det är gjort på några timmar med en så stor insats. Två piketbilar med folk ryckte ut och skred till verket omgående.

                     

Stormen har blåst ner flera stora tallgrenar, som måste dras bort.

    

Husse åkte till Boda och jobbade medan Matte städade kapellet och rensade drôprännorna m.m På onsdag kommer Garmo och ett gäng kulturella personer för att se på lokalen och Inlands Lasse skall underhålla med fiolmusik.

I Boda höll Sanny och Helen på att räfsa prästgårdstomten och kratta bort allt grus som Sanny plogat in på gräsmattan i vinter. Det var så mycket snö kvar på kyrkogården i Boda så det var omöjligt att räfsa där idag. I den gamla tvättstugan vid prästgården höll Nittsjö Göran på och målade för Hall Ewa skall ha loppis där i sommar och kaffeservering.

        

Sedan kanske det går att kallbada i det gamla gjutna sköljkaret som finns kvar.

  

Ann-Lis var i prästgården när Husse kom. Hon är förste kaffebrödsansvarig. Det skulle bli diakoninträff idag och då måste det tas fram bullar, bullar och bullar.

Husse gjorde ordning affischer och åkte ut med och sedan var det ett himla ringande angående medverkande i sommar under olika musikkvällar. Gullan kom i full fart till Prästgården med ett gäng damer. Hon parkerade nästan nere i dagvattenbrunnen.

  

På eftermiddagen åkte Husse åter till Dådran för att hämta hem sin lagvigda. De skulle handla hos Mattes syster Yster. Men där var det ingen och butiksdörren var låst. Men det stod ett plakat "Jag har åkt till Lambôrn för att hämta tidningarna! Kommer trast!" Sanfrid och hans gårdshund satt också och väntade på att få handla.

  

Vid affären har ett starkt vårtecken visats sig. En maskros blommar i asfalten. Och någon har glömt sin keps kvar på motorvärmaruttaget.

  

Efter att ha handlat så åkte de mina mot Dalstuga. Vid Järna höll Rune på att vårbruka tillsammans med sin son. Karl-Anders med sin fagra ros stod och språkade med dem.

Strax innan Dalstuga hade en tall blåst över vägen. Stor sensation!

  

Det var f.ö inte några människor i farten på byn. Alla var nog hemma och skalade pärur och stekte fläsk.

Jag låg och sov i gungstolen när Husse och Matte kom hem och hönsen var ute och skrotade. Det såg så vackert ut men det blåste snålt och isigt.

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards