Alla inlägg under april 2012

Av Walters Edénius - 18 april 2012 23:30

Matte har fixat till ett nytt snörvil till dräkten. Det är så himla fina färger på det, jag tycker om att ligga och beundra hennes dräktdelar när dom är nypressade och fina.

  

Husse skjutsade Matte till Boda idag för hon skulle städa upp efter kyrkans ungdoms aktiviteter. De hade bakat igår kväll, så det kan ju vara mjöl lite här och där. Husse åkte ner till Rättvik på en personalträff. Det blåste kallt men solen sken vackert ändå. En och annan klädde sig i vårstassen för att trotsa de sena våren.

  

När Husse åkte mot Boda fram på dagen så körde han efter Perssons i Kärvsåsen. Vid Österängarna stod det en älgko mitt på vägen och i diket en kalv. Dom bromsade in och älgarna satte fart i östlig riktning. Det går att urskilj den ena av älgarna på kortena om man har förstoringsglas? På det översta kortet springer älgen alldeles till höger om bilen och på det undre syns den springande som en mörk fläck. Husse är en stor naturfotograf, som du ser.

    

Matte åkte upp en sväng till Kärvsåsen för att assistera Annica, som skulle planera för sitt födelsedagskalas. Jag vet inte riktigt hur gammal hon är, för jag har ej koll på människoåldrarna, men jag tror att hon är strax under fyrtio år.

På kvällen var det körövning. Nu var det vårsånger som övades för hela slanten. Dessa skall sjungas vid brasan i Boda Kyrkby på Valborgsmässoafton. Det är skönt att bo här, så man slipper höra alla smällare och raketer.

Husse och Matte kom hem vid 22-tiden och jag var ute och tog emot dom som vanligt.

Av Walters Edénius - 16 april 2012 23:00

Husse och Matte for iväg ganska tidigt. Det hade kommit några fjun snö, men inte något som fick mej orolig. På vägen ner till byn hade det kommit lite snö i spindelnäten som satt bland träden.

    

Nere vi Rockvägen hade en timmerbil vänt, så Husse och Matte åkte genom byn för att inte behöva stå och vänta på att de skulle lasta färdigt. Tur var väl det för det var alldeles stopp på vägen.

Matte skulle jobba på kyrkogården och Husse i Boda Prästgård. Han mötte Jones Peter med skolbilen på Hållberget, och den var alldeles snöig och vit. Vad konstigt tänkte Husse? Men ju längre mot Ingels han körde ju mera snö blev det. Vid Källassen började allvaret. Vid Born var det ca 1 dm. Husse som hade satt på sommardäcken. Vid Ingels kunde han inte stanna utan for rakt ut på 301:an, men turligt nog var det ingen bil som kom just då. Ovanmyrabacken var svår att komma upp genom, ingen plogbil hade varit ute än.

Det var nästan 2 dm snö uppe i Boda Kyrkby. Det var bara att skotta rent vid dörren. Sanny kom sedan med traktorn och plogade rent eftersom det skulle bli trivselträff fram på dagen.

     

Så småningom kom det folk till Trivselträffen. Margareta Lindborg skulle berätta om sin resa till Sydafrika. Det var ganska många som kom trots vädret. Det var bl.a Dahl Gun, Bränd Anna-Greta, Bäck Anna-Stina, Hjort Berta, Ollas Hans och Anita, Stam Marie, Käck Britta, Dahl Kôllor, Walters Ann-Lis m.fl.

Margareta berättade med stor inlevelse och visade bl.a en tavla som några barn gjort i kåkstaden där de bor.

  

Margareta är gift med förre kantorn i Boda, Rune Lindborg. Här tittar hon på en bodaskål, som hon fick av Lennart.

  

Anna-Stina, Marie, Marianne och Lisbeth serverade en härlig vårtallrik som alla åt med glupskhet och iver.

  

Husse tittade ut genom fönstret för att se om det slutat snöa. Men inte!

   

Det var strålande väder i Bingsjö hos Matte. Hon kunde göra det hon tänkt. Hon hann ta bort allt gammalt ris från gravarna och eldade sedan upp allt inklusive allt ris från de två stora björkarna som Hillrings och Solvik fällt.

  

Husse tog med sig snöskyffeln i bilen och begav sig hemåt. Men nu hade det hänt en del på vägen. Den var plogad och asfalten var framme. Nere vid Bodamacken hade en bil kört ner i det djupa diket, endast taket syntes från vägen. Men det var massor av snö överallt i naturen.  Vid Tora Motlut såg det ut så här:

  

Sedan försvann snön mer och mer på Kilburakan och framme i Bingsjö fanns ingen tillstymmelse till ovädret. Kontraster utan dess like.

 

Av Walters Edénius - 15 april 2012 23:45

Det var som vanligt spelningar för Husse idag. Han åkte till Boda kyrka och drog sina "valser" över tangenterna. När han skulle svänga in vid Tora, var bommen stängd. Nu blir det alltså en period med omvägen via Ingels igen. I Born är minnesmärket efter Dagmar kvar som ett kännetecken på kvinnornas framfart i trakten.

  

Här hemma var det vårstädning. Matte storstädade och då är det storstädning inget fusk runt stolsbenen utan såpskurning och ut med skåp och annat. Nere vid Nygårds kom det tre karlar som stod och kikade. Dom verkade sola eller syna. Bonden mitt i byn kom upp en sväng lite senare.

Husse kom hem efter Bodaturnén, åt lunch och växlade stass för att åka till Danspalatset Hedenborg i Svärdsjö och spela på ett musikcafé där Viskraft och inbjudna släpptes fria på scenen i tonernas värld.

        

Det var väldigt mycket folk och dom applåderade frimodigt. Frost Annas syster Sara hade ordnat med pauskaffe. T.o.m extranumret måste plockas fram. Ungdomarna här ovan var i Boda kyrka och sjöng i somras.

Husse kom hem vid 19.30 tiden och då hade den leriga  och sönderkörda Bûdvägen stelnat till något.

 

 

Av Walters Edénius - 14 april 2012 23:15

Kl. 10 var det körövning här i kyrkan med Bingsjökören. Dom skall sjunga på marknadsgudstjänsten i Rättvik tillsammans med de populära Tänger Pojkarna. Det var en väldigt blåsig förmiddag, solen sken men det var otrevligt att vara ute. Allt blåste och skramlade iväg.

De åkte in och handlade hos Anna Maria i butiken. Appells var också där. Dom liksom alla andra i Dalstuga doftade vinprovning. Sid Jansson hade nämligen vinprovningskurs i bystugan under fredagkvällen. Inger och Marianne stod och pratade med Tage och Anita utan för vedhögen där hemma.

Husse och Matte åkte sedan hem. Husse fick för sig att det var slut på vintern och han bytte om till sommardäck.

Matte var inne och vårstädade altanen.

Husse for sedan med mjuka däck till Över Tänger och tvättade bilen hos Sundbergs i den fantastiska biltvätthallen.

Kalle W var ute och cyklade på Tängervägen med schäfern och jämten.

Hos Inger i Ytter Tänger höll nog mågen på och klippte ur äppelträden. Det var väldigt skickligt gjort, träden kommer nog att bära mycket i år. Hos smeden var veden prydligt spräckt och låg i perfekta travar, inget slarv där inte. Matte är så avundsjuk på hans järnstolpar som håller björkvedstraven tills den skall kapas och klyvas. Varje gång dom åker förbi saktar hon in och bara njuter av hans ordning.

Husse åkte till Svärdsjö för att gen-repa inför morgondagens musikcafé.

Därefter åter hem till lugna gatan.

Av Walters Edénius - 13 april 2012 23:30

Husse och Matte åkte ut en sväng för att kika om de skulle se någon björn som vaknat. De åkte upp mot Rocka och tänke sig vidare upp mot flygfältet och sedan ut på Dalforsvägen, men se det blev tji. Det var så mycket snö som låg kvar uppe på höjderna, så det var bara att vända. Det syntes heller inte till något villebråd.

Uppe hos Nicklas var det sågverksarbete på gång.

      

Ponderosa Johnny kom också upp och tittade på ruljansen.

Husse och Matte åkte hemåt. Hos Ingrid Wallin stod en flott BMW parkerad. Ingrid hade nog sina nära och kära hos sig.

Väl hemma sade jag åt de mina att det nu var dags att ägna lite tid åt mig och mitt utseende.

    

Matte såg att nu har de första vitsipporna kommit upp genom gammelförnan.

     

Av Walters Edénius - 11 april 2012 23:45

Husse och Matte hade vördsamt anhållit om semester idag för att hämningslöst få ta i tu med veden. Så blir det ett regnväder som ihärdigt fortsätter hela dagen. Lagom små och fina droppar som äter sig igen allt vad kläder heter. Men det hjälpte inte. Dom körde på för fullt i alla fulla fall.

Päkkos Johan med familj hade kommit upp till stugan för att fira påsklov. Vad tråkigt att det skulle bli ett sådant väder. Innesittarväder.

Husse öppnade grinden till hönsgården och hönsen tog tillfället i akt att undersöka lite mera av omgivningen utanför nätet. Bella, som är mycket ivrig och undersökande, trasslade bort sig mot vägen utan att hålla koll på orienteringen. Men Matte förde henne varsamt åter till gänget.

Det är väldigt blött att jobba med ved när det regnar. Husse och Matte gick in och bytte om flera gånger.

  

När de ansett sig gjort färdigt för dagen gick de in och gjorde kväller. Husse åkte ner till byn och hämtade posten.

Kan du tänka dig! Jag fick ett vykort från en av mina beundrarinnor. Adresserat direkt till mig! Jag känner mig verkligen stolt att vara "Bûdkatta".

    

Visserligen föreställde bilden en katthona av yngre modell, men jag har ingen dragning längre till det täcka könet, inte heller till det otäcka. Men jag blev uppåt hela kvällen, kom till och med in med en råtta. Men den blev utburen av Husse, fast han rosade mig hela tiden. Gallblåsan och tarmen fick ligga som bevis utanför bron.

 

Av Walters Edénius - 9 april 2012 23:30

Idag var vi hemma alla tre. Dom behövde inte jobba idag i någon kyrka, eftersom det var sammanlyst till helgedomen i Rättvik. Bûdgårdsungdomarna höll på att packa ihop för att åka hem till vardagen. Conny läntade verkligen hem till sitt, det hade varit alldeles för tråkigt här uppe.

Husse och Matte, söndagen till trots, skulle jobba med veden. De skulle köra hem några lass medan det var påfruset.

Grannarna kom upp och pratade en stund. Deras danska gårdvar satt i bilen och kikade på mig, jag passade på att göra en revirmarkering framför "Malte". Bara för att jäklas! "Här är det jag som bestämmer!"

Idag blev det vedkapning. Matte travade upp och gjorde snygga resar, medan Husse kapade. 

  

Det är ett väldigt läte på maskinen, irriterande och nervskärande. Hönsen tycks inte bry sig alls. De är ute och pickar och krafsar utan att ändra på sina beteenden.

Nu var det plötsligt bara vi här uppe nära himmelen, ingen i dom andra stugorna. ´Konstigt att det blev så? Men det börjar ju bli rejäla arbetsveckor igen.

 

Av Walters Edénius - 8 april 2012 23:00

Idag förstod jag att det skulle bli ensamt, förutom grannarna och alla som kom upp för att vända. "Malte" heter grannarnas danska gårdvar, jag gillar honom inte! Men grannarna säger att "Malte" gillar katter? En knepig ekvation. Hur som helst åkte Husse och Matte till Boda Kyrka iförda sina sockenkläder med nystrukna vitkläder och snofsiga värre. Jag var lite på bushumör när dom klädde sig, jag fick för mig att sätta klorna i Husses bracktoppor. Dom var lite för retligt pendlande nära nosen.

Husse var lite orolig för körsången i Boda, då alldeles för många inte skulle komma p.g.a sjukdom, arbeten och andra påhitt. Det är verkligen influensatider och många blir väldigt angripna. Präst David och Ros-Marie, som bor i Finn Jonas stuga på Silverberg hade möjlighet att hjälpa till i varsin stämma. Dom är vana körsångare från Stockholm men har alltså sitt fritidshus nära Krôppgården.

    

Gudstjänsten avslutades med en maffig körsång och sedan delade prästen ut chokladpåskägg och kyrkvärdarna påskliljor. Alla kyrkobesökarna gick ut idisslande på dessa konfekter så det var rännilar av cacao längs mungiporna och med en stackars påsklilja i näven som kikade mot marken.

Husse och Matte samt Ingegerd och Mats åkte och lunchade medhavda matsäckar i prästgårdsköket innan nästa Påskdagsmässa skulle tima. Mats och Ingegerd sjunger även i Bingsjökören dessutom skulle de tjänstgöra som kyrkvärdar idag. De genade över Tora till Bingsjö.

Det kom också en hel del besökande till Bingsjö kyrka lik som i Boda. Det är trevligt att i alla fall några känner traditionens vingslag i kropparna, så det inte blir vardag varje dag.

Prästen mässade hej vilt i ren Påskyra så alla vaknade till och rättade till anletsdragen.

  

Några ur Bingsjökören mediterade över predikans innehåll. Melkers Ingrid var i USA och räknade svenskättlingar. Sikes Barbro var än kvar på lasarettet efter vurpan på församlingshemstomten. "Siv två" var i Belgien och lättade på EU-reglerna?

  

Däremot var Sikes Rut med sin kamerabeväpnade gangsing i kyrkan. Dom skulle sedan till Över-Tänger på Påskkaffe. Det var väldigt storstilad psalmsång i båda kyrkorna, det finns gott om sångfolk i stugorna, som släpper loss i kyrkbänkarna.

Efter gudstjänsten serverade Hall Ewa kaffe med påsktårta på läktaren, en påsktårta som var så där härligt,lagom chokladkladdig. Hon fick jättemycket beröm för denna skapelse, som garnerats med mandarinsnitt och vispgrädde. Det blev tvärtyst på läktaren när tårtan nådde munnarna, alla njöt. Husse trodde att de höll en tyst minut för någon, men det var alltså smaksensationerna och skapelsens konsistens som nådde kaffegästernas sinnen.

Hederskyrkvärden från Finnbacka var som vanligt i full aktivitet och spexade med alla, liten som stor, gammal som ung. Ingen glömd.

Efter att alla önskat varandra god fortsättning på Påsken avslutades dagen med hemfärd för var och en.

Husse och Matte tyckte det var väldigt skönt att få komma hem och ta av sig tvångströjorna, som Päkkos Margit brukar skämta om dräkten. Remmar, snören, snörvil och andra seldom, som stramat åt runt kroppsdelarna har gjort stora röda och svidande märken på olika ställen. Det kändes som en förlösning.

Äntligen kan vi här hemma i vår lilla by när himlen få fira vår egen Påsk.

Jag och de mina.

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards