Alla inlägg under april 2011

Av Walters Edénius - 20 april 2011 20:15

Jodå nog var det som jag trodde, rabatterna blev urstädade på framsidan. Matte krafsade och slängde härs och tvärs och Husse parerade med kratta och skottkärra.       Ni ser ju själva att nu kommer solen och värmen åt att göra sitt åt växtligheten.

När de var klara med rabatterna och kom in för kvällen sa Matte till Husse att hon tänte resa bort under Påsken. Blåkulla tänkte jag och burrade genast upp alla svarta strån i pälsen samtidigt som jag kollade in statusen på kvasten.

 

Verkade lite svajig mellan borste och skaft vid första anblicken men den ska nog funka. Nu gäller det att hitta pannan.

När jag senare lyssnade till samtalet om att resa bort visade det sig att Matte hade tänkt hjälpa Husse med veden eftersom han hjälpte henne med rabatterna.

En historia som för några år sen utspelade sig i Bingsjö var anledningen till att Matte kallade vedsågningen för att resa bort.

Knutes Astrid var som alltid på våren väldigt brun och så kom Asta från Halland och träffade henne och undrade så klart var hon varit. På Vödabåckan svara Astrid. Asta gick vidare till Britta och Astrids solbränna kom på tal, Asta sa då till Britta att Astrid varit på Vödabåckan men så la hon till lite frågande ligger det i Norge. På den vägen är det att Matte tänker resa bort, hon ska vara på vedbacken så det blir nog inget Blåkulla för oss i år.

    

Ja nu har det varit vedkabbar och åter vedkabbar i omgångar under dagen. ett litet haveri med klingan stoppade dock sågningen en liten stund mitt på dagen. Det visade sig att en bult hade gått av. Budfar som är en trogen kund på Jula och Biltema hade som bättre tur var exakt sådana bultar i sitt förråd så det hela löste sig snabbt och lätt och snart gick klingan igen.


Av Walters Edénius - 18 april 2011 15:56

Idag ska Matte vara på kyrkogården i Bingsjö hela dagen för att kratta, sopa och räfsa. När dom åkte ner från Bûdär i morse tog dom med sig en spade för att dika undan allt vatten på vägen vid Vilstensbacken och lite längre ner närmare Noréns stugu. Fortare blir vägen torr.

På kyrkogården skall allt grus från gräsmattorna tillbaka till gångarna och all gammelförna skall luckras upp. Hon använder en enkom maskin på de stora grönytorna efter fyrhjulingen. Ungefär som en gammal hästräfsa fast i modernare tappning.

Husse spelar på Påskspelat i Boda kyrka under förmiddagen. Kyrkan gästas då av de yngsta klasserna i Ingels och Boda skolor. Även särskolan i Rättvik kom upp och deltog. Åsnan Chamour gladde många och vissa av eleverna hoppade högt när dom såg det arma djuret liggande på golvet i korsgången.

      

En av lärarna, som förr bodde i Histomba, gladdes åt elevernas entusiasm.

 

En av de två vakterna hamnade slagsopad på en bänk och den ena fick kasken på tvären.

   

 När alla eleverna återgått till sina skolor blev det lite kaffepaus innan alla teaterutensilier skulle packas ihop och bäras ut till bilarna.

Husse åkte sedan ner till Prästgården för att jobba med sitt. På eftermiddagen skulle Diakonin och Mangrant ha en Trivselträff för allmänheten. Här sitter en tredjedel av besökarna:

   Gamle prosten Rönnegård från Leksand var dagens gäst. Han hade med sig sin hulda maka.

Fyra kvinnor ur Marthagruppen hade ordnat en läcker vårtallrik. Här står dom och tar emot folkets jubel.

  Rönnegård berättade om sina år som sjömanspräst i Melbourne, London och Köpenhamn.

 Bodaprästen hade skaffat en tumstock som hade texten "inte en meter utan Jesus". Eftersom Rönnegård är hobbysnickare, så passade det bra med en sådan tyckte Norberg.

  

Även denna eftermiddag avlöpte utan större problem. Det var lotteridragningar och Husse hade som vanligt otur i detta sammanhang. Här står Hall Ewa och Lennart och ropar ut turnumren.

  Ikväll skall vi nog försöka jobba lite hemma med rabatterna. Bara Husse och Matte kommer hem någorlunda tidigt. Jag vet ju att Husse vill klyva ved, men Matte vill ha hantlangning vid rabatterna. Få se vem som segrar. Jag kan svaret!!

Själv så ska jag smyga mig över till Päkkos och vänta att paret där skall ut på en promenad så jag i lugn och ro kan kika på de där råttorna som finns i en bur.

I morgon kommer Bûdgårds Far upp till sin stuga. Han kommer nog att vara där hela Påsken. Det skall bli trevligt.


 



 

Av Walters Edénius - 16 april 2011 23:30

Husse och Matte åkte iväg hemifrån redan vid 7-tiden i morse. Jag följde med dom till bilen och vinkade av dom på mitt sätt. De skulle jobba i Boda kyrka i samband med en begravning av en bekant från Gulleråsen. Begravningar är så olika. Vissa kan man förstå och vissa är svåra att acceptera. I synnerhet när personen ifråga inte är så gammal. Så var det idag i Boda kyrka. De berättade för mig att det var väldigt högtidligt och de anhöriga hade valt musik som hörde ihop med den avlidnes natur. Husse tycker om att få spela musik som gör begravningen till en riktig helhet och så var det denna gång.

  

Begravningsentreprenören hade dekorerat snyggt med vårblommor i dekorationen och ett foto av den avlidne. Husse och Matte var medbjudna till den eftervarande minnesstunden, Husse var ombedd att spela några musikstycken.

Efter denna minnesvärda samvaro fortsatte Matte och Husse till kyrkan igen för att vara med och öva ett påskspel som skulle förevisas i morgon söndag. Det är Barn- och Ungdoms-verksamheten i pastoratet som sammanställer detta i Boda kyrka vissa år.

Det var en väldigt vacker och solig dag, jag låg på altanen som var uppvärmd till kanske 35 grader plus. Det gillar jag precis som Affes Matte gör.

Husse och Matte kom hem vid 16-tiden och riggade om sina kläder och började med lite vedjobb en stund innan Matte skulle ner till kyrkan för att ringa helgsmål kl. 18.00 En av Päkkos söner kom upp till stugan tillsammans med sin kvinna och fyra råttor. Jag hörde att dom berättade det för de mina. Jag skall nog ta mig en titt på dessa krabater när det passar sig. Men jag är ju inte så mycket för tamdjur, jag föredrar vilt som är frigående. Jag tog en sådan lite senare på kvällen. Allt för statistiken.

Av Walters Edénius - 15 april 2011 20:15

I dag fredag sjöng fåglarna ovabrutet och nu har sädesärlan kommit till oss. Husse och Matte var nere och plockade ihop lite pinnar efter skogsmaskinens framfart i Bûdbacken. Jag satt på en sten vid Nygårds och kikade. Husse och Matte hade fått igång Grållen, så den puttrade på för fullt och gjorde ett gott jobb. Tänk vilken rikedom naturen bjuder på beträffande sorkar. Jag brukar sätta mej på en sten inom Sandfrides ruta. Där under allt ris som skogsmaskinen spritt vimlar det av sorkar och skogsmöss. Det är bara en fråga att välja den som har mest hull.

    

Vid lunchdags ringde Linus från Bôrn och sa att nu har bilen fått nya lager, så det är bara att hämta den. Matte åkte samtidigt ner till kyrkogården för att gräva en urngrav. Det var ca två dm tjäle under första spadtaget. Så det gick bra att ordna detta. Husse kom tillbaka och hämtade upp Matte i sin vanliga bil. De stannade till i affären hos Pia och gjorde sina helginköp. På hemväg mötte de Uffes grabbar och sedan Bonden mitt i byn med sin quinna. Husse och Matte fick följa med dem hem och kika på den finurliga vedmaskinen han använder.

Nu hade det börjat blåst upp lite kalla vindar och kvällen har lagt sig över fäboden. Ormvråkarna kretsar över husen och ljuder sitt kraftiga "pijäää". Dom är också bra på sorkfångst, men vi jobbar inte ihop.


Av Walters Edénius - 12 april 2011 21:30

Man ser inte röken av Husse och Matte nu om dagarna. Det drar ihop sig till Påsk och då är det alltid mycket som skall förberedas. I morse kom Bonden mitt i byn och hälsade på. Det var en trevlig stund men han hade bråttom vidare ner till Hilmas stuga. Husse berättade att storspoven sjunger för fullt i Boda och hos oss har staren kommit. Få se när sädesärlan och morkullan kommer. Idag var Husse i Boda hela dagen och på eftermiddagen spelade han på Backåkern. Ängs Anders tyckte att pianot behövde stämmas och det äger sin fulla riktighet. Det är så torrt i luften på Backåkern och andra nybyggda vårdinrättningar, vilket medför att stämningen ej håller. Förra pianot sprack mitt i tu och kördes direkt på tippen. Nu har det skaffats en klimatanläggning som sprider jämn fuktighet inne i pianot, men det räcker ändå inte. Matte var i Boda kyrka hela dagen och storstädade kyrkan tillsammans med Sanny.  Husse och Mattes bil är på verkstaden, så de har fått låna en annan bil under tiden. Båda lagren gick samtidigt på bakhjulen. Husse höll på att köra i diket, bilen fick styrning på alla hjulen utom reserven.

På kvällen samlades Finnemangsteamet i Bingsjökyrka för att få en liten guidning av Sune Garmo, som författat en ny kyrkobeskrivning. Han berättade kunnigt och insatt om alla föremål och årtal samt hur Finnmarksborna förr fick begrava de sina i Rättvik och Boda. Här ser du några bilder.

 

      

Sigvard blev så sömning av detta sammanträde. Gullis Matte hade förfärdigat en delikat smörgåstårta, som fungerade som kvällsmat.  

Här förklarar han vad de snidda figurerna föreställer som är placerade på predikstolen. Han förklarade inte vad figurerna i prediktolen på söndagarna föreställer?

Syster Maj-Britts rana hänger också där framme.

  

Här är en detalj av kyrkan. Hon har vävt in en massa slipsar från karlarna i Rönndaln. Det är tur att hon inte hittade Husses alla slipsar, för då har det blivit en domkyrka.

Husse tog en bild av orgelpiporna, jag tyckte det såg ut som tandraden på honom, men dom här var ännu gulare.

  

Under dagen fick jag problem med magen och måste tömma den. Tyvärr hann jag ej ut, utan det kom på mattan innanför dörren. Jag åt en sork på eftermiddagen och den var lite för stor. Jag blev lite villrådig vad Matte skulle säga när hon såg detta. Men det var lugnt. Hon visste ju att jag inte gör det med flit. Det var en ren olyckshändelse.

Av Walters Edénius - 9 april 2011 23:30

Det går sin gilla gång nu för min del. Det är inte så mycket som händer, jo snön har verkligen börjat töat bort. Bara en och annan driva på skuggsidorna, men det är vatten och åter vatten. Det är så härligt att kunna gå överallt. Jag tar nu sorkar varje kväll eller rättare sagt natt. För någon natt sedan tog jag två efter varandra. Husse gick upp och överöste mig beröm för min skicklighet. Han verkade berusad under sin gång till strömbrytaren och en aning sluddrig i uttalet. Men detta kan ju bero på den abrupta väckningen. De mina har jobbat som vanligt och jag har skött sysslorna här hemma. I onsdags var de nere i Rättvik på ett s.k stormöte med jobbet. I samband med detta var Husse ut med kameran och tog lite bilder. Innan de anlände till Rättvik på morgonen for de upp till tippen med sopor och spillolja.

      

Det fanns många datorer som dumpats där och mycket annat som inte går att beskriva kortfattat i en blogg, det är ju bara att åka dit och titta. Husse tog foton av isberget som räddningstjänsten arrangerat.

    

Läkarstationen skall tydligen stängas igen sägs det. Den nuvarande aeskulapen skall gå i pension, men förhoppningsvis kommer det någon ny.

  

Husse och Matte var hemma hos mig på torsdagen. Matte jobbade med sitt kära hönshus och Husse med veden (sin kära ved). Bonden mitt i byn kom tillsammans med sin älskade duva upp en sväng och fikade på eftermiddagen. Ett skönt uppehåll och en trevlig samvaro. Även på fredagen fick jag behålla dom hemma nästan hela dagen. Husse satte på sommardäcken och sedan åkte de fram till Bingsjö för att kolla luften i däckena och så helghandla hos Anna-Maria. På lördagen var det jobb för Husse i Boda. Det var en högtidlig begravning i kyrkan som Husse skulle spela på. Han sjöng också två solosånger. Den avlidna kom i från Ovanmyra och det var en ovanligt smakfull blomstergärd kring kistan.

  

Innan Husse skulle åka hem till mig hade Matte sagt åt honom att ringa till Affes Matte och Morbror och tala om det för dom. Dom skulle nämligen hälsa på mig och Affes Morbrors bil är så ren att den inte kan köras upp till mig på våran skitiga väg. Därför fick dom samåka med Husse från Bingsjö kyrkparkering. Affes Matte satt sedan på min altanen och njöt av naturen.

  

Det var t.o.m några rådjur nere i hagen som gick och tittade och undrade vilka som var på besök hos mig.

  

Jag trivs verkligen bra här hemma. Det är hur skönt som helst att slippa åka i kattburen fram och åter till Boda kyrkby. Nu bor jag här och jag vill inte flytta. Det finns inga andra katter här permanent och det är bra med vilt. Det är ju förvisso ett aber med dessa stadskatter som kan komma någon helg ibland på somrarna, men jag får väl inte var så efterhängsen och tro att allt jag ser är mitt.

I närheten av Päkkos´  gantus hade blåsipporna börjat smyga fram. Vad vackert och positivt det känns att vintern nu är förgången för denna gång och vi kan skönja en vår med allt vad det innebär.

  

Jag brukar ofta sitta på stenarna framför altanen i solen och njuta av att bara få vara, ett uttryck som numera används i tid och otid.

 

I morgon skall Husse åka till Boda kyrka och spela på gudstjänsten. Ett 25-tal konfirmander kommer också att vara där. Det finns i denna kull en Bingsjö-kôlla som skall gå fram liksom fyra stycjen från Boda.  Min Mattes mor skulle utfordra dom i prästgården tillsammans med Back Mor i Gulleråsen. Matte höll på och spikade väggar i hönshuset under tiden, snart skall hon åka och köpa tapeter till pullorna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Walters Edénius - 4 april 2011 23:45

Nu börjar snön försvinna på allvar. De uppskottade gångarna blir bredare och bredare. Vägen hem behöver få vila så mycket som möjligt för fordon än så länge. Men den är bättre i år än i fjol. Husse och Matte har preparerat trummorna med saltstenar vid inflödena så de har inte frusit denna gång. Ett gammalt beprövat sätt enligt Bonden mitt i byn, som tipsade oss. Saltstenarna räckte inte till trumman nedanför Bûdbacken så där är det översvämning. Husse har dikat lite så vattnet vet vart det skall strömma. Matte och Husse var och grävde fram de övriga trummorna och där rann vattnet väldigt fint i strid ström.

          

Från Snälles Far nere i byn kom det ett foto till mig, där han förevigat en filur som krypit fram ur hålorna och låg i solen och gassade sig, fulltankad med gift.

  

Familjen Bäver har också på sina håll börjat med sin avverkning för att bygga en hydda att tillbringa sina gemensamma stunder i.

     

Jag skördar en sork varje kväll nu, precis när Husse och Matte fällt in sina hovar. Då får dom upp och röra sig igen och bistå mig samt visa sin tacksamhet och uppmuntran. Det är inga småsorkar som är ute nu och käkar fågelfrön. Dom ser ut som riktiga leksaksbussar från förr.

Koltrasten, bofinken, domherren, talgoxen, blåmesen, entitan och talltitan samt större hackspetten är hela tiden vid fågelautomaten. Sedan är det ju två ekorrar som klättrar på tvättstuguväggen i alla vinklar och riktningar. De är värre än mig med sina akrobatiska konster. Dom gillar solrosfröna som fåglarna petat ner på marken. Men pärlugglan har flyttat sedan det avverkats ner mot Fäbodvägen 70. Tjädrarna börjar nu stolt spatsera på grusvägen, hönorna pickar i sig sandkorn. Husse berättade att det satt fullt med orrar i björkarna vid avtagsvägen ner mot Sandviken. Det skulle inte vara tokigt att kroka ner en sådan att överräcka de mina med. Men jag lär ju inte komma in i kattluckan med en sådan i munnen. Sorkarna är lagom för luckan. I natt fick jag till och med en tova gammalt gräs samtidigt med sorken. Det var så bråttom när jag högg tänderna i rovet så det följde med lite gammelförna. Men detta åkte med samtidigt som sorken ut igen på skyffeln med Husses servicevänliga åthävor. Nog är det härligt med våren, jag kan vara ute hur mycket som helst, allt är spännande och så kommer man ju fram överallt snart.

 

 

 

 

 

Av Walters Edénius - 1 april 2011 23:45

April, april! Jag trodde jag skulle bli lurad, men jag klarade mig. Husse och Matte var ute och jobbade här hemma under förmiddagen. Fram på dagen for de iväg fram till Bingsjö för att handla. Där var det full aktivitet med kunder. Bosse Leopold hade svårt med att hitta sina varor men alla övriga kunder hjälpte honom att hitta var Kefiren och Gelantinet fanns. Bo Leopolds son och svåger var också där och gick en runda. Med två kassar i vardera handen kom de mina åter hem och fyllde kylskåp och andra utrymmen. Till lunch åt de rester eftersom de skulle på galej fram på kvällen. Jag hörde att dom pratade om Bjursås Ski Center.

När jag var ute så kom det plötsligt upp en skoter med två yngre människor vid styret och på bönpallen. När dom såg mig från Nygårdskorsningen vände de tvärt och for åter ner mot byn så strån och stickor rykte. Det var sladdspår överallt.

  

Nu kom Husse och Matte ut till bilen märkbart snyggt klädda för ovanlighetens skull. De skulle uppvakta Affes Matte och hennes bror, som fyller år snart. De skulle sammanträffa i Ingels bakom skolan för att sedan samåka. Affes svåger körde från Ingels och Husse och Matte fick vackert sitta i bak.

  

I stället för att uppvakta med paket blev det att åka till Bjursås och lyssna på Lurbo Stompers och äta en köttslamsa var. Menyn såg ut så här enligt vad jag fattade. Först var det visst tre tigerräkor på en jättetandpetare som förrätt, sedan var det fläskfilé inlindad i en fläskskiva med specialformade pärur. Som efterrätt tyckte Husse att det stod tårögda blåbär, men det var rårörda björnbär. Dessa låg högt upp på något som hette kannapotta, gott var det i alla fall. Sedan kom det fyra män inramlandes och började sjunga "Till Havs". Det var kvartetten Lurbo Stompers som underhöll i en timme. Dessa karlar är enorma sångare som sjunger ā capella och spexar samtidigt. Allt utan koncept och det händer många spontana ingivelser. Hagbergs Götes dotter i Näsbyggebyn blev kurtiserad av förste basen. Han försökte leka Lady och Lufsen med henne. Hon var med på noterna.

            

När kvällen närmade sig 23-tiden var det dags att ställa kosan hemåt till mig igen. Eller rättare sagt till Ingels där Husse och Matte hade bilen stod. När de kom hem var jag ute och tog emot dem. Det hade börjat regna lite smått. Inget trevligt väder att tassa ute i.

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20 21 22 23 24
25 26
27
28
29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards