Direktlänk till inlägg 30 december 2011

Utflykt till Arsidasjön

Av Walters Edénius - 30 december 2011 17:43

Idag är det näst sista dagen på detta år. Hoppas övergången går utan smällare. Men det hör ju till att året skall medelst fyrverkerier och smällare välkomnas. Eftersom Husse och Matte inte hade så många kyrkliga uppdrag idag så var det lite av "lugna gatan" här hemma. Jag tog det lite lugnt under stryktvätten.

   

Husse körde in ved och då passar han på att låta hönsen få vara ute samtidigt i carporten. De kan ju gå vart de vill, men de håller sig helst i närheten av sitt krypin. Nu är de också gynnade med kravodlade julkärvar från Vallen här intill. Bonden mitt i byn kom upp en sväng och tittade till oss. Han hade tänt i sin spis i Nygårds först. Matte tog en skidtur för att bättra på sitt spår, som nu är fullt av barr, bark och småkvistar från stormen. En jättegran hade genom Dagmars försorg stormat omkull på Elofs Vallen. Stur Ollôs Johan med far åkte upp med timmervagn, traktor och fyrhjuling och hämtade hem denna bjässe till gran, liksom en och annan tall nere vid Vilstensbacken.

Matte packade skuffen full med plåt och plast, tidningar, färgat och ofärgat glas m.m för att få rent tills nya året kommer. De var även en vända till Päkkos och kollade att värmen fungerade tills grannarna kommer. Sedan var det dags att bege sig till civilisationen och hämta posten. Vid Nya Hanssons stod Far i huset och vinkade glatt. Post Gun var snäll mot mina kära idag, det var ingen faktura med, bara tidningar. Men varför kom inte Dalabygden idag?? Det är ju fredag! Resan fortsatte mot Bingsjö och på Sturmirsrakan mötte de Knutes Erik i sin kopparfärgade limousin, han vinkade och blinkade med strålkastarna.

När vi är här hemma i stora rummet kan vi se stora strålkastare från skördare och skotare som jobbar på andra sidan Amungen. Husse och Matte är så nyfikna på var det är dom jobbar. Dom driver i skogen upp mot Vikströms. Vi ser ett nytt stort hygge breda ut sig. Därför beslöt dom sig för att ta en tur och kolla. De åkte först mot Flytåsen och där hade Dagmar härjat utan pardon. Dagmar fick nog fart över Amungen och sedan blåste hon i kull allt i henns väg mot stugorna i Gångborsviken och Sanheden. Hundhagen syns inte för tallen här under.

     

På vägen upp finns en stod som visar att Rättviks Jordägare byggt vägen till Flytåsen.

    

Det måste ha varit ett idogt arbete med att röja upp efter Dagmar på Flytåsvägen. Det var stora ytor där ungtallarna blåst ner och sedan stod vissa och lutade sig mot varandra. Vid vägen var det jättefuror som låg tvärs över. 

   

Färden fortsatte upp mot Grälls Annie. Hennes stuga ser så kall och ogästvänlig ut. Där som det alltid förr var öppet hus för alla som kom. Annie skrev jätte många dikter när hon satt vid köksbordet om kvällarna i skenet av fotogenlampan. Det finns ju inte el hit, men telefon. Och då får man slå riktnummer 0258 eftersom det ligger så nära Dalfors. 

   

Förr i världen då det begav sig for alltid prosten Åkerlund och komministern för att hålla julbön i Flytåsen på Annandag Jul. Vilken resa i snöigt landskap så många mil från Rättvik, och kanske med Ingrid Åkerlund vid ratten. Flytåsen tillhör Bingsjö församling och resan måste gå genom Envikens församling och sedan Alfta församling för att åter komma in i Rättviks församling igen. I kilen som ligger längst nordost. Förmodligen höll dom till inne i salen hos Grälls.

Flytåsen är verkligen en gränsby där flera församlingar möts på Ormberget. Rättvik, Ore, Voxna och Alfta, Ovanåker når inte rikt ända fram till målstenen, det fattas ca 4 km. Från Flytåsen finns det numera andra vyer att betrakta än då Grälls bodde där. Nu står flera vindsnurror på Hedbodberget i Ore församling och vinkar mäktigt mot betraktaren.

  Kan du se dem i bakgrunden på bilden?

Husse och Matte vände hemåt igen och stannade till vid skolhuset i Norra Flät. I den skolan har bl.a. moster Ingegerd och Martin lärt sig veta hut.

  

Nu bar det av ut på riksväg 50 och så svängde dom av igen till höger in mot Vikströms. Där jobbade skogsarbetarna för fullt. Vid Danils och Krafts var det mörkt och oskottat. När de kom ut på Getryggsvägen sågs skogsmaskinerna jobba för fullt på Rockaskogen i närheten av Myrvik. Det syntes väldigt bra över sjön till "hemsidan". Husse och Matte blev inte riktigt kloka på var det nya hygget finns, det blir nog nya excursioner inom kort för att utforska nya rön beträffande detta. De åkte mot Bingsjö och tankade och handlade hos Pia, som denna dag var kassörska. Ett obekant par var också där, Husse trodde att de var dom som flyttat till Slunkgården nedanför Bingsjöberget.

Äntligen kom dom hem till mig. Det blev så småningom spisvarmt i huset och jag älskar att ligga på sängen framför brasan och njuuuta av hettan från björkveden. På fredagarna tittar jag samtidigt på TV och mitt favoritprogram "På spåret". Husse älskar också det programmet, för då får han se många olika platser och samtidigt få vara hemma utan att behöva resa bort.

   

 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

30 december 2011 20:05

Hehe vad gullig du är Svante, som ligger under tvättställningen.

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards