Direktlänk till inlägg 15 november 2011

Allt möjligt i blandad mix

Av Walters Edénius - 15 november 2011 23:15

Nu börjar det bli kallt, en period som jag hoppas inte ska vara så ihållande. Jag tänker på Trix och hans kôllor, men jag vet inte om det finns blod eller känsel i hönsens fötter, dom ser ganska torra ut. Men jag fryser som en hund när der är kallt. Det är härligt att ligga framför brasan här inne och njuta. Då behöver jag inte ens göra mina behov, fastän det nästan rinner ut genom öronen.

Husse och Matte åkte tidigt. Matte skulle jobba med att putsa fönstren i kyrkan och plocka fram adventsstakar och fönsterkandelabrar.

Vid bystugan stod två av Anna Marias otroliga presenter. En gungstol och en ombygd bilstol som var utrustad med alla möjliga tillfresställande lull-lulls-attiraljer. Blir man så gammal och åldrig som 40 senhöstar behövs dessa möbler. Bilstolens lyxutförande bestod bl.a av en vinkartong som kunde genom en anordning hälla upp vin i ett nedanför monterat glas. Det kan vara svårt att utröna på bilden. Sedan var kvinnostolen utrustad med en svängmotor under sätet, som med jämna intervaller förmådde att trycka upp och ner en avlång apparat, så att den som placerar sig i stolen skall hamna i lyckorus. Åtminstone var avsikten sålunda, men jag vet inte om konstruktören fick maskinen att fungera enligt bruksanvisningen. I Finnmarken finns det genier som saknar motstycke.

     

Husse åkte till Ingels skola för att sjunga lite med alla eleverna inför deras besök i Bingsjö kyrka nästa tisdag. Det kommer över 60 elever och personal inalles från skolan, sedan hoppas ju alla att ortsborna också kommer och lyssnar. Efteråt serveras choklad och mackor för barnen och kaffe eller te och smörgåsar för dom vuxna i bystugan.

Efter övningen i skolan åkte Husse till Boda Prästgård och sjöng lite med Kyrkisbarnen. Dom barnen är väldigt unga men inte för den skull mindre aktiva.

Efter denna sång var det dags för Husse att byta kläder för att åka ner till Rättvik och spela på Vårdhemmen. Idag var det Bodaprästen och Rosita som tjänstgjorde. Det var flera i samlingssalen som redan kommit innan andaktens början.

   

Flera av de boende hade duschat, så de var lite gäspiga och småtrötta.

  

Rosita hade som vanligt älghunden för kalvjakt med sig. En av de boende brukar ha hunden i knäet en stund.

   

En av de boende talade om för Husse att hon var från Boda Kyrkby av börden, men hade i 54 år bott i Stockholm, men flyttat åter till trakten på ålderns höst. "Jag kommer från Östigålar" sade hon. Husse frågade efter gårdsnamnet, som var Snickar. "Då har jag spelat på din brors begravning" sa Husse.

   

Här pratar Snickar Gun med Boda Kyrkas fd kyrkvärd som står t.h Det var en givande eftermiddag med många trevliga samtal och glada, tacksamma människor. 

Husse åkte hemåt klockan var drygt 17.00 och det var kolsvart och halt. Matte var alldeles slut i kroppen av all fönsterputsning hela dagen för sig själv i den kalla kyrkan.

Väl hemma var det dags för sedvanliga sysslor innan det var tid att slockna i sänghalmen.

 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

17 november 2011 19:40

Söt hund, vad den ska göra dom äldre glada.

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards