Alla inlägg under februari 2011

Av Walters Edénius - 14 februari 2011 15:46

Idag var det himla kallt. Hos oss -18 och vid Kanaln hos Knutes Erik var det -28, i Gravsjön -29. Husse och Matte åkte till Prästgården och jobbade. Först stannade de till i vår kyrka för att kolla att värmen och vattnet var okay. Sedan vidare till Boda. Idag på eftermiddagen var det klabbfest som Diakonin och Mangran ordnade. Matte höll på att storstäda uppe på över-våningen. Det var fullt med folk som kom, hela lokalen fylldes av hungriga gäster. Husse skulle leda lite allsång i pausen mellan maten och kaffet. Här kan ni se några av gästerna sitta och  njuta.

        

Nanna Jannes här ovan sitter tillsammans med Staffas Anna. Nanna är barnsligt förtjust i svagdricka. Hall Ewa inledde med några fromma ord innan alla kastade sig över de hala klabbarna och slafsade i sig messmörssåsen. Inte minst Husse.

  

Dom som jobbade i köket och lagade till denna lokala delikatess blev avtackade. Min Mattes mamma står som tvåa från vänster.

  

Några karlar i byn kallar sig Mangrant och hjälper damerna med tunga lyft. De vill visa hur starka och virila de är. Här är två av dem, Ollas Hans och Skarp John.

Nu snart kommer nog Husse och Matte hem igen till mig. Det börjar bli lite kyligt inne i huset.  Nere i Bûdgårdens lillstuga röker det fortfarande i skorstenen. Det är trevligt att Putte och Lotta stannar kvar här bland drivorna ännu ett dygn.

Av Walters Edénius - 13 februari 2011 22:45

Så mycket det har hänt hos oss, eller rättare sagt i skogen runt om. Stora Enso har gallrat ur barrskogen lite här och där. Nu kan vi se till Finnbacka, vi ser Amungen och Bingsjö bättre. Nu är det bara de sällsynta asparna som är kvar. När de lövas i sommar ser vi inget igen, men under vintern får vi i alla fall njuta. Vi ser t.o.m ner till Pajases.

Grannarna nere i lillstugan vid Bûdgården kom häromdagen och gjorde stugan uppvärmd och mysig. Jag ser ju inget egentligen av den vackra utsikten eftersom de höga drivorna döljer all omgivning, men jag hör ju hur Husse och Matte beskriver situationen. Men längre fram skall det bli min tur. Jag har varit flitig med musfångandet de senaste dagarna. Varje dag har det hänt lite på den fronten och främst i carporten. Varje gång Husse suttit på toa så har jag kommit in vid hans fötter genom kattluckan med en mus. Jag försöker gå så nära honom som möjligt, så att mussvansen stryker i hans behårade vader. Det är roligt att retas med honom lite. Jag är jättelycklig för vilt-tillgången i car-porten. I Boda Prästgård har det också hänt lite som jag tidigare beskrev. Matte tog med en av våra idealiska och säkra fällor inköpt på Clas Olssons. Hon ställde den under diskbänks-skåpet i köket. När Matte skulle vittja den var fällan borta. Nu snart lär det nog lukta surströmmingsskiva i prästgården om detta kadaver får murkna i värmen. Nej inget slår en katt när det gäller detta med möss, råttor och sorkar (och fåglar och ekorrar, men det får du inte berätta för Matte och Husse).

Av Walters Edénius - 11 februari 2011 23:15

Igår kväll körde Stefan upp till Lassas och tog bort några björkar vid fäboden. En imponerande syn när denna stora maskin smyger sig upp och bokstavligen äter allt som kommer i närheten av maskinens käft.

  

Den har starka lampor så att det  är som dagsljus kring skördaren. Niklas höll också på och skördade nere i skogen mot Hilmas. Det lyste upp i nattmörkret.

  

Hur det stormade i natt! Granarna vid Päkkos stod som pilbågar. Jag trodde att dom skulle brytas av, men det var nog starkare virke i dem än jag trodde. Vad mycket snö det hade kommit. Jag kom varken till garaget eller till ladan, det hade yrt igen halvmeterhöga drivor och jag nådde inte marken. Enligt yr.no skulle  snöandet avta vid 10-tiden och blåsten frampå eftermidagen. Uffe kom tidigt på morgonen med sin imponerande plog och gjorde fint ända från byn. Husse och Matte gick ut och skottade upp våra vägar till fågelautomaten, gantuse, vôskle, vôdabûdä och garaget.

  

Torkställningen såg ut som en dillkrona i snödrivan.

  

Det är omöjligt för mig att se över drivorna vad som kan finnas längre bort.

  

Dom kom in genomblöta och rödblommiga. De duschade av sig och bytte om. Sedan packade de matsäck och for i väg till Dådrans Kyrkogård och Kyrka för att röja upp där. Hur mycket som helst där också. Lust Mats hade inte hunnit dit än med sin plog från Blecket, men dom skottade i alla fall. Det är svårt för Mats att ploga så att grindhålen blir snöfria, hans stora maskiner kan inte komma åt. När Dådran var klar åkte de till Bingsjö för samma procedur. Det gick inte att komma in på parkeringen med bilen, utan de ställde sig vid vägen. Sedan travade de ner till verkstaden bakom kyrkan för att värma sig lite lunch. Det behövdes näring för att ta sig an allt detta som nedfallit under natten. Det var högre drivor än snöslungans höjd. Matte fick ett drygt jobb först och främst den mängden snö och sedan när det blåste, för det mesta kom all snö tillbaka  mot ansiktet. Husse skottade fram kyrkporten och dörren till tornet samt skottade fram trapporna. Det syntes inte många gravstenar p.g.a snön, bara några enstaka järnkors.

    

Efter denna bravad åkte de till Anna-Maria i affären för att handla. Där var också Yvonnes syster och svåger från Finnbacka liksom Päkkos Margit.

Äntligen var det dags för dem att komma hem och få det lite lugn och ro hos mig. Under tiden Husse och Matte var och jobbade kom Bonden mitt i byn upp med bilen och kikade, men han vände på en gång.

Så här ser det ut inifrån där jag brukar sitta och kika efter fåglarna.

  

Det var så skönt när dom kom in och eldade och gjorde sig hemma-stadda efter dagens id. Matte satte sig vid bordet och höll på med något. Då passade jag på att sätta mig bakom henne i karmstolen och känna närhet.

    

Av Walters Edénius - 8 februari 2011 23:45

Idag skulle Gullis Matte lifta med Husse och Matte fram till sitt jobb. Hennes bil skulle få lite hjälp med bromsarna. Matte skulle putsa fönster i prästgården och börja den årliga storstädningen. Det var nästan kyligt att putsa fönster på förmiddagen så hon torkade taken och väggarna i stället tills klimatet blev bli bättre. Det var också barnverksamhet under ledning av Sylvia från Nôdre Gässbin på nedervåningen. Det kommer mammor med små barn som får leka och sjunga. Husse brukar spela när dom sjunger och dansar. Det var ett fasligt burrande hemma hos mej under dagen. Bonden mitt i byn körde upp med sin traktor ända ner till änden av lindan. Tänk att det går att komma fram i sådan djup snö. Men bonden är skicklig på maskiner och kan köra fram var som helst.

I prästgården finns det ett rum som kallas "Johannas kammare". Där hade "Prästgårds-Johanna" sitt rum då hon tjänte piga i början av 1900-talet. Hon finns fortfarande kvar i huset. Flera av dom som jobbar i prästgården hör att hon är i gång med sina sysslor. Men hon är en snäll ande.

Matte hittade visitkort efter möss i ett skåp i hennes rum och likaså i Hall Ewas rum. Husse åkte upp till Sven i Konsum och köpte musfällor och Matte gillrade dom med ost. Få se om det fastnar någon till i morgon. Nog är det väl själva den att jag ska behöva känna mig tvungen att hjälpa till även där, fastän Boda kyrkby dräller av kattor. Nej jag ansvarar för mitt.

Husse åkte på eftermiddagen ner till Rättvik för att spela på tre vårdhem. Där var det visst full fart på alla ställen. Vid 18-tiden var dom hemma igen och satte fart på eldningen i huset. Jag var inte inne när dom kom, jag höll på att passa på rov i ladan.

  

Men när jag började känna röklukt från skorstenen lämnade jag posten och anslöt mig till pöbeln.

I morse var det samma rutin igen. Gullis Matte liftade igen till jobbet. Matte skulle även idag onsdag jobba med storstäd-ningen. Husse var så nyfiken om det blivit någon fångst i fällorna. Matte kollade först hos Johanna, ingen hade fastnat, men mössen hade ätit upp osten och lämnat mera visitkort. I Ewas rum däremot hade en mus inte hunnit äta upp osten, den avled mitt i middagen.

      

Den var skapligt stor nästan 2 dm inkl. svans. Men det är säkert många kvar, nästa gång kanske det blir en tolvtaggare!! Här hemma är det skotrar som kör för fullt förbi. Snart kommer det upp skogsmaskiner och skall gallra ur lite barrträd. Då blir det nog blåsigt så det förslår. Jag hann knappt fundera förrän det kom en skördare och började på att kalhugga i Bûdbacken de tallar och annat som var kvar. Till och med dungen högst upp är borta som Sanfrid har. Husse och Matte kom hem vid 22-tiden och då jobbade skördaren för fullt. Maskinen lyste upp natt-himlen med alla strålkastare. Den gjorde klart till midnatt och plötsligt var det tyst som alltid här. Få se vilken ödeläggelse den åsamkat? Jag skall kolla lite i morgon bitti. Husse lär nog gå ner och kratta undan ris och bråte som ramlat ner under arbetets gång.

Av Walters Edénius - 6 februari 2011 23:00

På söndagsmorgonen for de iväg igen ganska tidigt. De skulle jobba i Boda kyrka liksom de gjorde igår, men nu var det inte begravning utan gudstjänst. Husses körer skulle sjunga tillsam-mans först i Boda kyrka och på eftermiddagen i Bingsjö kyrka. Det blev ett 40-tal sångare tillsammans. De flesta klädde sig i svarta körskjortor med röd scarf eller slips. Pastoratets VD och hans lager-förman samt den kvinnliga musikern har rest till Afrika på en vänortsresa. Körerna här som sjunger i trakten norr om Istajôn sjöng afrikanska sånger på hemmaplan i stället.

  

Dessa sånger är väldigt rytmiska, melodiösa och för många människor medryckande. Pia från Västanå hade på eget initiativ ordnat med fika för kören innan gudstjänsten, vilket uppskattades otrooligt.

  

Det var Kyndelsmässodagen i går och då skickas alltid kollekten iväg till Västerås till kyrkosångsförbundet. "Far i frid!" T.o.m prosten Garmo med sin turturduva var i Boda liksom flera av Diakonins medlemmar. Det ringdes tacksägelse efter Gullås Ivar och då var flera av hans anhöriga även där. Efter sången i Boda åkte de till bystugan i Bingsjö där Anna-Maria och Kristina från affären hade fixat iordning härlig mat och härligt fika. Som lök på laxen var bystugan nymålad och ljus och fin med fina utsmyck-ningar i grönt och grått, helt i min smak.

  

Det var ett strålande solsken ute. Några av karlarna i kören åkte upp till mig och kikade innan det var dags för nästa etapp. Jag kunde inte begripa vilka som kom upp i en så flott bil. Jag hörde att det var en bensinare. Tre karlar gick ut och kikade på utsikten och hur det såg ut här. Jag höll mig inomhus och kollade. Jag visste inte alls vilka det var. Men de stack ganska snart iväg ner mot byn.

I Bingsjö kyrka var det också en del besökare. Två präster förutom tjänstgörande. Katarina Hellgren med sin far från Enviken och en Leksandspräst som heter Jones men med rötter i Backa. Från Dalstuga kom "stimkvinnan i Mases" och Ingrid syster och Snälles Annica. Hederskyrkvärden var totalt döv denna söndag. Han hade skotrat till Blåbergsåsen och tappat hörapparaten där i snön. Så Matte fick skriva på ett papper åt honom i stället för att skrika så hela kyrkan hörde det som skulle meddelas. Från Bingsjö var det också en hel del folk.

  

Efter gudstjänsten hade Hall Ewa som vanligt fixat iordning härligt fika. De flesta ur körerna hade varit i gång från morgon till sena kvällen och dom beslutade att åka hem, i stället stannade Mårséns Maria och Greta liksom några andra kvar och njöt av Ewas smördegsrutor med kolasås och cocos.

      

Efter detta var det i alla fall dags för de mina att hälsa på mig. Jag uttrycker mig lite ironiskt men jag känner det så. Jag ska sköta mössbeståndets tillväxt och jobba med det och inte ha de mina  hemma som hantlangare. Någon måste ju skotta bort allt blod som blir i snön och alla grönskimrande gallblåsor. Men de få väl ligga då i mörkret och i värsta fall bli nertrampade.

 

Av Walters Edénius - 5 februari 2011 23:45

Nu har det snöat igen! Jag som skulle ha en riktigt skön friluftsdag medan Husse och Matte var i Boda och jobbade. Det var några cm som fallit under natten och Husse putsade upp tills de skulle iväg. Det var begravning i Boda kyrka. Matte skulle vikariera som vaktmästare och Husse spelade som vanligt efter bästa förmåga. Gullås Ivar från Västombäcken skulle följas den sista färden. Ivar och Husse hade mycket roligt tillsammans på Backåkern. Husse spelar ju där varannan tisdag och Ivar kom ut från sitt rum till och från och svängde på rullatorn och dansade. Han gillade gamla kända låtar i valstakt t.ex "Klart till drabbning". Husse spelade "Konvaljens avsked" som avslutningsmusik, eftersom Ivar gillade den.

  

Det var en högtidlig stund där prästen inledde sitt tal med att berätta om Ivars liv och leverne. Skarp Johnny med sin duva, Eva, var där, dom bor numera i Gullås Ivars fastighet. Eva sjunger med i Husses kör i Boda. Johnnys far Skarp John likaså deltog. Matte kände många av de som var med på begravningen, det var ju Gulleråsfolk, och Matte har sina rötter där på sin fars sida. Efter begrav-ningen åkte Husse och Matte till prästgården för att värma upp lite mat och byta om, de skulle vidare till Dådrans kyrkogård och kyrka för att skotta bort snön. De började nästan skymma innan de var klara med allt. Sedan skulle Matte ringa in helgen kl. 18.00 i Bingsjö och klämta nio slag. Äntligen var det min tur att få vara i främsta rummet och få umgås med de mina utan konkur-rens av jobb och knog.

 

Av Walters Edénius - 4 februari 2011 18:05

 Att det kan snöa så mycket hela tiden. I går kom det 1 dm och i dag likaså och imorgon lika som idag, få se hur det blir i övermorgon?   

Vi var hemma idag alla tre, Husse går och sprätter för tillökningen i släkten. Idag har Matte storstädat hela huset, hon skickade ut Husse och mig att skotta snö, ja inte jag förstås. Jag gick till ladan och kikade efter möss, dammsugare gillar jag inte så värst, men det har blivit bättre. Men jag gillar när det blivit dammsuget, eftersom jag börjat släppt hår igen och det ligger irriterande strån överallt. Det är lite avslöjande också, det syns på skrivbordet när jag gjort en lov dit. Bonden mitt i byn gjorde också en lov med sin skoter, men han släpper inte hår. Han körde en sväng runt Hilmas.

På eftermiddagen vid 15-tiden hade det slutat att snuga, då var det dags för mina skötare att åka ner till Bingsjö och skotta kyrkogården. Samtidigt gjordes fredagshandlingen i affären. Idag var det Anna-Maria som skötte butiken. Nygårds Kjell var där liksom någon okänd som såg ut som en skogmask-införare eller hur det nu avstavas.

  

Jag ska ta det lugnt vid brasan ikväll och kika lite på bruttorna i Let´s Dance. Husse lär väl öva lite till morgondagens begravning i Boda kyrka. Husse har haft mycket trevliga stunder med Gullås Ivar, som skall begravas. Han gillade när det blev svängiga låtar på pianot på Backåkern, då dansade han med rullatorn och han sa till dom andra boende på skarpen "så applåderar vi!".  Husse saknar mycket alla de trevliga personerna som lämnat det jordiska. Han har fått god kontakt med många boende på vårdhemmen. Alla är speciella på sitt sätt. Det är vi katter också, jag är inte så där kelsjuk och efterhängsen på folk som vissa andra katter, jag håller på mig. Det är så med människorna också, vissa är nästan innanför skinnet på andra, jag vill ha en viss yta kring mig som jag rår om.

Av Walters Edénius - 3 februari 2011 19:35

Efter en ledig helg startade vi jobbet tidigt på måndagsmorgonen. Jag började att passa på möss redan innan husfolket åkt hemifrån.

Matte jobbade vid skrivbordet i Bingsjö. Hennes löneformulär ska omrevideras och då är det bäst att kolla upp vad som ska ändras så att allt blir så nära sanningen som det går. Hon har också gjort en ny ljusstake som ska användas i kyrkan till Alla Helgonahelgen. Samtidigt som hon målade den passade hon på att måla upp affichtavlan vid vägen och laga den lilla upphängningen till plexiglaset på framsidan. Det hela torkades hemma vid våran kamin och är nu skulle det placeras på sin rätta plats igen.

Husse var under tiden i Boda och fixade inspelning av skivor till alla sina körmedlemmar, ett arbete som tar flera dagar i anspråk. Ofta sitter han hemma och spelar på pianot samtidigt som han sjunger in de fyra olika stämmorna i varje sång i tur och ordning på en liten apparat han hänger runt halsen. Sen ska allt detta brännas in i skivor till var och en. Det är en bra hjälp för alla bara detta är avklarat.

Husse kom hem utan Matte, hon var fortfarade på jobbet. Riddardubbning med skolbarn från Ingels var bokat i kyrkan. Husse eldade och fixade här hemma innan han åkte för att hämta Matte. Skönt med en brasa efter en lång arbetsdag, nu fick jag lite jag vila i alla fall.

  

Tisdagen avlöpte i ungefär samma anda. Jag på pass, Matte i Bingjö och Husse i Boda. Enda skillnaden var att idag kom vi hem ungefär samtidigt allihop.

Onsdagen startade jag på jakt redan innan husfolket hade vaknat. Rättvik var första anhalt för dom och sedan vidare till Boda och innan dagens arbete var avslutat hade min kväll övergått till natt. Det har blivit en och annan sork under dessa dagar, ibland äter jag upp dom direkt och ibland tar jag med dom in ifall att husfolket skulle vilja dela med mig. Alla gånger får jag beröm men sen kommer någon av dom med sopskyffeln och tar ut min fångst.

  

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards