Alla inlägg under juli 2010

Av Walters Edénius - 3 juli 2010 23:00

Lördag och vackert väder, kan det bli bättre. Det är höbärgningens tid. Bråttom, bråttom medan regnet håller sig borta. Det var lite hushållspyssel hemma innan Husse och Matte gav sig av till sina sysslor. De åkte med varsin bil idag. Vad lyxigt det såg ut. Matte for i väg med en svart limousin med sotade bak- och sidorutor. Husse skuttade efter med den lilla grå och släpkärra. Matte skulle möta sitt hittills yngsta barn som skulle anlända till Falu Järnvägsstation från att ha flugit hem från Turkiet och dess hetta. Limousinens Air Condition hade upphört med sin verk-samhet, så den nattsvarta färgen tog emot solens hetta med glädje och bilen blev som bastu. Husse åkte till jobbet i Boda kyrka där ett par skulle förenas formellt framför altaret. Det var ett högre stånds bröllop med gästerna, som kom i buss från Lerdalshöjden. Det var inte som när Husse och Matte gifte sig, det åkte spark till Sockenstugan. Det var en sångare som sjöng ett par ovanliga hits till eget gitarrkomp. Han hade kepsen på sig hela tiden under övningen, vilket gjorde Husse förbannad. Men han fick av sig den till vigseln så småningom. Husse retar sig på när han ser i tidningen alla foton från "Nyfödda" barn, där ofta pappan är avbildad med en ful keps på skallen. "Dom är nog rädda att hackspetten skall komma" brukar han säga och blinka åt mig. Efter vigseln kom Helge från Primo med sin gamla T-Ford och körde brudparet till minnesstunden. Det var så varmt så han måste ha kyrlarluckorna öppna för att inte motorn skulle koka. Matte var i Kärvsåsen där ett stort gästabud hade ordnats för "Den förlorade sonen" som kom hem på blixtvisit för att sedan åka vidare till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Där var gamla Walters Mor, gamla Mans Mor. Faster Ewa med man och dotter. Affes matte och min Matte. De åt kött och potatis och glass med jordgubbar. En riktig gammaldags söndagsmiddag. Vid 16-tiden sammanstrålade de mina för gemensam färd till Dådrans Kapell där "Anderz Berglundz Trio" skulle spela egna låtar. Denna trio består av Rättviks Kyrkas tvenne kyrkväktare. De spelar fiol, dragspel och sjunger. Husse är med och kompar dom på piano. Det var dom som spelade sina egna låtar inte Husse. Det blev ett gediget program i 27 graders kapell-hetta. Det varade två timmar sammanlagt.

Husse sitter och kliar myggbett samtidigt som han misshandlar pianot. Matte var kyrkvaktare. Det var sparsamt med Dådransbor, bara någon fast boende och någon sommargäst. Sedan var det långaväga gäster. Dådransborna tycker nog inte om sitt nyrestaurerade kapell eller också var det programmet som inte lockade. Efter denna musikstund åkte Husse och Matte över Vågen hem.

De övriga medverkande med föräldrar hade "efterfest" i Kronstugan. Kronstugan eller "Lycktuv" som den kallas ligger vid Dådransjön och tillhör pastoratet. Där får dom anställda hyra när dom vill. Tidigare var det Einar Hedlunds älgjägare som var där. Hemma hos mig var det ensamt. Grannen vid Päkkos var ej hemma på hela dagen. Det var en och annan som åkte upp och kikade på Fäboden. Så är det på sommaren. Jo förresten! Innan Husse och Matte åkte kom han som bor på Ponderosa med sin duva upp och letade efter sin hundvalp och sin vuxna älghund. Han hade släppt ut dem på morgonen då han skulle "vrida ur snöret" bakom knuten och så var de plötsligt borta. Sedan hade de anträffats av en fd NCC-arbetare när de låg och drack vatten ut Kallkällan på Rockavägen innan avtagsvägen mot Djuptjärn. Vilken lång språngmarsch i denna hetta. De var alldeles urlakade och trötta. De blev jätteglada när deras Husse och Matte kom. De kände igen billjudet med gång. Där är vi katter olika hundar. Vi behöver inte sticka ivägen utan njuter hemma där vi har mat och vatten.

Av Walters Edénius - 2 juli 2010 23:45

Idag så kom några av Husses barnbarn på besök med föräldrar och hund. Hunden heter Matilda och hon försökte smila in sig med mig. Jag höll till i skuggan under huset och kikade fram mellan stenarna. På förmiddagen jobbade Bonden mitt i byn med att vända hö. Matte var på kyrkogården och jobbade, hennes arbetsledare var och kollade hur hon skötte sig. Husse var under tiden hemma hos mig och förberedde gästernas ankomst. Han kokade en älggryta, potatis och gjorde iordning sallad. Mågen hade inte varit hit sedan vi byggt om, och han var mäkta imponerade över hur resultatet blev. Det blev en trevlig eftermiddag och barnen lekte med alla leksaker som Matte sparat genom tiderna. De åt lunchen nere i ladan, för där var det svalt och barnen kunde leka som de ville. Hunden kunde ligga där inne i skuggan. Hunden är svart och blir så varm av solen. Barnbarnet Elsa kom fram och klappade mig så försiktigt. Hon gjorde inte som andra barn, klappade mothårs. Husses mellandotter var också med. Hennes fjås låg och sov för han hade varit på "Peace and Love" i Borlänge och var lite urlakad. De skulle åka hem till Stockholm under kvällen. Husses yngsta dotter skulle bara åka till Hjortgården i Vikarbyn. När de hade åkt hem så ville Matte ner till sitt jobb igen och klippa och trimma klart. Husse följde med och hjälpte till. Efter jobbet blev de bjudna på födelsedagsfika hos Päkkos Helmers kôlla. Hon fyllde år i går. Härlig tutull och ost, hembakat bröd.

Av Walters Edénius - 1 juli 2010 22:45

Rubriken låter våldsam men Matte har så mycket på kyrkogården den här tiden och så är det hett och mycket broms. Hon trimmar och är fullt påklädd med overall och stövlar och visir. I Boda där Husse jobbar behöver han inte overall men det kan vara hett ändå på ett annat plan. Jag var ensam från morgon till ca 22.30 Bonden mitt i byn slog bl.a av lindan bakom vår ladugård. Nu är det full fart på höbärgningen när solen värmer och torkar. Husse spelade på en begravning i Boda och det var ungefär 160 besökande till den. Det var en omtyckt och känd person, han var väldigt travintresserad och han var en jätteduktig snickare. 

I Bingsjö skulle Rättviks sommarkonfirmander komma till knottens land. Dom hade planerat och gjort i ordning en gudstjänst utan för mycket assistens av ledarna. Dom gjorde ett drama som handlade om mobbing i en nionde klass. En stackars bondflicka kom till en skola i ett samhälle och hon blev trakasserad utav dom andra eleverna. Sedan kom de elaka eleverna på sig själva att det var fel som de betedde sig och bad bondflickan om förlåtelse. Och så var sagan all. Dom ställde upp sig i led innan de gick in i kyrkan. Prästen dirigerade ungdomarna under Mattes överinseende från kyrktrappan.  

På bilden ovan står en pojke längst till höger. Han och tjejen mitt emot hjälpte prästen med att göra iordning altaret. Den pojken har Husse haft i skolan och han var då jätteduktig på att sjunga liksom hans yngre syster. De bor nog i Stenbacken.   

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards