Direktlänk till inlägg 5 maj 2012

Gukkudämp med besked

Av Walters Edénius - 5 maj 2012 22:39

Det bara vräker ner snö, stora flingor som örngott. Hönsen tittar ut genom gluggen och vill inte gå ut och inte jag heller. Sparvhöken sitter i björken och spanar efter de vilsna småfåglarna som tafatt letar efter föda och inte håller koll uppåt och blir ett lätt rov. Jag knep en bofink, som jag bar in till Husse och Matte, men detta uppskattades inte. Jag tappade taget om kramsfågeln och Husse öppnade fönstret och den flög ut.

Bûdgården och stugorna omkring har fått ett jullikt utseende så här den sista vårmånaden innan sommaren nalkas.

     

SMHI:s rapporter stämmer inte med det lokala vädret hos oss. Husse och Matte skulle åka och jobba i Boda kyrka idag. Sommardäck och allt. Men så fort de kom förbi Vilstenshede blev grusvägen synlig. Det regnade nere i byn och snöade hemma hos oss. Till Finnbacka kom inte postbilen upp utan någon ortsbo mötte med snöskoter.

Framme i Bingsjö var det barjordt. Husse tankade vid affären och samtidigt kom Bonden och hans fru liksom Knutes Solveig för att handla.

Under dagen hade det visst blivit sjukdomstillbud hos Mattes svåger Råger, som fick färdas med ambulans till lasarettet. Ambulansen kom från Edsbyn eftersom Rättviks Marknad behövde "vår" ambulans. Men ambulansen körde Dalforsvägen i stället för länsväg 50 hit, vilket gjorde att det tog lång tid, dessutom var Dalforsvägen full av snö. Deras GPS måste nog justeras.

När Husse och Matte begav sig till Boda Kyrkby var vägen på de flesta håll snöfri. Uppe i Boda Kyrkby åter var det mera snö eftersom det ligger lika magnifikt högt som Bûdär.

 

Matte skulle vikariera som vaktmästare eftersom Sanny skulle vara ledig. Husse skulle spela orgel. 

Begravningsentreprenören har en amerikansk bil, en Cadillac, som verkligen är representabel för sitt ändamål.

        

Efter begravningen drack Husse och Matte samt Malte och Helene kaffe eller te tillsammans innan de skulle vidare till andra sysslor.

  

Husse och Matte skulle till Näsbyggebyn för att uppvakta Husses äldsta kôlla. Det brukar alltid vara solsken när hon fyller år, och det blev det också när de kom fram till dom i Siljansnäs. Husse och Matte lämnade vintern i Grytnäs. I Siljansnäs hade björkarna slagit ut på sina håll. Det var många som hela tiden ringde och grattade henne.

  

Hennes lagvigde satt och pulade med något som heter "Ajpåd".

  

Barnen var som vanligt fulla av energi och det var utklädning på gång.

           

Husse och Matte åkte hem vid 19-tiden och stannade till på Fornbybanken och tog en bild av bron som är gränsen mellan Leksand och Siljansnäs Socknar.

   

På andra sidan Österviken skymtar Sommarland.

    

Siljansnäsborna verkar vilja efterapa Rättvikarnas långbrygga, men med grus i stället för trä. Långbryggan i Rättvik kallas i folkmun för Sveriges största möbel.

  

Sedan var det bara att fortsätta till Rättviks Församlingshem för att möblera stora salen till marknadsgudstjänsten i morgon som ansvaras av oss i Finnmarken. Det har varit servering där under dagen och allmänt marknadsgyckel och efter en sådan tillställning behöver stolar och bord arrangeras för gudstjänständamål. Tänger Pojkarna med Egon bakom handklaveret måste också ha plats så han kan dra ut bälgen i "Vägen till Dalstuga".

Det var sommarväglag hela vägen hem, men på sista biten av vår lilla vägsnutt och uppe hos oss var den 1 dm vitt.

I bystugan i Bingsjö höll Nygårds Britta samt Jones Olle med familj på att duka för dopkaffet som blir i morgon. Jones Olle och Ewas barnbarn skall döpas. Husse och Matte var in i Bystugan en sväng för Jones Olle kanske skulle sjunga en solosång och då måste det övas en sväng för att få fram en hyfsad tonart.

Matte skulle plocka vitsippor till gudstjänsten, men det gick inte. I så fall måste man skotta undan snön först.

 

 
 
Annica87

Annica87

7 maj 2012 20:01

Härliga ungar! Men alldeles för mycket snö

http://bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se