Direktlänk till inlägg 26 augusti 2010

Två män och en tanig anaconda

Av Walters Edénius - 26 augusti 2010 23:45

Vad bra det är med en ren sjö i närheten. Husse gick sta och skaffade gardinlufter till stora rummet. De hade mönster som såg ut som björkstammar. Men problemet var att dom ej fick tvättas i maskin eller på hårdhänt sätt. Antagligen skulle väl mönstret bli ett kalhygge i stället för skog. Men Matte, som är en "full-i-sjutton-kvinna", åkte ner till bryggan och sköljde "skogen" i sjövattnet. Tänk dom blev som nya igen. Detta knep stod det inget om på tvättrådet.

  

 Det finns visst vackra vyer ner mot Amungen, säger dom som varit där.

    

Överst en vy där man ser Tjärudden till höger. På bilden underst finns det en blå skylt på huset där det står "Dalstuga Elektriska Kvarn". Det skulle ha varit roligt att få vara katt och jaga råttor i kvarnen, då den var igång förr i världen. Eller smyga runt båthusen. Om man tittar noga på bilden så sticker det fram en grill från en gammal Scania Vabis. Jag brukar också sticka fram huvudet så där bakom husknutarna. Men inte ser jag ut som en lastbil?

På förmiddagen kom det upp en stor vit bil på våran gård och ur hoppade två blå-uniformerade män i sina bästa åldrar. Vad är det som sker? Dom gick med raska och bestämda steg ner mot Husse som stod och hinkade vatten ur det djupa diket från borrhålet där ledningen skulle gå. Det var rörmokaren Tommy med sin praktikant Samuel som kom och skulle koppla in vattnet i huset från borrhålet. Tommy kände Husse igen sedan tidigare, han bor ju i Gässbin vid sjön. "Är du Rättvikare också?" frågade Husse nyfiket praktikanten. "Nej, jag bor i Siljansnäs och du har varit sånglärare åt mig för många år sedan" sa han. Då började det röra sig bland de grå cellerna i Husses hjärnor. "Aha! Dina föräldrar heter Tore och Anki och du bor i Almo?" sa Husse. "Precis!" Så var presentationen överstökad och regnet hade tagit vid. De började montera ihop den dränkbara pumpen och sedan skulle slangen ut och elkabel och wire. Allt detta skulle mer eller mindre hänga ihop ner i hålet. Slangen ville åt annat håll. Det såg ut som en vild kamp mot en anaconda i Syd-Amerika.

  

Under tiden hände något hos Päkkos. En röd bil hade parkerats där under sena kvällen och några män i olika utföranden och formationer hade tagit huset i besittning med åtminstone en katt. Husse trodde att det var "Bröderna Cartwright" som uppstått, fast nu ligger ju inte Ponderosa här utan nere i byn. Denna röda bil åkte plötsligt iväg från Päkkos mitt under kampen mot anacondan. Jag tyckte det var spännande med katterna, dessa brukar ju vara här till och från, de är inte mina favoritrer eller vice versa, men jag försöker räcka vacker tass.

Hemma hos oss hade nu borrhålet blivit klart och elen kopplats. Nu höll grabbarna på inne och ornade resten. Sedan var det provkörning. Tänk, det kom vatten ur borrhålet. Och så plötsligt var det slut, för det hade samlats en massa grus i kran-silarna. Konstigt vore det annars, det är ju plötsligt något som rör sig i hålet när vattnet sätter fart.

Matte hade skaffat en plåt som skulle placeras framför öppna spisen. Sotaren ville ha det så. Plåt-Shopen i Rättvik klippte till en passande bit, men den var någon centimeter för stor. Husse hittade en gammal plåtsax i ladan men den bara gjorde fransar i stället för att klippa av. Alla verktyg som blev dåliga placerades i fäboden, förr i världen. Husse ringde till Bonden mitt i byn och frågade om han ägde någon som var till utlåning. Vilken dum fråga! "Du får välja den som passar" sa han! Så då kunde plåten figurklippas enligt husets vinklar.

De uniformerade männen packade ihop sin attiraljer och skulle åka mot Rättvik. Då sa praktikanten "Du kunde väl aldrig inbilla dig att din "gamla" elev skulle dra in vatten åt dig?"  Nej, hur skulle Husse kunna det?

Sedan var det att ösa igen gropen där arbetet nu var slutfört. Det var som att ösa igen en kistgrav, men den här var tom, tyckte Husse. Matte jobbade hela kvällen med att städa logen och få ordning på alla pinaler som låg på fel ställen. Nu har hon snart dammsugit hela ladan utom vedtravarna. Det blir betydligt enklare nu för mig att nosa upp färska mus-spår. "Hygien, ordning och reda" är min och Mattes paroll. Matte sa att i kväll skall jag titta på "Ernst" kl. 20.00 Men vid den tiden höll dom på och jobbade ute och "Ernst" var som bortblåst. Det var bara jag som låg vid TV:n.

 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

28 augusti 2010 00:20

Ja fy för ormar, du skulle se fångarna på fortet du Svante,där kryllar det av ormar huvva.

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards