Alla inlägg under juni 2010

Av Walters Edénius - 15 juni 2010 23:45

I morse kom Bonden mitt i byn och hälsade på precis när jag gick ut. Husse stod i vôskle och klöv ved och Matte satt vid datorn. Bonden skulle ut och åka med sina älskade barnbarn. Husse och Matte skulle kasta en blick och vatten åt djuren under tiden. Husse och Matte for till sina respektive arbetsplatser och körde hårt som vanligt. De var ändå hemma vid 15-tiden och då var det full febrilitet kring ladan. De bar ner porslin och Husse ordnade ström till ladan. Det skulle komma ett gäng arbetskamrater från Ingels skola och fira av kollegan, som bor i Dådran. Nästan prick kl. 19.00 kom det 4 bilar upp på tunet och ur kom det ett 15-tal glada människor, som kesande kalvar på grönbete. Den ena kramen efter den andra, "hur dom håller på" tänkte jag. Jag satt under traktorn och kollade. De gick husesyn och kollade hur vi bor. Sedan var det mat i korladu och allmän trevnad. Det berättades roliga skolepisoder dels från Dalstuga Skola men även från Ingels och Boda skolor. Roliga historier hördes liksom allsång. Det var ett högljutt kalas, bondes kor tordes inte gå fram på hela kvällen.

            

Sedan blev var och en tvungna att besöka vårt originella ganthus, som inte är som alla andra moderna bekvämlighetsinrättningar. Man är tvungen att gå flera trappsteg upp och skita neråt. Jag behöver bara krafsa i rabatterna för att ordna mina behov. Närmare 23-tiden började kalaset att avta så saktelig och de bar upp porslinet och besticken och övrig utrustning till köket. Allt under skratt och glam som bevisade en stor trevnad i glada vänners gemenskap. När den sista bilen lämnat Bûder så gick jag fram och hade med mig en stor sork. Det tyckte jag var en stor lycka för min del. Husse kom ut och berömde mig medan han hällde diskvatten på humlen. Så slutade denna tisdag.

Av Walters Edénius - 13 juni 2010 20:01

Söndag 2:a efter Trefaldighet enligt kyrkoalmanackan. Husse följde den idag och åkte till Boda för att spela på gudstjänsten som denna söndag förlades till Gulleråsens Missionshus. Innan han for så hjälpte han Matte med de sista förberedelserna inför loppisen. Han lade ut sladd så det blev elektricitet till kaffebryggare och annat, han skyltade vid vägen samtidigt som han åkte iväg till Boda.

  

I Gulleråsen var det full fart med musik. Det spelades på cittra, dragspel, keybord, saxofon och piano. Det var nästan bara bekanta till Husse där, även Mattes svägerska från förr. Under tiden i Bûder var commersen igång. Det kom folk undan för undan från Kärvsåsen, Dalstuga och Bingsjö. Gullis Matte och Husse, Bonden mitt i byn med sin käresta. Annica som är Affes Matte och Annicas far kom, liksom sågverksägarens fru i Bingsjö, kyrkvärden i Bingsjö kom tillsammans med sin älskade make, även kyrkvärdens mor. Det var flera kunder nere från byn bl.a från Lassas och ungfolket hos Bergströms ute på holmen. Sist men inte minst kom den evigt cyklande och hurtfriska kvinnan i Mases med sin gröna cykel utan lysen. Men det var ju ljust ute. Mattes dotter Annica med sin far traskade runt på en promenad för att se hur det såg ut på fäboden nu för tiden. De gick svängen runt Hilmas. Annica trampade ner i ett dike så hon blev genomvåt. Hon var tvungen att låna torra strumpor av Matte samt torra långkalonger av Husse.

  

Det var jätteroligt att träffa Affes Matte, hon t.o.m märkte att jag hade en fästing över vänster öga. Husse har varit där och klöst efter den också, men nu i kväll så lyckades min Matte få bort eländet som klådade så förskräckligt. När så småningom Husse kom hem från bönemötet var det bara promenadkvinnan kvar. Hon blev som vanligt jätteglad när hon fick se Husse. Husse är väldigt populär bland kvinnfôlk, det är säkerkt hans djuriska och förföriska blickar som får dem att släpa vingarna. Det är ju tur att han har några begåvningar som påminner om kattens, fast jag har ju inga vingar förstås. När loppisen var klar så hjälptes Matte och Husse åt med att stänga butiken. Husse satte fart på gräsklipparen och slog av gräset på Bûdgården och gräset på vägen dit. Matte åkte och tog in skyltarna. Nu har Matte gjort en ny erfarenhet med att ha loppis. Husse frågade när han kom hem "Har kunderna haft med sig grejor i stället för att handla?" Det blindstyret såg väl inte att flera prylar försvunnit. Jag undrar när människan ska bli utrustad med kattens syn på tillvaron?

Av Walters Edénius - 12 juni 2010 22:24

Idag var det ett herrans väder, Regnet det bara öste ner.......

Imorse undrade jag om det skulle bli kojdag.

  

Men nej då, Husfolket drog iväg, först på förmiddagen. Då var de iförda regnkläder och gummistövlar, jag vet inte vad som var i görningen. De kom i alla fall hem och käkade lunch, gjorde ett bestick-pingel, klädde upp sig och åkte på hundrasextioårs kalas. Undrar vem som orkar bli så gammal. De kom hem på kvällen glada i hågen så det hade ju varit väldigt trevligt förstod jag.

  

Matte drog genast ner till stora ladan och där har det hänt grejer. Hon har plockat fram en hel del saker, som så att säga blivit över nu när vi inte har någon sommarstuga längre, vi bor ju i den hela tiden nu och har inte kvar nån lägenhet.

Matte kom då på att göra en loppis på dessa prylar, så imorgon

SÖNDAG mellan 10 och 16 är det försäljning. Det är också uppdukat för att kunna ta en fika i denna lite unika miljö. Jag har varit där nere och kollat in, jag gick runt på sätena som var uppmjukade med randiga trasmattor och kollade in borden som hade vita linnedukar. Det verkade ju rätt trevligt. Jag kollade även in den gamla upp-bäddade sängen i hörnet och den kändes så hemtrevlig att jag tog en tupplur där under tiden Matte diskade sin samling av kaffekoppar.

  

Hon har samlat och sparat på olika koppar i flera år, köpt nån här och nån där och märkt och skrivit in i en bok var hon köpt de olika kopparna.

Ni som kommer imorgon kan välja en kopp som passar just er smak och stil.

Det finns bara en av varje sort och som sagt inskrivna. Idag är visst 45 stycken.

Vi får se om jag går ner till loppisen i morgon, jag är ju inte till salu i alla fall.

Av Walters Edénius - 11 juni 2010 20:38

Om Busan är en liten vit och grå katt med långhårig päls så såg min Matte henne vid Norens, i korset Budvägen-Rockvägen vid halv sjutiden i onsdagskväll. Hon brukar synas där, ibland har hon sällskap av Storm Bergström. Kanske är hon på jakttäventyr eller så är hon ute i protest för en ny liten grå varelse har flyttat in hos er. Hoppas ni kan förenas igen!

Av Walters Edénius - 10 juni 2010 18:41

Matte for upp som ett skott och iväg ner till Rättvik för att hämta alla plantor som skall planteras på Bingsjö kyrkogård. Hela släpet var fyllt, ändå saknades nejlikor. Husse och jag var hemma och jobbade på förmiddagen. Jag jobbade inte så värst, det gör man inte med Stockholmsbrudar i granngården. Matte blev arg på mig då jag helt revirmässigt "skvättade" lite på väggen. Detta var inte meningen, men jag blir lite "okastrerad" med katt-fägringar i närheten. Efter Mattes utbrott så blev jag så rädd så jag gömde mig, och förstod att detta beteende inte får upprepas av en civiliserad varelse.

Husse började att gräva lite på det dike som skall gå från borrhålet till anslutningen i brunnsledningen. Vad hårt det verkade vara högst upp och stenigt. Plötsligt så tjoade Bonden mitt i byn och han satte igång och spetta och Husse kastade upp massorna. Så småningom kom Matte hem och hämtade Husse, som skulle till Boda och jobba. Det var skolavslutning på eftermiddagen och han skulle kompa till eleverna. Nästtan hela kyrkan var fullsatt.

  

En syster till en av fjärdeklassarna hade kommit hem några dagar från USA, här står hon tillsammans med sin mor:

  

En grabb från Lenåsen var en hejare på att spela dragbasun eller trombon som det heter.

  

Till och med en tjej från Gulleråsen kom och hälsade på, hon gick i Boda skola förut men går numera i Furudal. Hon sjöng i Husses barnkör.

  

Alla femteklassarna fick varsin ros och en kram av sin klasslärare. Det fattas två av eleverna som hade blivit sjuka.

  

Matte kunde inte hinna med på denna stora högtidsdag. Hon jobbade för fullt i Bingsjö med isbegoinor, tagetes, lobelia, korpralknappar, fänrikshjärtan,fuxior och "afrikaner",en sorts margerit som även kallas stjärnöga, vilket ställer till viss förvirring hos arbetsledningen. Snart skall dom väl komma hem, för i morgon är en aren dag.

Av Walters Edénius - 7 juni 2010 23:45

Det är måååndag morron! Vad hjälper det? Jobb och jobb aldrig en lugn stund. Matte målade i går kväll en pinnstol och en hängare. Det blev jättefint. Ni kan se själva, hon satt på altanen omramad av blommor.


    

Matte hade dukat långbord i hela stora rummet för det skulle komma många körmänniskor och en del andra bekanta. Precis när Husse och Matte höll på att förbereda sig så bultade det på dörren och in kom kvinnan som rår om den gröna cykeln, som står parkerad här och där på Bûdvägen. Men det blev bara en blixtvisit, då hons skulle väg och jobba senare.

  

Ena bilen efter den andra kom upp på backen och parkerade. Vi väntade på ytterligare en bil, men dom hade åkt för långt. De kom på det, då de var ända vid Himmelsvägen. Mannen som bor i Dalstuga gamla café hade gjort en jättefin blompotta av näver. Se vilken skapelse!

  

Det var ett himla liv i huset för mina Bûdkattöron. Jag ville inte vara hemma utan mina hormoner suktade efter håriga ben av kvinnliga skapelser inom djurriket hos grannen. Under tiden övades det inför Sommarsångs-gudstjänsten som blir i kyrkan på fredag kväll.

  

Det var flera respektive med som artigt satt med och lyssnade. Matte visade sin lada för de gäster som ville. Hon gjorde reklam för söndagens loppis, under tiden var de övriga kvar utanför stugan och kände sig lite ruggiga i den svala försommar kvällen.

      

Mannen här ovan skall fylla 80 år i veckan. Då blir det nog stor fest för honom.

 Efter det att alla bilarna lämnat Bûder avancerade jag hemåt till mitt loft och till min trygghet.


Av Walters Edénius - 6 juni 2010 18:32

Som vanligt denna tid på året linkar jag mej ned från sommarloftet på den tvära "trappan". Jag känner mig lite åldrig fast jag är betydligt yngre. Det har ju kommit skönheter till Päkkos, dessa sprider en sensuell doft av tilldragelse som är svår för mig att bemästra. Jag försöker hela tiden komma i dess närhet men blir på något sett avspisad och sedd över deras axlar med en högfärdig blick. Jag skulle i en sådan situation gå hem och nonchalera dem, men det går inte. Veterinären tog bort innehållet i kulpåsen men hormonerna åkte inte med i slaskhinken. Det känns lite deppat och orättvist.

  




Idag har Matte en stor uppstädningsdag i vår korladu. Det ska bli några arrangemang där framgent och då måste Matte se till att det ser snyggt ut. Hon är jättenoga med detta. Matte dammsög alla väggar från spindelnät och annat. Matte säger att Husse har lättare för att få igång en gräsklippare än en dammsugare. Även om det skulle vara vinter.

      

Matte hittade många gamla flyttkartonger som förvarats där över vintern. Och nu tänker hon ha en Fäbodloppis på söndag. Hon skulle passa på medan Husse var i Gulleråsens Missionshus och spelade. För han gillar nog inte att ha försäljning hemma.

Husse pumpade upp vatten ur lagårdsbrunnen och fyllde alla tunnor och behållare uppe vid huset. Det var jättemycket vatten i den brunnen. Han vattnade också alla rabatter, grässådden och granhäcken. Under tiden de höll på som värst, kom Bonden mitt i byn och hälsade på. Han såg till sina djur och kollade om det var som det skulle eller kanske rent av dags med kalvning.

  

Han hade med sig sitt barnbarn Elin, som dagen till ära var klädd i en söt volang-klänning. Hon var nästan som en primaballerina. Jag tyckte också att hon var fin, men hon ville inte gärna visa upp sig. Hon var lika blyg som sin mor.

      

Jag nosade på deras bil. Den hade en stark lukt av häst. Antagligen är det hästfolk som äger bilen.

  

Husse och Matte fortsatte och städa och köra vatten hela eftermiddagen. Jag satt och spejade på brunnslocket mot Päkkos och trånade lite. "Ska jag ta mig i kragen och gå dit" tänkte jag. Jag gick längs vår rögål och satte mig i hörnet och smygtittade. "Undra om de är ute?"  I kväll ska Husse och Matte göra Dalstuga medan jag går på ett önskat kärleksstråt. De ska ner med soporna, de ska till slaktladan med kaffekoppar sedan till Gullis Matte och få hemoröjder, tyckte jag dom sa. Jag har så svårt att fatta svåra ord, men det var visst perenner. Väldig skillnad. Gullis Matte skall dela på sina perenner och låta oss i Bûder få våra rabatter att lysa av jättevallmo, höstaster m.m Vi hörs igen när jag har något att förtälja.

Av Walters Edénius - 5 juni 2010 21:12

Vi har faktiskt ledigt denna helg. Då får vi alla chansen att göra det som vi inte hunnit med tidigare. Matte städade brokvisten och ganthuset och Husse satte en granhäck. Sedan körde han vatten nerifrån vår andra brunn vid korladu. Det går åt mycket vatten till grässådden och alla blommorna Matte satt. Jag gick ut vid halv åttatiden i morse. Jag tog en promenad och stundom satt jag och passade på villebråd. Det var så varmt och skönt. Vid 14-tiden gick jag in och åt och lade mig på loftet i lugn och ro. Matte åkte ner till sin syster en sväng och hon hämtade posten. Nu på kvällen har det kommit ungdomar till Päkkos. Det är dom som har så många katter. Jag har inte varit dit än, men det blir väl en runda lite senare för spana på de tuffa brudarna. Matte har gjort så fina blomsterarrangemang lite här och var på tomten.

      

Hon tycks älska allt vad blommor heter. På förmiddagen kom det en bil med kalkkross som chauffören spred ut över vägen upp till oss. Det var mannen till kyrkvärden jag berättade om i går. Hon som var hit och plockade liljekonvaljer med sina barn m.fl Ikväll blev det så att säga sen kväll. Husse och Matte jobbade så intensivt att de inte hann äta kvällsmaten förrän vid 21-tiden. I morgon blir det nog en dryg arbetsdag igen, för då skall ladan städas inför kommande fäbodgudstjänst. Mer om det senare.


Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards